Achtergrond

Nvidia’s grafische kaarten blijven duur, ondanks dedicated crypto-GPU’s

[Analyse] Er doen heel wat geruchten de ronde over Nvidia. Zo zou de fabrikant een eigen cryptokaart ontwikkelen, maar toch lijkt de kans klein dat de prijs van zijn consumenten-GPU’s zal zakken in 2018.

Het zijn donkere tijden voor pc-bouwers. Niet alleen RAM-latjes zijn ontzettend duur, maar ook de prijzen van grafische kaarten knallen omhoog. Fabrikanten wijzen massaal met de vinger naar de cryptobubbel. Aangezien GPU’s massaal worden opgekocht om cryptovaluta te mijnen, gaat hun prijs de hoogte in. Nvidia onderneemt allerlei stappen om grafische kaarten terug interessant te maken voor gamers en hun prijskaartje te blussen, maar die pogingen zijn waarschijnlijk tevergeefs.

Cryptobubbel

Grafische kaarten zijn in de afgelopen maanden ontzettend duur geworden in Belgische webshops. Waar je vroeger voor een RX Vega 64 zo’n 550 euro betaalde, moet je vandaag geluk hebben om er eentje onder de 900 euro op de kop te tikken. Terwijl cryptominers eerst hun pijlen richtten op AMD Vega-kaarten, schakelen ze nu stilaan over op GeForce-GPU’s. Zo is de GTX 1070 ondertussen ook al veel duurder dan zijn oorspronkelijke adviesprijs, dat bewijst deze grafiek van prijsvergelijker PCPartPicker.

De grote boosdoener? De immense cryptohype. Steeds meer mensen (en vooral: organisaties) zetten een cryptonetwerk op poten om een centje bij te verdienen. GPU’s worden gebruikt om de encryptiecodes te kraken van de blockchaintechnologie die de handel in cryptovaluta mogelijk maakt. Door de hausse op de markt kopen cryptominers mid- en high-end grafische kaarten in grote getallen op en dreigt er een tekort aan videogeheugen. Fabrikanten kunnen niet tijdig voldoende GPU’s voorzien, waardoor de prijskaartjes van hun grafische kaarten astronomische hoogtes bereiken. Gamers zijn de dupe, want het is momenteel helemaal niet interessant om een krachtige desktop te bouwen.

Dedicated GPU voor mining

Het moge duidelijk zijn: de recente explosie van cryptokoersen heeft een grote impact op de prijzen en beschikbaarheid van grafische kaarten. Het zou ook de reden zijn waarom Nvidia nog geen nieuwe GPU-familie aangekondigd heeft, omdat het de vraag momenteel niet de baas kan. Vooraleer de groene GPU-bouwer een nieuwe serie consumentenkaarten aankondigt, wil het eerst zorgen dat de markt stabiliseert. Nvidia draagt daarbij zijn steentje bij door een serie aan grafische kaarten te lanceren die specifiek gericht is op het uitvoeren van cryptotaken. Althans, dat meldt Crypto Mining Blog op basis van een anonieme bron.

De recente explosie van cryptokoersen heeft een grote impact op de prijzen en beschikbaarheid van grafische kaarten.

Voor de cryptokaarten baseert Nvidia zich op de Pascal GP102-architectuur, die je onder meer terugvindt in de Titan X/Xp en GeForce GTX 1080 Ti-kaarten. De fabrikant Inno3D zou alvast een eigen variant ontwikkelen, met 3.200 CUDA-kernen, 5 GB aan GDDR5X-videogeheugen en een basiskloksnelheid van 1.582 MHz. Dit zou zich vertalen in mining hashrates tot 47 MH/s in Ethereum en 879 H/s in Monero. Aangezien het om een dedicated cryptoGPU gaat, zouden er geen aansluitingen voorzien zijn om hem te koppelen aan een monitor. Twee fans moeten zorgen voor de nodige koeling. Details over prijs en verschijningsdatum zijn niet bekend.

Beeld: Crypto Mining Blog

Goed nieuws voor gamers…toch?

Met deze cryptokaarten wil Nvidia de gamersmarkt een handje toesteken. De fabrikant steekt het niet onder stoelen of banken dat het zich meer wil toespitsen op spelfanaten. Zo kan je sinds januari maximaal nog twee GPU’s van hetzelfde type kopen, zodat organisaties ze niet in grote getale kunnen opkopen. Daarnaast mogen verkoopspartners de miningactiviteiten (op basis van consumenten-GPU’s) niet promoten. Door deze maatregelen hoopt Nvidia dat gamers weer gemakkelijker aan een grafische kaart van hun keuze geraken.

[related_article id=”222430″]

Een mooi altruïstisch gebaar van de GPU-bouwer naar de gamersmarkt toe? Dat is een beetje naïef, want Nvidia is uiteraard een bedrijf dat in eerste instantie geld wil verdienen. Volgens DigiTimes speelt er een andere factor mee: zo zou de verkoop van GeForce-videokaarten deze maand voor het eerst in het slop zijn geraakt. Hun omzet dreigt te slinken, aangezien de GeForce-videokaarten minder in trek raken voor cryptominers.

ASICs

Het duivel-in-het-doosje zijn de zogenaamde Application-Specific Integrated Circuits (ASICs), een soort processor die specifiek is gebouwd voor cryptomining. Deze ASICs vormen een alternatief voor een grafische kaart en zouden volgens kenners nog interessanter zijn voor mining. Onder meer Samsung en Bitmain ontwikkelen een eigen ASIC.

Volgen we de wet van vraag en aanbod, dan zou dit zich moeten vertalen in een prijsdaling van GPU’s. Daar merken we echter maar weinig van bij prijsvergelijker PCPartPicker. Een bron bij DigiTimes zou weten waarom: de groene GPU-bouwer zou zijn prijzen artificieel hebben opgekrikt wegens de afnemende interesse in mining (en dus afnemende omzet). De Taiwanese site heeft het bericht ondertussen verwijderd, dus best neem je alle geruchten met een korreltje zout. Maar waar rook is, is vuur.

GPU-prijzen zullen nog even niet dalen

Zullen de prijzen van videokaarten in de nabije toekomst gaan dalen? De kans is klein, voornamelijk door het tekort aan VRAM-geheugen. Ook deze nieuwe cryptokaarten maken gebruik van dit geheugen. Door het tekort aan videogeheugen zullen de prijzen van de gamersgerichte GeForce GPU’s waarschijnlijk hoog blijven.

Door het tekort aan videogeheugen zullen de prijzen van de gamersgerichte GeForce GPU’s waarschijnlijk hoog blijven.

Bovendien is de kans reëel dat cryptominers nog steeds hun pijlen zullen richten op GeForce-kaarten. Deze kaarten hebben immers een hogere resell-waarde. Dedicated cryptokaarten zijn moeilijk achteraf nog te verkopen – zeker met het risico dat de cryptobubbel spat – terwijl de GeForce-kaarten een hogere inherente waarde behouden.

We sluiten af met het zinnetje waarmee we deze analyse aanvatten: het zijn donkere tijden voor pc-bouwers. Het is waarschijnlijk een beter idee om even op de tweedehandsmarkt te zoeken naar een capabele videokaart, als je een nieuwe GPU zoekt. 2018 belooft een duur jaar te worden voor videokaarten: hopelijk dat daar volgend jaar verandering in komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business