Apple voorziet heel wat verbeteringen in de camera van de iPhone X. Op welke vlakken gaat de nieuwe camera erop vooruit?

Waar 2017 voor Samsung het jaar van de introductie van de Samsung Galaxy S8 was, introduceerde Apple zijn nieuwe iPhone X. De iPhone X werd het eerste toestel met een prijs van boven de 1.000 euro, uitgaande van de goedkoopste variant. Niet eerder bracht Apple zo’n duur toestel op de markt.

Een van de redenen dat veel liefhebbers van Apple dit bedrag overhebben voor de iPhone X, is de camera die Apple in het toestel geïmplementeerd heeft. Deze camera is vele malen beter dan de camera’s die eerder in de iPhones van Apple verwerkt werden. Zo wordt het maken van haarscherpe foto’s en video’s nog makkelijker. Ook het scherm van de iPhone X wijkt af van de schermen van eerdere modellen. Bij eerdere modellen hield Apple immers altijd een randje over aan de boven- en onderzijde van het scherm.

Veranderingen in de camera van de iPhone X

Ten opzichte van eerdere modellen heeft Apple verschillende verbeteringen doorgevoerd in de camera van de iPhone X. Zo is het diafragma van de telefotocamera in de iPhone X verbeterd naar ƒ/2.4. Een andere belangrijke verbetering is de implementatie van de optische beeldstabilisatie in de camera’s aan de achterzijde van de iPhone X. Mocht er te weinig licht in een ruimte zijn, dan zal de iPhone X automatisch wisselen van een optische zoom naar een digitale zoom. Door de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de lens van de camera, zal dit minder snel gebeuren dan bij de iPhone 7 Plus (bij 16 lux in plaats van bij 88 lux).

Camera in de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus

Bij het bekijken van de specificaties van de iPhone 7 Plus en de iPhone 8 Plus zal opvallen dat deze modellen ook zijn uitgevoerd met een 12-megapixel telefotolens. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat deze modellen een diafragma van ƒ/2.8 hebben, in plaats van ƒ/2.4. Dit maakt de camera van deze modellen minder goed dan de camera in de iPhone X.

Interessante verbeteringen voor fotografen

De verbetering in de lenzen van de camera van de iPhone X zal voor de gemiddelde smartphonegebruiker nauwelijks op te merken zijn. Al is de kwaliteit van foto’s en video’s wel aanzienlijk toegenomen. Voor professionele- en hobbyfotografen is de verbetering in de lens van de iPhone X echter wel een voordeel. Zij kunnen op verschillende manieren met de inval van licht spelen, om zo tot de perfecte foto te komen. Met de verbeteringen in de camera’s van de hedendaagse smartphones, is de noodzaak van een digitale camera steeds minder groot.

Niet alles zelf te bepalen bij de iPhone X

Opvallend is dat niet alles zelf te bepalen is bij het gebruik van de camera in de iPhone X. Op internet valt onder meer te lezen, dat de camera niet altijd overschakelt op een telefotolens als een gebruiker dit wil. In plaats van het overschakelen blijft de camera in de iPhone X de groothoeklens gebruiken. Van de foto die hieruit volgt zal vervolgens automatisch een uitsnede genomen worden. Zo lijkt het voor een gebruiker alsof het toestel de telefotolens gebruikt heeft.

Een camera voor de toekomst

Kortom, de camera in de iPhone X is een camera om jaren te kunnen blijven gebruiken. De kwaliteit van de camera is er mede door het verbeteren van het diafragma sterk op vooruit gegaan. Zo wordt het zowel voor de gemiddelde smartphonegebruiker, als voor een hobbyfotograaf mogelijk om haarscherpe beelden te maken.