Achtergrond

Interview met Ruben “Chinoize” Truong: Het leven van een Belgische esporter

Ruben Truong is een van de beste Hearthstone spelers in België. Wij hadden het met hem over zijn leven als competitief gamer in de esports wereld.

Op een doordeweekse woensdagmiddag heb ik een gesprek met Ruben Truong, online beter bekend als ‘Chinoize’. Ruben speelt professioneel Hearthstone, een digitaal kaartspel van spelontwikkelaar Blizzard Entertainment. Je maakt je bij die woorden misschien al zorgen, maar dat is absoluut niet nodig. De 24-jarige student Sociaal Werk en HR uit de omgeving van Hasselt, is het ideale voorbeeld dat esports, of competitief gamen, niet synoniem hoeft te zijn met asociale schoolverlaters. door Sven Van Herck

Ruben speelt het spel al sinds april 2014 en begon ermee op aanraden van een vriend, die zijn liefde voor kaartspellen in het verleden al had opgemerkt. “Ik heb zijn suggestie blind vertrouwd en begon al snel met spelen. Kort daarna begon ik op livestreamingwebsite Twitch naar professionele spelers te kijken en was ik helemaal onder de indruk van het spel. Vanaf dat moment ben ik het gewoon blijven spelen.”

Kort daarop werd Ruben uitgenodigd op Frag-o-Matic, een populaire Belgische LAN-party waar gamers samenkomen. “Ik ken heel weinig van computers en schrok me bijna dood toen ik daar aankwam. Overal zag ik gamers en pc’s. Er was echter geen weg terug en dus begon ik op een eenvoudige laptop aan mijn eerste Hearthstone-toernooi.” Ruben eindigde top zes en werd meteen gevraagd om lid te worden van Belgische esportsorganisatie Sector One, om de volgende dag gewoon op schoolreis te vertrekken.

De grootste investering is tijd.

Competitief spelen

In een team spelen, gebeurt niet zonder daar iets anders voor op te geven, al valt dat volgens Ruben best nog wel mee. “Op een gewone dag steek ik er niet enorm veel uren in omdat ik me vooral wil focussen op mijn studies”, zegt hij. “Er zijn ook wel de toernooien en daar naartoe reizen is het fijnste element van competitief Hearthstone. Zo ben ik al naar onder andere Canada, Italië en Zweden kunnen gaan. Op zo’n momenten train ik tot 15 uren per dag met mijn oefengroep, de ‘Duskiboys’, om een line-up te vinden die zo optimaal mogelijk presteert. Ook op het einde van de maand is het belangrijk om een zo goed mogelijke finish te halen op het scorebord. Er zijn dan al eens spelers die meer dan 30 uur aan een stuk durven spelen. De grootste investering is ongetwijfeld tijd.”

Ruben “Chinoize” Truong speelt Hearthstone voor Sector One, een populair Belgisch esports team.

Wat kost dat en wat brengt dat op?

Hearthstone mag dan wel gratis te spelen zijn, toch is het dat volgens Chinoize niet als je op het hoogste competitieve niveau wil spelen, want dan heb je immers een ruime set kaarten nodig en is het belangrijk om geld in het spel te investeren.

Al dat reizen kost natuurlijk ook geld, ik vroeg daarom aan Chinoize hoe dat in zijn werk gaat. “Teamsponsors (bij Sector One bijvoorbeeld HP Omen, Seagate en Orange, nvdr) zorgen ervoor dat we naar evenementen kunnen gaan, want deze trips zijn meestal duur en worden laattijdig aangekondigd. Individuele sponsors heb ik zelf niet, maar ik word wel eens gevraagd om op evenementen te verschijnen voor een meet & greet.”

“Het is dus zeker niet zo dat ik met alles kan stoppen en enkel kan leven van Hearthstone”, gaat Ruben verder, “Evenementen zoals DreamHack helpen wel met hun hoge prijzengeld (in 2016 won hij DreamHack Tours, wat hem €3000 opleverde nvdr) maar je moet wel consistent een goede finish halen, anders heb je niks.”

Gamen is absoluut niet asociaal.

Is gamen ongezond?

“Veel Hearthstone-spelers die ik ken, beseffen maar al te goed dat het ongezond is om de hele dag achter de pc te zitten en daarom doen ze er ook iets aan. Sommigen gaan fitnessen, andere spelen bijvoorbeeld pingpong of gaan zwemmen.” Allemaal sociale activiteiten dus, en dat is tijdens het spelen van Hearthstone niet anders. “Ondanks het feit dat je veel tijd achter je computer doorbrengt, ben je vaak bezig met socializen. Je belt immers met andere spelers en hebt het soms ook gewoon over het dagelijkse leven. Het is absoluut niet asociaal”, gaat Ruben verder. “Het idee dat een gamer een hele dag in een donkere kamer zit is helemaal niet correct.”

Thuis staan ze trouwens volledig achter zijn carrière als gamer, zolang hij maar geen andere aspecten van zijn leven verwaarloost.

In 2016 won Ruben DreamHack Tours, wat hem 3000 euro opleverde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business