Achtergrond

Skype vs live vergadering; hoe vergaderen we het liefst?

Sinds het ontstaan van Skype beschikt de wereld over een alternatief voor ellenlange vergaderingen naar plaatsen waar je ellenlang voor in de file moet staan. Toch lijkt het alsof Skype nog steeds niet ongelooflijk goed ingeburgerd is als alternatief op een live meeting. Verkiezen we dan nog toch nog steeds het goeie oude menselijke contact?  

 

Pro’s 

Skype biedt een oplossing op een nood die we allemaal wel voelen; namelijk die voor een gezondere work-life balance. Gedaan met uren in de file staan voor een halfuur durende vergadering. Die woon je vanaf nu af aan gewoon vanop Skype bij. Efficiënt is dat, aangezien je heel wat reistijd bespaart. Die tijd kan je dan weer in je werk steken, of in tijd voor jezelf of je gezin.

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat de gehele Vlaamse bedrijfswereld zich nu van Skype zou bedienen, is dat niet zo. Er zijn nog steeds veel bedrijven die hun werknemers vragen aanwezig te zijn voor vergaderingen, zelfs al verliest de werknemer in kwestie daardoor enorm veel tijd.

Contra’s 

Wie ooit al eens effectief geprobeerd heeft om een meeting via Skype bij te wonen, weet dat dat niet altijd zonder problemen verloopt. Daar is in de eerste de technologie het grootste obstakel bij. Beeld dat opeens wegvalt, de ene gesprekspartner die jou wel hoort, maar jij hem niet, en vooral ook; de gesprekken die een stuk trager verlopen omwille van de lag time tussen je gesprekken. Onscherp beeld en geluid zijn trouwens ook schering en inslag. Kortom; een Skype-meeting gaat altijd gepaard met de nodige communicatiestress. En die kan je missen als kiespijn.

Hoewel Skype je heel wat tijd laat winnen, verlies je er ook wel iets mee; namelijk menselijk contact. Toegegeven, wanneer je in tijdnood zit en overwerkt bent, is dat misschien wel het laatste waar je aan denkt. Een live meeting kost je dan misschien iets meer tijd, het zorgt wel voor een sterker gevoel van samenhorigheid. Niets schept namelijk meer een band dan samen problemen aankaarten bij het management, al waren het maar banale akkefietjes over koffiezetapparaten en zetels.

Conclusie 

Waarschijnlijk blijft de oude getrouwe meeting het voorlopig dus nog eventjes uitzingen. Al is het maar omdat de dronken weekendverhalen van je collega’s toch niet iets grappiger zijn in het echt. Authenticiteit blijft dus zegevieren, ook op de werkvloer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business