Achtergrond

Opinie: waarom je in 2021 nog geen foldable moet kopen

De foldable is aan een opmars bezig in de smartphonemarkt. Toch zijn wij nog niet mee op de trein gesprongen.

Voor Samsung bestaat er geen twijfel: de foldable is de smartphone van de toekomst. Dat standpunt zette het merk kracht bij door dit jaar zijn tweede vlaggenschipreeks Galaxy Note te schrappen ten faveure van de vouwbare Z-reeks. De nieuwste uitbreidingen Z Fold 3 en Z Flip 3 moesten de eerste vouwbare smartphonemodellen worden die het grote publiek weten te overtuigen. De Z Fold 3 wist ons op bepaalde vlakken zeker te bekoren, zoals je in onze review kan lezen. Zo is de hardware een stuk steviger en is het grote display zeer fijn om naar videocontent te kijken. Zonder aarzeling zeggen we dan ook dat Z Fold 3 de beste foldable is tot nu toe.  

Ondanks die positieve punten was Z Fold 3 er niet in geslaagd om mij ervan te kunnen overtuigen dat foldables de toekomst van smartphones zijn. Het concept van een vouwbare smartphone is in 2021 nog niet klaar voor de grote doorbraak. Er zijn drie belangrijke redenen waarom mijn volgende smartphone nog geen foldable zal zijn.  

3 redenen waarom de foldable nog niet klaar is om de markt te veroveren

1. Te hoge prijzen 

Dit lijkt mij de meest voor de hand liggende reden. De prijs is nog steeds een van de belangrijkste criteria die de keuze voor een smartphone sturen. Een toestel mag nog zo indrukwekkend zijn, als we het niet kunnen betalen gaan we het ook niet kopen. De eerste vouwbare smartphones deden onze mond openvallen met hun prijskaartje, dat soms boven de 2.000 euro ging. Dit evolueert stilaan wel in de goede richting, maar toch zijn ze nog vrij duur. De Z Fold 3 start bij 1.719 euro (256GB/12GB) en ook het ‘instapmodel’ Z Flip 3 kost je nog altijd 999 euro voor de laagste configuratie.

“De markt van foldables heeft meer concurrentie nodig om de prijzen te doen dalen.” 

2. Camera’s zijn niet op vlaggenschipniveau

Als een toestel als vlaggenschip geprijsd is, dan moet het dat ook kunnen verantwoorden met topspecificaties en -prestaties. De Z Fold 3 en Z Flip 3 hoeven op vlak van processor en geheugen niet meer onder te doen voor de S21, bijvoorbeeld. Ook het display heeft een hoge resolutie en een verversingsgraad van 120Hz. Er is echter één grote achterblijver: de camera’s. De Z Fold 3 heeft in totaal vijf camera’s die erg wisselvallig presteren. De telelens vond ik nog wel naar behoren, maar de hoofdcamera’s stelden mij flink teleur. De selfiecamera in het hoofddisplay is helemaal niet om over naar huis te schrijven. Met wat slimme AI-trucjes kan Samsung nog wel het een en ander maskeren, maar als je de vergelijking maakt met de S21 (zeker de Ultra), dan merk je toch een groot verschil in camerakwaliteit. Om even snel een foto te nemen, maakt het aantal megapixels en sensoren niet veel uit, maar daarvoor kopen we geen smartphone die meer dan 1.000 euro kost. Dan moet echt alles juist zitten.  

Naast de camera’s blijft ook de batterij een pijnpunt van vouwbare smartphones. Samsung moest een nieuw type batterij ontwikkelen dat mee kan plooien met het display. Qua capaciteit zitten de batterijen op hetzelfde niveau als die van ‘normale smartphones’, maar een vouwbaar display lijkt veel meer energie te verbruiken. Daardoor zal een Fold 3 met moeite een volledige dag kunnen overleven als je hem intensief gebruikt.  

3. Weinig apps op maat van een foldable

Om van hun vouwbare smartphonelijn een succes te maken, zijn fabrikanten ook afhankelijk van appontwikkelaars. Het grote voordeel dat een vouwbare smartphone kan bieden is het flexibele gebruik. Je kan je smartphone in verschillende modi gebruiken. Die meerwaarde ontdek je past echt als de software die flexibiliteit omarmt. Appontwikkelaars moeten daarom de interface van hun applicaties herontwerpen om in te spelen op het vouwbare design.

Als applicaties zich naadloos aanpassen als je je smartphone in een andere hoek plooit, dan is het heerlijk werken. Het spreekt voor zich dat Samsung zijn applicaties heeft aangepast en ondertussen hebben ook Google en Spotify hun huiswerk gemaakt. Bij Gmail kan je bijvoorbeeld links door je mails scrollen en tegelijkertijd rechts je mails lezen. Maar er zijn ook heel wat applicaties die de sprong nog niet hebben gemaakt. Facebook en Instagram lijken niet goed te weten hoe ze zich moeten presenteren op een foldable. Ligt het aan een gebrek aan knowhow of vindt Facebook het voorlopig nog niet de moeite? In elk geval hebben vouwbare smartphones die ondersteuning nodig om hun meerwaarde te kunnen bewijzen. Volgens geruchten werkt Google wel aan een nieuwe versie van Android 12 die op maat gemaakt is van foldables.

google maps
Google Maps weet het vouwbare design van de Galaxy Z Fold 3 optimaal te benutten.

Volgt de grote doorbraak in 2022? 

We kunnen niet meer zeggen dat de vouwbare smartphone nieuw is. Samsung lanceerde zijn eerste Galaxy Fold (die niet naar België kwam) in 2019 en de eerste vouwbare smartphone dateert eigenlijk al van 2018 (de Chinese Royole Flexpai). Drie jaar later heeft het concept nog steeds moeite om de consument te overhalen. De grootste concurrenten van Samsung (Apple, Xiaomi en OPPO) zijn in 2021 nog niet mee op de trein gesprongen. Geruchten over vouwbare modellen bij die grote merken klinken wel steeds luider en de kans zit er zeker in dat hier in 2022 verandering in komt. Dat zou het marktsegment ook ten goede komen.

Met de Z Fold 3 en Z Flip 3 zet de foldable een grote stap vooruit, maar is het genoeg om een ommekeer in te luiden? Lopen we binnenkort allemaal met een vouwbare smartphone in onze broekzak? Daar is het nu nog te vroeg voor. Met de jaren zullen de ontwerpen wel steeds meer gefinetuned worden en zullen door een toegenomen aanbod de prijzen naar een democratischer niveau zakken. Dan kan het zeker dat we onze mening moeten herzien. Maar als die evolutie er niet snel komt, kan de foldable evengoed snel verdwijnen. Wij haasten ons nog niet naar de winkel om een vouwbare smartphone te gaan halen. Ligt er bij jou straks wel eens onder de kerstboom? 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business