Achtergrond

Inkjetprinters: waarom duurzaamheid niet duur hoeft te zijn

Epson streeft naar een mentaliteitsverandering. Bedrijven hechten te weinig aandacht aan duurzaamheid en associëren ecologisch ondernemen met hoge kosten, terwijl het anders kan.

 
Zogenaamde green IT is bij veel bedrijven een prioriteit, maar toch kan het beter. Dat vindt Epson. De milieu-impact van zowel grote bedrijven als kmo’s kan verkleind worden, en dat zonder hogere kosten, maakt het bedrijf zich sterk. Vooral kmo’s blijven in dat opzicht achter: een onderzoek van Quocirca wijst uit dat een derde van Europese kmo’s duurzaamheid geen topprioriteit vindt.
[related_article id=”165125″] Het grootste struikelblok blijkt een vrees voor de hoge kosten die met ecologisch ondernemen gepaard gaan. Bij duurzaamheid horen meesten blijkbaar vooral ‘duur’.
 
Dat is niet per se zo, volgens Patrick Van Ingelgem, Business Sales Manager Belux, en Dominic Schouterden, Channel Sales Manager Belux bij Epson. Een makkelijke manier om de voetafdruk alvast deels te verkleinen is bijvoorbeeld een inkjetprinter, leggen beiden uit. De toestellen zijn ecologischer, en minder duur om te onderhouden dan een laserprinter.

Nieuw businessmodel

“Het business model van de printer is altijd gebaseerd geweest op een goedkoop toestel, gecombineerd met dure inkt. De aankoopprijs ligt laag, maar de terugkerende kost van navullingen is hoog. Daar brengen we nu verandering in,” zegt Schouterden. Met een inkjetprinter kunnen namelijk ruim twee keer meer pagina’s afgedrukt worden. De WorkForce Pro Rips-modellen bevatten zelfs inkt die garant staat voor maar liefst 75.000 pagina’s. Dat betekent geen inkt bestellen, vervoeren of stockeren, met een lagere total cost of ownership én een kleinere afvalberg tot gevolg.
 

Met inkt die 75.000 pagina’s kan printen, hoef je je geen zorgen te maken over navullingen.
 
Inkjetprinters zijn daarnaast ecologischer, niet alleen vanwege het spaarzame inktverbruik, maar ook door de micropiëzo-technologie. “Die technologie zorgt ervoor dat er geen warmte wordt gegenereerd om te printen,” verklaart Schouterden. “De inkt wordt op het papier gespoten onder elektromagnetische druk, wat veel minder stroom verbruikt dan bijvoorbeeld een laserprinter.” Zo verbruiken inkjetprinters ook tot 96 procent minder energie.

Is het duurder?

Omdat inkjetprinters onder andere zuinig zijn met inkt en energie, kan een inkjetprinter meteen enkele mooie pluspunten opleveren. Zulke voordelen kunnen niet anders dan vertaald worden naar een hogere aankoopprijs. Schrikt dat klanten af? “De eeuwige vraag blijft of het duurder is,” beaamt Van Ingelgem. “We willen eigenlijk weg van die mentaliteit, en streven naar het stimuleren van een langetermijnvisie, met het oog op duurzaamheid en kostenbesparing.”
 
Daarom is Epson bezig met “missionariswerk”, legt Van Ingelgem uit. Ze willen klanten bewustmaken van het feit dat duurzaamheid en kostenbesparing elkaar niet uitsluiten. “Het gaat nu niet meer om features of demonstraties. We willen tonen aan bedrijven hoe ze duurzamer kunnen werken, en nog belangrijker, we willen bewijzen met concrete feiten en cijfers dat zo’n visie de nodige voordelen kan opleveren.”
 
“We hebben ambitieuze doelstellingen,” voegt Schouterden toe. “Maar de schaal van de milieu-uitdagingen waar onze planeet voor staat, vereist een krachtig antwoord, en wij willen bij de eersten zijn om het verschil te maken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business