Nieuws

Intel Core i7-980X Extreme Edition

In het processorwereldje draait vandaag alles om het aantal kernen. Hoe meer hoe beter, lijkt het wel. Processors met vier kernen (quadcore) zijn gemeengoed en dus wordt het tijd voor de volgende stap: hexacore, ofwel zes processorkernen op één chip. Intel is de eerste die een hexacore in een desktop-pc weet te krijgen.

Het kersverse topmodel van Intel gaat door het leven als Core i7-980X en is als vanouds een Extreme Edition. Dat houdt in dat Intel je weinig of niets in de weg legt om deze processor naar believen te overklokken. Een kloksnelheid van vier gigahertz (GHz) is vlotjes haalbaar, ook al omdat Intel een vernieuwde koeler meelevert die de temperatuur een stuk beter onder controle houdt.

De Gulftown-chip zelf is een op 32 nanometer geproduceerde hexacore, waarvan iedere processor standaard werkt op 3,33 GHz, en kan rekenen op 12 MB Level3-cachegeheugen. Dankzij hyperthreading zijn er zes extra virtuele processors voor het simultaan afhandelen van twaalf threads.

Weinig verschil met voorganger
Buiten de extra cores en de 4 MB grotere cache is er echter geen verschil met de voorganger, de Core i7-975 Extreme Edition. Toch geeft Intel voor de Core i7-980X een TDP (thermal design power) op van 140 watt, evenveel als de 975; én de prijs blijft absurd hoog.

Het is overduidelijk: dit is geen processor voor het grote publiek. Bovendien is de Core i7-980X voorlopig alleen beschikbaar voor de LGA1366-socket. Dat betekent dat je de Gulftown alleen kunt aanbrengen in moederborden met de Intel X58-chipset. Je gebruikt drie geheugenmodules om maximaal te genieten van de triplechannel-geheugenaansturing.

Software loopt achter
Zoals altijd loopt de softwarewereld achter op de hardwareontwikkelingen. Met andere woorden: lang niet alle applicaties kunnen efficiënt gebruikmaken van meer dan vier kernen, laat staan de twaalf threads van de Core i7-980X. Onze benchmarks zijn echter helemaal geschikt voor multithreading – in het bijzonder Cinebench, maar met uitzondering van de Fritz Chess Benchmark, die overweg kan met maximaal acht threads.

In die benchmark is het verschil met de Core i7-975 bijgevolg amper zichtbaar. Dit toont nogmaals aan dat de verwachte prestatiewinst volledig afhangt van de software die je gebruikt.

Wachten op AMD
Een Ferrari zoals de Core i7-980X is leuk om naar te kijken en van te dromen. Krachtiger dan dit kun je vandaag niet vinden. Maar een definitief oordeel vellen we pas als AMD de Phenom II X6 loslaat. Niet dat we daarvan verwachten dat die het Intels hexacore moeilijk zal maken, verre van zelfs. Maar het zou op z’n minst een signaal zijn dat AMD niet helemaal achterop raakt.

Wie ongeacht de prijs topprestaties zoekt, hoeft niet verder te kijken dan deze Intel.

Intel Core i7-980X Extreme Edition
Prijs: 999 euro (mei 2010)

PRO: snelste desktopprocessor van het moment; geleverd met nieuwe koeler; verbruikt niet meer dan quadcore.
CONTRA: enkel voor LGA1366-socket; onbetaalbaar.

corei7intelreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen