Nieuws

Oogbesturing vervangt toetsenbord

Amerikaanse onderzoekers werken aan software waarmee mobiele telefoons met oogbewegingen kunnen worden aangestuurd.

Vergeet toetsenborden, aanraakschermen en stembesturing. Als het aan professor Andrew Campbell van het Amerikaanse Dartmouth College ligt, gebruik je in de toekomst oogbewegingen om je mobiele telefoon aan te sturen.

Knipperen voor de camera
Een prototype van de EyePhone-technologie wordt in een filmpje gedemonstreerd met de 810-tablet van Nokia. De ingebouwde camera van de tablet volgt de ogen van de gebruiker en registreert knipperbewegingen.

Voor het eerste gebruik moet je de software kalibreren. Dat doe je door naar elk van de negen vakken te kijken waarin het scherm is onderverdeeld. Knipper je met je ogen terwijl je naar een bepaald vak kijkt, dan wordt dat gezien als een selecteer-commando.

Eye-tracking
De gebruikte techniek, eye-tracking, wordt al jaren toegepast om bijvoorbeeld verlamde personen met een computer te laten werken. Experimenten met mobiele apparaten zijn dun gezaaid omdat het gebruikte algoritme moeilijkheden heeft met de bewegingen van het toestel en de gebruiker zelf.

Daarom ontwikkelde het team van Andrew Campbell een nieuw algoritme dat de ogen van de gebruiker leert waarnemen onder wisselende lichtomstandigheden. In stilstand en bij daglicht wordt een nauwkeurigheid van 76 procent gehaald. Als je wandelt is de software in 60 procent van de gevallen correct.

“Dit is een stap in de goede richting”, vertelt Robert Jacob aan de website Technology Review. Hij is een professor in de computerwetenschappen aan de Tufts Universiteit, en voert ook onderzoek naar oogbesturing. “Een probleem van mobiele telefoons is het gebrek aan ruimte voor een gebruikersinterface. Eye-tracking kan daarvoor een oplossing bieden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business