Nieuws

Asus Rampage III Extreme

Asus richt zich met de Rampage III Extreme op het overklokken, maar baseert zich op de X58 Express-chipset met LGA1366-processorvoet. Daardoor kunnen alleen Intels snelste Core i7-processors gebruikt worden, net zoals tot 24 GB DDR3-geheugen in een triplechannel-configuratie.

Het bord kan overweg met vier grafische kaarten, van zowel Nvidia als ATI. Twee USB 3.0- en twee SATA 6 Gbit/s-connectors maken het plaatje volledig.

Hoger op de ladder
Borden met de S58-chipset zijn per definitie high-end borden. Maar Asus gaat met de Rampage III Extreme nog net enkele stappen verder dan andere producenten. Het eerste wat opvalt aan het moederbord is het gewicht.

Dit komt hoofdzakelijk op rekening van de futuristisch ogende koelblokken die de chipset en het voltageregulatorcircuit naast de processor bedekken. Dit design leverde de Rampage III Extreme overigens de prestigieuze Red Dot Design award op.

Waar het moederbord echter in uitblinkt, is het aantal manieren waarop je de grenzen van je processor kunt opzoeken. Dit uit zich onder andere in een volledige vernieuwde, efficiëntere VRM, twee 12 volt-voedingsconnectors voor de processor, contactpunten voor het uitlezen van voltages van processor en geheugen met een multimeter, schakelaars om individuele PCIe x16-sleuven mee uit te schakelen, en een jumper die het systeem nog laat booten terwijl de processor gekoeld wordt met vloeibare stikstof.

Twee verschillende BIOS’en, waartussen gewisseld kan worden, kunnen verschillende sets instellingen bevatten. Het wijzigen van de systeemparameters kan onder meer via het BIOS.

Instellingen in de gaten houden
Dankzij ROG Connect, dat je activeert door achter aan het bord een knop in te drukken, kun je ook van op een ander systeem dat met een speciale USB-kabel verbonden is een oogje houden op verschillende systeemparameters, en deze ook wijzigen. Een postcodedisplay ontbreekt, maar dankzij RC Poster kun je het bootproces wel volgen op een ander systeem.

Ietwat overbodig lijkt ons RC Bluetooth, dat een gelijkaardige functie vervult via een meegeleverde bluetoothmodule, en waarmee je ook via een aantal smartphones de link met je Rampage III-moederbord kunt leggen. Wij zien onszelf niet als ervaren overklokkers, dus proberen we ook niet het maximale uit ons systeem te halen.

Verschillende hardwaresites op het wereldwijde web rapporteren echter overklokte snelheden op luchtkoeling tot 4,5 GHz voor een Intel Core i7, die standaard afklokt op 3,33 GHz.

Asus Rampage III Extreme
Prijs: 392 euro (juli 2010)

PRO: hoogwaardige component; uitgebreide extra’s; groot aantal overklokmogelijkheden, zelfs op afstand.
CONTRA: hoge toegevoegde waarde staat alleen voor ervaren overklokkers in verhouding tot de prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business