Nieuws

Assange wil terug naar Australië

Wikileakstopman Julian Assange wil dat zijn vaderland Australië hem repatrieert. Hij zegt dat in een videoboodschap aan de Australische premier Julia Gillard.

Assange heeft er geen vertrouwen in dat hij en zijn organisatie met rust gelaten worden door de Verenigde Staten. En daarom heeft hij de hulp van Australiës eerste minister ingeroepen.

“Julia Gillard zou actieve stappen moeten ondernemen om me thuis te krijgen en om onze mensen te beschermen”, zegt Assange in een videoboodschap die op de site van de Sydney Morning Herald is te bekijken.

“Ze moet contact opnemen met de Amerikaanse ambassade en aan hen vragen om afstand te nemen”, aldus Assange. Hij geeft ook aan dat hij graag naar Melbourne terugkeert.

‘Buitenissige oproepen’
In zijn betoog wijst Assange nog op het journalistieke karakter van klokkenluiderssite Wikileaks: “Jij en ik mogen over één ding niet twijfelen: wij zijn een media-organisatie. Ik ben een uitgever en een journalist.”

Maar niet iedereen kan zijn werk waarderen, volgens Assange zelf: “Er zijn buitenissige en illegale oproepen geweest om mij en mijn medewerkers te laten vermoorden. Duidelijke gevallen van oproepen tot geweld.”

Daarmee wijst hij op Amerkiaanse politici zoals Sarah Palin. Zij heeft opgeroepen om Assange te vervolgen zoals dat ook gebeurd is met leiders van de taliban en Al-Qaeda.

Deze week valt er een beslissing in de uitlevering van Assange aan Zweden rond de beschuldigingen van aanranding, seksuele intimidatie en verkrachting.

 

assangeaustralieinternetnieuwsuitleveringwikileaks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals