Nieuws

Google in verweer tegen Belgische uitgevers

Google verdedigt zich in een Belgische rechtszaal tegen een groep krantenuitgevers. De zaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de zoekgigant.

Vandaag beginnen de pleidooien in het beroepsproces van Google tegen de Belgische auteursrechtenmaatschappij Copiepresse. De rechter moet zich buigen over de vraag of Google News de auteursrechten van mediabedrijven schendt. De zaak kan gevolgen hebben voor Google in de hele Europese Unie.

Google in het ongelijk
Een Belgische rechter zorgde vier jaar geleden voor opschudding in het internet- en mediawereldje, door Google in het ongelijk te stellen in een zaak die was aangespannen door Copiepresse, de auteursrechtenmaatschappij die de Franstalige Belgische kranten vertegenwoordigt.

Google News, de nieuwsdienst van Google, schond volgens de rechter het auteursrecht door zonder toestemming van de kranten links naar hun artikels te plaatsen en hun foto’s over te nemen. De Vlaamse kranten hielden zich tot nog toe afzijdig in het geschil.

[related_article id=”158901″]

Google heeft altijd volgehouden dat het alleen maar verwijst naar de krantensites en dat het daarmee de auteursrechten niet schendt. De Amerikaanse mediagroep tekende beroep aan, en dat proces begint vandaag.

Misgelopen reclame-inkomsten
"Verwijzen naar nieuws met korte koppen en directe links is een praktijk die ook door zoekmachines en andere internetgebruikers wordt gebezigd. Het stimuleert webgebruikers bovendien om online kranten te lezen", zegt Al Verney, de woordvoerder van Google in Brussel. "We blijven ons inzetten om verder samen te werken met uitgevers en het verkennen van nieuwe manieren voor hen om geld te verdienen met online nieuws."

De Belgische uitgevers zeggen dat ze recht hebben op een vergoeding, omdat Google zonder toestemming stukken tekst en foto’s van hun artikelen overneemt. De kranten verliezen daardoor ook reclame-inkomsten, zegt Flip Petillion van het Brusselse advocatenkantoor Crowell & Moring, dat niet betrokken is bij de zaak. "Vergeet niet dat dit een kleine en moeilijke lokale markt is", zegt Petillion. De advertentie-inkomsten zijn voor de kranten zeer belangrijk, weet hij.

Naar Europees Hof?
De advocaat denkt dat de mogelijkheid bestaat dat de Belgische rechter advies zal vragen aan het Europese Hof van Justitie, waarmee meteen ook rechtspraak op Europees niveau in het leven zou worden geroepen.

Daarom is de inzet voor Google en de uitgeverswereld veel groter dan België alleen. Als de kranten hun slag thuis halen, is de kans reëel dat Google voortaan zal moeten betalen voor het verwijzen naar content van Europese uitgevers op Google News. In de VS kreeg Google wel een uitzondering en hoeft het geen vergoeding te betalen aan de uitgevers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business