Nieuws

Bookmooch

Boekenruilsites zijn enorm populair in de VS, maar in de Benelux blijft een soortgelijk initiatief voorlopig uit. Wie zijn privébibliotheek wil uitdunnen of op een goedkope manier nieuwe boeken in zijn bezit wil krijgen, kan terecht op het gratis Bookmooch.

Bookmooch probeert zich te profileren als een wereldwijde dienst, maar kan niet verbergen dat de meeste gebruikers Amerikaans zijn. Het merendeel van de aangeboden literatuur is dan ook Engelstalig, al vinden we er op het moment van schrijven ook zo’n 700 Nederlandstalige boeken.

Profiel invullen en boeken toevoegen
Nadat je aangemeld bent, kun je je profiel aanvullen en boeken toevoegen aan je bibliotheek. Dat zijn de boeken die je bereid bent af te staan. Bookmooch gebruikt de database van Amazon, maar helaas is daar geen Nederlandstalige variant van. Je zult Nederlandstalige boeken dan ook handmatig moeten toevoegen. Eventueel kun je nog in een ISBN-database zoeken, maar die levert vaker geen dan wel resultaten op.

Door boeken die je wilt weggeven toe te voegen, verdien je punten. Bookmooch heeft een eigen economie, met een efficiënt puntensysteem. Je krijgt één punt om een boek nationaal te versturen, en je betaalt één punt om een boek in eigen land te ontvangen. Internationale verzendingen zijn daarbij meer waard.

Alleen verzendkosten
Er gaat dus ook geen geld rond zoals op soortgelijke websites; het enige wat betaald moet worden, zijn de verzendkosten. Is een boek te zwaar om naar het buitenland te sturen, dan kun je bovendien altijd een verzoek weigeren en de reden opgeven. Het is een systeem zonder enige verplichting.

Wie genoeg punten heeft vergaard, kan die gebruiken om zelf boeken aan te vragen. Je bent daarbij wel gebonden aan wat andere gebruikers aanbieden. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om een wishlist aan te maken. Zodra een van jouw boeken beschikbaar is, krijg je een e-mail aan of zie je het verschijnen in je RSS-feed. Ook de zoekknop biedt hier uitkomst.

Daarnaast heb je nog de Browse-functie, maar het wordt al snel duidelijk dat dat een zootje is. Je kunt door verschillende categorieën bladeren, zoals land, taal en thema, maar er zit nauwelijks structuur in de resultaten. Er verschijnen ellenlange lijsten van boeken die volledig willekeurig lijken opgebouwd.

Omdat je als gebruiker geen tags kunt toevoegen, doet de site dat zelf op basis van de informatie op Amazon, maar die blijkt heel vaak niet te kloppen. Die onduidelijke structuur is trouwens een probleem op de hele site. Je verliest als nieuwkomer heel snel het overzicht, waardoor mensen niet uitgenodigd worden om zich dieper met de site in te laten.

Webcommunicatie
Nadat een gebruiker toestemt om een boek te versturen, krijgt hij je adres te zien. Ook hier heeft de gebruiker alle vrijheid: hij kan aangeven hoe snel hij het boek zal versturen en kan aangeven wanneer het effectief verzonden is. De ontvanger geeft daarna aan wanneer hij het boek ontvangen heeft.

Zelfs als een boek kwijtraakt in de post, kun je dat laten weten. Klinkt als een systeem waar valsspelers vrij spel krijgen, maar er is een groot communitygevoel. Bovendien halen de beheerders valsspelers er enorm snel uit.

Ondanks de duidelijke klemtoon op internationaal ruilen lijkt de site zich vooralsnog vooral op een Engelstalig publiek te richten. Toch kunnen mensen met een liefde voor boeken hier zonder problemen terecht.

Bookmooch
Prijs: gratis (maart 2011)

PRO: gratis; puntensysteem goed uitgebalanceerd; mogelijkheid om wishlist aan te maken.
CONTRA: interface verouderd; Browse-functie onbruikbaar; geen regionale boekenwinkel als database.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business