Frankrijk aast op wachtwoorden burgers

Een nieuwe Franse internetwet stuit op protest. De overheid wil onder meer toegang tot de wachtwoorden van haar burgers.

De wet verscheen al op 1 maart in het Franse staatsblad. Maar deze wordt nu onder vuur genomen door de Association des Services Internet Communautaire (ASIC), een belangengroep waar onder meer Google, Microsoft, eBay en Facebook lid van zijn. Zij zijn radicaal tegen de nieuwe wetgeving.

Concreet moeten internetbedrijven een jaar lang gebruikersgegevens bijhouden, waardoor individuen kunnen worden geïdentificeerd. Volgens nieuwsdienst Bloomberg gaat het onder meer om IP-adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden. Vooral dat laatste ligt gevoelig.

[related_article id=”158578″]

ASIC wil een klacht indienen bij de hoogste gerechtsinstanties om de wet aan te vechten. “Vooral het wachtwoord ligt voor ons zeer gevoelig”, zegt Benoit Tabaka, secretaris-generaal van ASIC tegenover het persbureau. “Voor ons zijn dit duidelijk geen identificatiedata, maar persoonlijke data.”

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk controversiële internetwetten uitschrijft. Vorig jaar werd na veel getouwtrek de Hadopi-wet ingevoerd. Die zorgde voor een nieuw orgaan dat op zoek gaat naar illegale downloaders. Fransen die drie keer betrapt worden, kunnen zo hun internetverbinding verliezen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business