Wat wil Microsoft doen met Skype?

Skype is voor Microsoft de grootste overname ooit. Maar wat wil Steve Ballmer aanvangen met de populairste internettelefoondienst ter wereld?

Eerst en vooral is het bedrag dat Microsoft neerlegt niet het minste. Met 8,5 miljard dollar betaalt het bedrijf meer dan drie keer meer dan wat eBay in 2005 op tafel legde. Bovendien werd die overname achteraf gezien als een miskoop: Skype bracht te weinig op en werd in 2009 grotendeels verkocht.

Dat Microsoft nu de portefeuille opentrekt betekent twee dingen. Het bedrijf wil enerzijds Skype grondig integreren in zijn producten en diensten. Anderzijds wil het voorkomen dat concurrenten technologie van Skype in handen krijgen.

[related_article id=”161452″]

Tijdens de persconferentie dinsdag bevestigt Ballmer dat Skype niet zomaar verdampt in Microsoft, maar een aparte afdeling binnen het bedrijf wordt. Skype-directeur Tony Bates wordt president van de Microsoft Skype Division.

“Communicatie is misschien wel het meest fundamentele waar technologie kan transformeren”, zegt een zeer enthousiaste Steve Ballmer. “Communicatie verandert snel en er zijn veel mogelijkheden.”

Geen verdwijntruc
Microsoft benadrukt dat het geen intentie heeft om het product Skype, de gratis voipdienst en het goedkoop bellen naar vaste lijnen wereldwijd, op te doeken. Skype blijft bestaan, maar wordt tegelijkertijd geïntegreerd in de producten en diensten van Microsoft.

“We blijven trouw aan de gebruikers van Skype”, zegt Ballmer. Daarbij belooft hij dat de ontwikkeling van de voipdienst niet wordt uitgedoofd.

Steve Ballmer wil Skype behouden, maar tegelijk integreren in Microsoft's producten en diensten.

Voor consumenten denkt Ballmer aan Kinect, dat kan uitgroeien tot een videochat, maar ook Windows Live Messenger, Hotmail en XboX Live krijgen de Skype-integratie. “Denk maar aan alledaagse dingen en hoe die meer verbonden kunnen zijn”, aldus Ballmer. Zo geeft hij als voorbeeld het volgen van oudercontacten of hoorcolleges van op afstand.

Op zakelijk vlak lonkt er een integratie met Outlook en videoconferentietool Lync. “We willen verder bouwen aan het succes van Lync, en dat verder uitbouwen met Skype.” Windows Phone 7 krijgt met zekerheid Skype-mogelijkheden en de softwaregigant wil samenwerken met operatoren rond Skype.

Andere platformen
Ondanks de integratie met Microsoft belooft het bedrijf dat het niet-Microsoftplatformen blijft ondersteunen. Hierbij denken we onder meer aan Skype voor Mac, of de mobiele applicaties op concurrerende smartphoneplatformen.

Overnameproces
Interessant om te weten: Microsoft was tot vorige maand helemaal niet van plan om Skype te kopen. Beide bedrijven voerden gesprekken over een samenwerking, toen plannen over de beursgang van Skype concreter werden. Op dat moment heeft Microsoft op eigen initiatief een bod gedaan.

De bedoeling is dat de overname voor het eind van het kalenderjaar is afgerond.

Geëngageerde gebruikers
Tony Bates, de man die Skype momenteel leidt, blijft tijdens de persconferentie de nadruk leggen op de vele mogelijkheden, terwijl hij de huidige Skype-gebruikers omschrijft als een zeer geëngageerde groep. “We hebben een aantal troeven die alleen maar sterker worden met Microsoft.”

Skype CEO Tony Bates

Bates toont dat ook aan met cijfers. Skype heeft momenteel 170 miljoen gebruikers en krijgt 600.000 nieuwe registraties per dag. Gemiddeld gebruiken dertig miljoen mensen de dienst tegelijkertijd, veertig procent van de gesprekken zijn video.

“We zien ons graag als een nuttige dienst”, zegt Bates. Zo zegt hij dat elke Skype-gebruiker de voipdienst doorgaans honderd minuten per maand gebruikt.

Kort samengevat blijft Skype in zijn huidige vorm bestaan en worden bestaande producten, ook als die niet op Microsoftplatformen draaien, verder onderhouden en uitgebreid. Tegelijkertijd wordt Skype geïntegreerd in zowat alle relevante producten en diensten die Microsoft aan consumenten en zakelijke gebruikers aanbiedt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business