U-Board WB-1260
Scholen maken op dit moment een digitale revolutie door. Klassieke schoolborden en bijhorend krijt worden in heel wat lokalen vervangen door digitale pennen en projectors, maar voor veel scholen zijn de hoge kosten een doorn in het oog. U-Board wil daar iets aan doen en zorgt met de U-Board WB-1260 voor een interactieve ervaring op elk oppervlak.
De U-Board zorgt ervoor dat je aan een projector en een computer genoeg hebt om een interactieve presentatie te geven. De set bestaat uit een draadloze pen met laserpointer en een ontvanger. De laserpointer klik je achteraan in de pen, op dezelfde plaats waar de lader komt. Om de pen op te laden, moet de pointer er dus uit.
Zowel de pen als de ontvanger werkt volledig draadloos. Ze worden beiden geleverd met een USB-lader. Voor je aan de slag gaat, moet je de sensor aan de muur bevestigen. In de doos zitten daarvoor vier magnetische beugeltjes. De sensor moet boven of naast het scherm hangen, op vijf centimeter van de rand.
Precies in het midden
Belangrijk is dat je hem precies in het midden van de zijde hangt, want anders wordt de afwijking op de pen te groot en is de set onbruikbaar. Is je bord dus één meter breed, dan moet de sensor op 50 centimeter geplaatst worden.
Elke nieuwe installatie vraagt om een kalibratie door met de pen op negen punten op het scherm te tikken. De draadloze ontvanger – die je op de computer aansluit – bevat presentatiesoftware die ook plaats biedt voor aantekeningen.
Leuk is dat het programma niet geïnstalleerd hoeft te worden om het te kunnen gebruiken. De MINT-software helpt met schrijven, aantekeningen maken of kleuren kiezen, maar hij werkt minder intuïtief dan concurrenten als SmartBoard. Bovendien werkt de meegeleverde pen niet altijd even goed.
Soms kun je een uur aan een stuk presenteren zonder problemen, om dan plots een muisklik te registreren, ook al heb je niet geklikt. Dat is niet alleen lastig in een Powerpoint-presentatie, ook bij aantekeningen kunnen er daardoor plots willekeurige stippen op het scherm verschijnen, omdat je zogezegd daar hebt ‘geklikt’.
Heel lastig, en we hopen dat er dan ook snel een software-update volgt om dit probleem te verhelpen. Op de sensor zitten vijf touchknoppen: kalibratie, wissen, internet, print en opslaan. Vooral de wissen-knop is heel handig, omdat je op die manier je werkblad leeg maakt met één druk op de knop. Om je presentatie met aantekeningen op te slaan, klik je op Opslaan.
Toch hadden we ook graag onze eigen sneltoetsen geprogrammeerd. Vooral in professionele presentaties is het soms handiger om bepaalde software op te starten dan te kunnen afdrukken of de webbrowser te kunnen openen. Het U-Board heeft ongelooflijk veel potentieel, maar de software moet uitgebreider en intuïtiever om het voor iedereen toegankelijk te maken.
Ook jammer dat de pen soms ongevraagd foute klikken registreert. Als U-Board hiervan werk maakt, hebben we binnenkort een prima alternatief voor de dure digitale schoolborden.
U-Board WB-1260
749 euro (oktober 2011)
PRO: werkt op elke bestaande installatie; laserpointer; draadloze installatie.
CONTRA: positionering van van de sensor is precisiewerk; punt van de pen reageert overgevoelig.