Nieuws

Noren proppen tablethardware op USB-stick

Een Noors bedrijf toont een prototype van een compleet Androidsysteem met dualcoreprocessor, ter grootte van een USB-stick.

De Cotton Candy, zo heet de minicomputer van het Noorse FXI Technologies, beschikt net als een doordeweekse geheugenstick over een USB-aansluiting en heeft daarnaast een HDMI-stekker. Je kunt de Cotton Candy dus op elke computer of elk scherm met een HDMI-aansluiting gebruiken.

Zelfde CPU als Galaxy S II
Ondanks zijn kleine afmetingen heeft het kleinood heel wat rekenkracht aan boord. De dualcore ARM-CPU van Samsung, die je trouwens ook terugvindt in de Galaxy S II, rekent op 1,2 GHz. Voor het grafisch geweld zorgt de vierkernige ARM Mali 400MP-GPU. Die ondersteunt resoluties tot 1.080p.

[related_article id=”161563″]

De Cotton Candy heeft verder 1 GB RAM-geheugen aan boord en je kunt er een MicroSD-geheugenkaartje van maximaal 64 GB in kwijt. Wifi 802.11 b/g/n en bluetooth 2.1 worden ondersteund.

Als je de Cotton Candy via HDMI op een (televisie)scherm aansluit, heb je nog een USB-kabel nodig voor de stroomtoevoer. Randapparatuur sluit je aan via bluetooth. Plug je de Cotton Candy in de USB-poort van een Mac- of Windows-computer, dan wordt hij herkend als een USB-geheugenstick.

Android, Ubuntu of Windows 8
Vervolgens kun je via de meegeleverde virtualisatiesoftware Android 2.3 opstarten in een beveiligd venster. Je kunt dan ook eenvoudig bestanden overzetten. Naast Android is de Cotton Candy ook compatibel met de Linux-distro Ubuntu, en een toekomstige versie zal de ARM-variant van Windows 8 ondersteunen.

De blogsite Laptopmag.com zag hoe de algemeen directeur van FXI, Borgar Ljosland, de Cotton Candy op zijn MacBook Pro aansloot en Android in enkele seconden in een gemaximaliseerd scherm opstartte. Androidontwikkelaars kunnen zo bijvoorbeeld snel hun app testen terwijl ze aan de code werken in een ander venster.

Android op je iPhone?
Naast computers en schermen met HDMI-ondersteuning zou je de Cotton Candy ook via USB of bluetooth moeten kunnen aansluiten op tablets, smartphones en settopboxen. Ljosland maakt zich sterk dat je zelfs op een iPhone of iPad Android zal kunnen draaien.

Een ander gebruiksmodel is de Cotton Candy aansluiten op een USB-hub waar ook een toetsenbord en muis aan hangt, en aan een computerscherm. Scholen, bedrijven en internetcafés zouden docking stations kunnen voorzien, zodat de gebruiker overal op zijn eigen systeem kan werken.

De prijs van dit veelzijdige apparaatje zal volgens FXI onder de 200 dollar blijven. Toch zal je de Cotton Candy in zijn huidige vorm niet snel in de winkel vinden. FXI wil licenties van zijn ontwerp aan OEM-fabrikanten verkopen. Toekomstige prototypes zouden USB 3.0 ondersteunen en een snellere processor krijgen.

Raspberry Pi
Het Noorse FXI is niet het eerste bedrijf dat aan een volwaardig systeem ter grootte van een luciferdoosje werkt. De Britse Raspberry Pi Foundation knutselt aan een gelijkaardig project en hoopt dit jaar nog een definitieve versie klaar te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business