EU: Geen bewakingstechnologie naar dictators
Eurocommissaris Neelie Kroes wil niet dat Europese bedrijven beveiligings- en controletechnologie verkopen aan dictatoriale regimes.
Kroes, binnen Europa verantwoordelijk voor de digitale agenda, sprak op de Internet Freedom Conference in Den Haag. Ze wil een manier vinden om te vermijden dat dictators middelen in handen krijgen om hun volk te verdrukken.
“Elke speler, zowel publiek als particulier, moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt Kroes. “Bedrijven moeten transparant zijn over de technologie die ze in bepaalde landen verkopen. Als technologie wordt gebruikt door bepaalde repressieve overheden om onschuldige burgers te identificeren en hun leven in gevaar te brengen, dan moeten we dat weten."
[related_article id=”161920″]
Volgens haar kan de Europese Commissie op dat moment ook met wettelijke maatregelen zoals sancties op de proppen komen.
Zelfregulering is voor Kroes een optie. Daarbij suggereert ze het Global Network Initiative als model. Die organisatie promoot vrijheid van meningsuiting en privacy, wordt geleid door verschillende NGO’s waaronder Human Rights Watch maar bevat ook grote spelers zoals Google, Microsoft en Yahoo.
“De sector zou zelf met concrete oplossingen moeten komen. Ik wil niets opleggen op dit moment, maar ik wil wel een of andere vorm van actie zien. Vanuit onze kant zijn we ook bereid om dat proces te ondersteunen met expertise en operationele steun.
Welke landen?
Kroes zegt er evenwel niet bij aan welke landen niet langer geleverd mag worden. Voor landen als Iran of het voormalig bewind in Libië lijkt dit vanzelfsprekend. Maar het lijkt twijfelachtig dat een land zoals Rusland, waar afgelopen week fel werd geprotesteerd tegen de recentste verkiezingsuitslag, ook op die lijst zou verschijnen.
Verder pleit de eurocommissaris ervoor dat de EU technologische middelen ontwikkelt en verspreidt om mensen in ondemocratische regimes de kans te geven zich te beschermen tegen spionage en overheidstoezicht, en om internetfilters te omzeilen.