Nieuws

ABBYY FineReader Professional Edition 11

Nu steeds meer mobiele toestellen tekst kunnen weergeven, is een programma om papieren documenten te digitaliseren meer dan welkom. ABBYY FineReader 11 maakt nu ook e-books en is sneller geworden. Maar is het daarom de aanschaf waard?

ABBYY FineReader 11 zit met hetzelfde probleem als Photoshop. De vorige versie van dit programma was al geslaagd, dus hoe krijg je gebruikers zover de nieuwste versie aan te schaffen?

Van pdf naar tekst
FineReader specialiseert zich vooral in Optical Character Recognition, waarbij gescande documenten, afbeeldingen en pdf’s in andere formaten worden gegoten zoals Word-documenten, rekenbladen en vanaf nu ook e-books (epub) en OpenOffice-documenten. Als extra troef heeft ABBYY een nieuwe zwart-witmodus voor snelle herkenning van scans en pdf’s.

In plaats van kleurenscans te maken in de hoogste resolutie worden afbeeldingen en teksten zonder kleur herkend, wat moet leiden tot aanzienlijk snellere resultaten, die even nauwkeurig zijn. We testen FineReader 11 door een met de hand gefotografeerd boek in pdf te importeren en het op te slaan als doorzoekbaar pdf-document.

Goede resultaten
Met FineReader 10 zijn we ongeveer 35 minuten kwijt en wordt onze quadcore-pc maximaal belast. Met de nieuwe zwart-witmodus kost het ons slechts minuten, zonder overbelasting van de processor. Om te kijken hoe ABBYY omgaat met conversie naar Word, converteren we een aantal documenten, waaronder ons antivirusdossier van vorige maand.

De resultaten zijn heel behoorlijk: afgezien van enkele verkeerd herkende beelden en spelfouten is nabewerking nauwelijks nodig. Ook bij het converteren van spreadsheets presteert ABBYY vrijwel foutloos, een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Hoe goed OCR ook is, spellingcontrole blijft nodig.

Op dit gebied verslaat FineReader zijn grootste concurrent OmniPage van Nuance met gemak. De spellingcorrector is praktisch en snel. De overzichtelijke interface, met verbeterde starthulp, maakt het bovendien simpel om verkeerd ingelezen materiaal van type te veranderen, bijvoorbeeld van afbeelding naar tekst.

Omdat steeds meer smartphones met een digitale camera zijn uitgerust, heeft ABBYY de ondersteuning voor tekst in afbeeldingen verbeterd en uitgebreid. We fotograferen een aantal bladzijden uit een studiegids met een Nokia N8 en zien bevredigende resultaten, buiten de plekken waar de flits de tekst moeilijk leesbaar heeft gemaakt.

ABBYY heeft daarnaast zijn ingebouwde beeldbewerker verbeterd, met opties voor helderheid en contrast, zodat we de fouten achteraf kunnen corrigeren. We kijken ook naar de nieuwe epub-conversie van Fine- Reader 11. De resultaten zijn relatief goed, al is er veel nabewerking nodig voor afbeeldingen en tabellen.

ABBYY FineReader 11 was al veelzijdige OCR-software, maar de betere prestaties en uitgebreide uitvoermogelijkheden zijn goede redenen om te upgraden. Voor thuisgebruikers en professionals blijft het de beste keuze.

ABBYY FineReader Professional Edition 11
Prijs: 129 euro (januari 2012)

PRO: snelle zwart-witmodus; aantrekkelijke interface; webpagina’s converteren met aparte Screenshot Reader.
CONTRA: meer nabewerking nodig dan OmniPage; epub-conversie middelmatig.

abbyyfinereaderocrpdfprofessionalreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen