Nieuws

Boxcryptor 1.2

Voordelen
Weinig Omkijken naar
Rappe installatie
Mobiele applicaties
Nadelen
Map niet deelbaar over het netwerk
Wachtwoord niet herstelbaar
Mobiele apps beperkt in functionaliteit
Gratis versie beperkt tot 1 machine
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Boxcryptor heeft een gratis versie voor een enkele Windows-computer en tot maximaal 2 GB bestanden aan versleutelt. de betalende versie heeft geen beperkingen voor het aantal installaties en bestandsgrootte.

Dropbox is momenteel een van de populairste synchronisatiediensten van het moment. Maar het heeft zo zijn beveiligingsproblemen. We probeerden daarom het handige Boxcryptor uit.

Synchronisatiedienst Dropbox past weliswaar standaard encryptie toe op geüploade bestanden, maar doet dit pas nadat die bestanden zijn gearriveerd op zijn servers. Zo heeft Dropbox dus de encryptiesleutels in handen en is het in theorie mogelijk dat zij, of bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid, je bestanden kunnen inzien.

Het is daarom wenselijk om zelf een extra encryptielaag toe te voegen, wat kan met het opensourceprogramma TrueCrypt. Helaas blinkt deze tool niet uit in gebruiksvriendelijkheid. We bekijken daarom Boxcryptor, dat een gratis versie heeft voor een enkele Windows-computer en tot maximaal 2 GB bestanden versleutelt en een betalende versie, zonder beperkingen voor het aantal installaties en bestandsgrootte.

Toegankelijk
Een van de voordelen van Boxcryptor is zijn toegankelijke aanpak van encryptie. De installatie van de gratis versie is snel voltooid, waarbij je wordt gevraagd een virtuele schijf aan te maken en de locatie van je Dropbox-map in te voeren. Normaliter zou Boxcryptor je Dropbox automatisch moeten vinden, maar dit kregen we bij het testen op meerdere machines niet voor elkaar.

Het eerste wat je jezelf moet aanwennen, is bestanden opslaan in de zojuist genoemde virtuele schijf. Doe je dit in de Boxcryptor-map binnenin Dropbox worden de bestanden onbruikbaar. De omschakeling is echter snel gebeurd en vinden we geen onoverkomelijk probleem. De synchronisatie tussen meerdere machines verliep zonder problemen: na installatie heb je eigenlijk nauwelijks meer omkijken naar het programma.


Mobiele apps
Boxcryptor biedt ook mobiele apps aan voor Android en iOS, de eerste keer dat we dergelijke mobiele apps zien opduiken. Die hebben wel hun beperkingen: je kunt bestanden alleen lezen en als je meerdere mappen binnenin elkaar hebt geplaatst, kun je ze niet openen vanaf je smartphone. Wel is het zo dat je geen Dropbox-app op je foon hoeft te hebben om toegang te krijgen. Als je de Boxcryptor-app dus opent, vraagt die je eerst om in te loggen bij Dropbox zelf.


Kinderziektes
Er kleven wel wat nadelen aan Boxcryptor, al zijn die niet meer dan minimaal te noemen. Opgeslagen bestanden zijn onzichtbaar voor desktopzoekers vanwege de versleuteling en het is daarnaast niet mogelijk om de Boxcryptor-map over een Windows-netwerk te delen.

Een belangrijker, en mogelijk rampzalig, nadeel is dat je een vergeten wachtwoord niet kunt herstellen. Bewaar dit dus goed, want weg is weg. Denk er tenslotte aan om de bestandsnaamencryptie uit te schakelen in de geavanceerde opties, omdat je anders de bestandshistoriek van Dropbox in de war brengt. Daar moet je dan wel weer een gratis extra tool voor downloaden, dat BoxCryptor Control heet.

TrueCrypt blijft een goed, en gratis, programma voor veilig synchroniseren binnenin Dropbox, maar als je geen omkijken wilt hebben naar dit soort encryptie, is BoxCryptor een prima alternatief. Wel moet het nog sleutelen aan bepaalde zaken die de pret kunnen bederven en de prijs voor de ongelimiteerde versie zal sommige gebruikers afschrikken.

beveiligingboxcryptordropboxeenvoudencryptierecensiereviewssoftwareveiligheidversleuteling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600