Blijf van mijn Windows XP af!

Nu de komst van Windows 8 nabij is, is het misschien tijd om even stil te staan bij het feit dat velen onder ons nog gelukkig zijn met Windows XP, en dat zo willen houden.

25 Oktober is de officiële lanceringsdatum van Windows 8. Onder andere ikzelf heb geen plannen om te upgraden van Windows 7 of XP naar Windows 8. Inderdaad, ik denk nog altijd dat XP SP3 één van de beste Windows versies is. Ooit. Dus waarom zou ik nu ook alweer overschakelen?

Ja, Windows XP Service Pack 3 is vijf jaar oud. Wat dan nog? Werkt het nog? Ja. Draait het nog al mijn Windows-applicaties? Ja. Dus waarom zou ik nu ook alweer overschakelen?

[related_article id=”160534″]

Oh, ja. Windows 7 Service Pack 1 heeft enkele goede eigenschappen. Het is iets sneller, een klein beetje veiliger en heeft enkele leuke netwerkeigenschappen zoals Bibliotheken en DirectAccess, en het heeft Internet Explorer 9, die beter is dan Internet Explorer 8. Natuurlijk is Chrome 21 of Firefox 16 beter dan eender welke versie van Internet Explorer. En het werkt perfect op Windows 7 en XP.

De conclusie is dat, terwijl ik Linux verkies, met voorkeur MintOS, op mijn Windows PCs, ik nog steeds Windows XP gebruik op de meeste systemen. Waarom? Omdat het gewoon werkt.

Waarom upgraden?

Ik heb altijd geloofd in het gebruiken van dingen die werken. Eén van mijn motto’s is “Als het niet kapot is, waarom zou je het dan herstellen?”. Als het op Windows aankomt, ben ik blijkbaar niet de enige die zo denkt. Windows 7 heeft pas in de afgelopen maanden Windows XP verslagen als populairste OS. En dat na drie jaar.

Eerlijk is eerlijk, Windows XP heeft de laatste tijd een slechte reputatie gekregen wat security betreft. In tegenstelling tot wat sommige onderzoeken beweren is een onderhouden en bijgewerkte Windows XP-installatie net zo veilig als eender welke andere versie van Windows.

Trouwens, als veiligheid je grootste zorg is binnen je desktop-omgeving dan zou je Linux moeten draaien. Niet Windows.

Verdere ondersteuning

Uiteindelijk – 8 april 2014, om precies te zijn – zal Microsoft de stekker uit Windows XP trekken. Maar: Microsoft heeft de ondersteuning voor Windows XP al ettelijke keren verlengd. XP zou al enkele jaren geleden niet meer ondersteund worden, maar omdat Vista zo flopte werd XP Home weer in het leven geroepen.

Vreemd genoeg zal Microsoft je na 8 april 2014 nog wel de mogelijkheid geven om je systeem te downgraden naar Windows XP. Meer nog: je zal Windows XP nog steeds kunnen kopen. Dat is een andere reden waarom ik verwacht dat XP’s ondersteuning verlengd zal worden. Ik zie Microsoft’s zakelijke klanten niet betalen voor een besturingssysteem dat geen ondersteuning meer krijgt.

Als de Windows 8-lancering een even grote flop zal worden als wat ik denk, dan zal Microsoft heel misschien toch nog beslissen om XP’s ondersteuning uit te breiden. Wie weet. Ik zou blij zijn als ik Windows XP nog enkele jaren gelukkig mag blijven gebruiken.

Kortweg: Microsoft, blijf met je poten van mijn Windows XP!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business