Leuke iPad mini, maar ik blijf bij de Nexus 7

Toegegeven, ik was onder de indruk. De nieuwe iPad met zijn extreem snelle A6X chip ziet er echt goed uit, alleen spijtig dat hij elke iPad 3 die in het afgelopen half jaar werd verkocht, overbodig maakt. Maar dat is de nieuwe iPad 4. Dat is niet wat Apple tegenover de Google Nexus 7 plaatst. Daarvoor komen ze nu met de iPad mini.

Apples marketingverantwoordelijke Phil Schiller beweert dat de Nexus 7 een voorbeeld is van hoe anderen geprobeerd hebben een kleinere tablet te maken, maar faalden Dat toont alleen maar dat Apples reality distortion field nog steeds bestaat binnen de muren van het bedrijf. De waarheid – zoals iedereen die een Nexus 7 in zijn handen heeft gehad weet – is dat het een uitstekende tablet is. Zonder de Nexus 7 en tegenhangers als de Nook en de Kindle zou Apple nooit een 7 inch-tablet hebben gemaakt.

Steve Jobs zei in 2010 dat Apple nooit een 7 inch-tablet zou maken, omdat het scherm te klein is om applicaties op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven. Onze vingers zijn simpelweg te groot. Ik vraag me af wat Apple nu van gedachten heeft doen veranderen. Het kan toch zeker niet komen door al die “gefaalde” kleinere tablets? En voor zover ik weet zijn ook mijn vingers nog steeds even groot.

[related_article id=”158256″]

Begrijp me niet verkeerd, de iPad mini is een goede tablet, maar komaan, stop met te verkondigen hoeveel beter het scherm is. Dat is het niet. 7,9 inch is helemaal niet zo veel groter als de 7 inch van de Nexus. Trouwens, de iPad mini heeft met zijn resolutie van 1.024 x 768 pixels een pixeldichtheid van 163 pixels per inch. Dat is heel wat minder dan de 216 ppi van de Nexus 7.

De processor dan. De iPad mini krijgt een dual-core A5 chip en de Nexus beschikt over een Nvidia quad-core Tegra 3. We zullen natuurlijk pas zeker weten welk van de twee de snellere is, wanneer de iPad mini door een neutrale bron wordt getest. Uit benchmarks van eerdere iPads en Android tablets blijkt wel dat de A5 beter overweg kan met zware graphics, maar dat de Tegra 3 op al de rest beter presteert.

Op dit moment maken ze allebei gebruik van 802.11n voor wifi-verbindingen, en allebei beloven ze 3G/4G in de nabije toekomst te zullen ondersteunen. Laten we het hier op een gelijkspel houden.

Als we naar de camera kijken, zien we bij de iPad mini een 5 megapixel-camera aan de achterkant en een 1,2 megapixel-camera aan de voorkant. De Nexus 7 heeft enkel een 1,2 megapixel-camera langs de voorkant. Dit is persoonlijk natuurlijk, maar als ik een foto wil nemen grijp ik wel naar mijn camera of smartphone in plaats van mijn tablet.

Apple stelt dat de batterij van de iPad mini 10 uur meegaat. Ik weet uit eigen ondervinding dat mijn Nexus 7 meer dan 10 uur zonder herladen kan.

Wat aansluitingen betreft, maakt de iPad mini gebruik van de dure Lightning-connector. De Nexus 7 werkt met een micro-USB, een kabel die je in zowat elk USB-toestel kan pluggen zonder enige meerkost.

Dan stappen we even af van de hardware en gaan we over op het besturingssysteem. De iPad mini draait iOS 6, dat nog steeds met wifi-problemen te kampen heeft en al veel gebruikers heeft doen verdwalen via Apple Maps. De Nexus 7 draait op Android 4.1, de (op dit moment) beste versie van het besturingssysteem. Bovendien is het voorzien van Google Maps en native ondersteuning voor YouTube. Moet ik nog meer zeggen?

Eigenlijk wel, we hebben het immers nog niet over de prijzen gehad. Voor de iPad mini gelden de volgende prijzen: 329 dollar (16GB, wifi), 429 dollar (32GB, wifi), 529 dollar (64GB, wifi), 459 dollar (16GB, 3G/4G), 559 dollar (32GB, 3G/4G), 659 dollar (64GB, 3G/4G). De Nexus 7 begint op 199 dollar voor 8GB en gaat tot 249 dollar voor 16GB. Bovendien wordt verwacht dat de prijzen met 50 dollar zullen zakken wanneer de 32GB-versie volgende week wordt voorgesteld. Momenteel is de beste vergelijking de iPad mini 16GB met de Nexus 7 16GB, en die laatste is maar liefst 130 dollar goedkoper. Honderddertig dollar.

Daardoor wordt de keuze wel heel gemakkelijk. Op het eerste zicht is de Nexus 7 de betere tablet. en hij is bovendien veel goedkoper. Tenzij je gebonden bent aan Apple-producten, is dit een no-brainer. De Nexus 7 is de beste kleine tablet op de markt vandaag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business