Nieuws

Forza Horizon: luid racefestival

Voordelen
Stevige soundtrack
Prachtige omgevingen
Uitgebreid wegennet
Nadelen
Festivalthema overtuigt niet
Trashtalk van je tegenstanders
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Wat Gran Turismo voor PlayStation is, is Forza voor de Xbox-bezitter. Kan de spin-off Forza Horizon dezelfde hoge kwaliteit leveren?

Elke grote spelconsole, uitgezonderd Nintendo, heeft een racespel pur sang nodig om regelmatig succes mee te oogsten. Kijk maar naar Gran Turismo, al jarenlang succesvol. Met de Forza-reeks heeft Microsoft zich in een mum van tijd op hetzelfde niveau getild als Gran Turismo, en naar mijn mening oversteeg Forza 4 zelfs Gran Turismo 5. Amper een jaar na Forza 4 ligt er opnieuw een nieuwe Forza-titel in de winkel. Dat kan toch nooit goed komen?

Spin-off
Forza Horizon is een spin-off van het originele Forza, zodat Microsoft elk jaar een nieuwe Forza titel in de winkel kan leggen. Forza Horizon is daarom ook niet door dezelfde ontwikkelstudio gemaakt als de originele reeks, en dat boezemt angst in. Vergelijk het met de Call of Duty-reeks en hun jaarlijkse cyclus. En toch lukt het de nieuwe studio om een waardige Forza spin-off af te leveren, ook al is hij niet gericht op de simulatieracers onder ons.


Forza Horizon draait allemaal rond een groot festival, getiteld Horizon, waar "s werelds beste racers afspreken om te bepalen wie de snelste is. Voor de allereerste keer zit er een verhaal in de Forza-reeks, maar ik word er niet helemaal wild van. De vele concurrenten liggen continu te trash talken, en bovendien is alles Nederlandstalig vertaald. Het resultaat is te verschrikkelijk voor woorden. Verander zeker de taal van je Xbox 360 naar Engels om geen grijze haren te krijgen van de vele conversaties. Geef mij dan maar de spartaanse aanpak van Forza 4, van race naar race, zonder teveel blabla.

Van race naar race
Alles draait rond het verdienen van polsbandjes om verder te geraken in het festival. Het Horizon-festival biedt je ruimte aan honderden kilometers aan wegen waar je telkens doorheen moet navigeren om van race naar race te gaan. En daar ga je van genieten, want de omgevingen en de wegen zien er werkelijk prachtig uit. Luister daarom niet altijd strikt naar je gps en neem gerust een omweg om van de omgeving meer te genieten, of om verrassingen te ontdekken zoals oude zeldzame auto"s die je kunt verdienen. Heb je al een Windows 8-tablet? Probeer zeker de SmartGlass app om handig te navigeren via je tablet. Het werkt uiterst handig en veel sneller dan telkens de grote kaart weer te geven om je bestemming te markeren. SmartGlass is ook beschikbaar op Android- en iOS, maar Forza Horizon wordt op deze platformen voorlopig nog niet ondersteund.

De races zelf zijn prima en vervelen niet snel door het uitgebreide wegennetwerk in Horizon. Daar bovenop is de intelligentie van je tegenstanders van een behoorlijk niveau. Ze rammen je niet roekeloos van de baan, en zeker op de instelling "Legendarisch" zul je flink sterk uit de kast moeten komen. Tussendoor heb je zelfs races waar je bijvoorbeeld tegen een vliegtuig of een luchtballon moet racen. Een beetje zoals Top Gear, maar niet echt heel spannend. Bovendien is er weinig variatie, waardoor je meermaals tegen een vliegtuig zult moeten racen.

Een pluim voor de soundtrack van Forza Horizon. Er zijn drie verschillende radiostations beschikbaar, en die spelen stuk voor stuk prima muziek. Je zal je speakers meermaals laten knallen. Het is wel zonde dat Horizon niet onthoudt welk radiostation je zit te luisteren. Bij de start van elke race krijg je een willekeurig radiostation te horen, waarom niet je favoriete station? De soundtrack is trouwens integraal te beluisteren op Spotify.

Meer vergevingsgezind
Forza Horizon bevat duidelijk het radarwerk van de Forza-reeks, maar is wel iets meer vergevingsgezind. De auto"s zijn makkelijker te controleren, zonder dat je teveel bij het handje wordt gehouden. Voor simulatiefans is dat "not done", ik ben een van hen, maar toch stoort het niet in Horizon. Omdat er zoveel verkeer is op de wegen van Horizon, waardoor je regelmatig heftig moet uitwijken, is het net beter dat het minder realistisch is als Forza 4. Dat betekent echter niet dat het minder moeilijk is, want wanneer je alle rijhulp uitschakelt is Forza Horizon nog steeds behoorlijk.

Het aantal auto"s in Forza Horizon is stevig teruggeschroefd vergeleken met Forza 4. De komende maanden zullen er nog extra auto"s beschikbaar zijn via betalende downloads, maar doorgaans is het huidige gamma heel sterk high-end gericht. De klassieke personenwagens waar 95% van de bevolking mee rijdt, zijn amper aanwezig.

Aangename verrassing
Ik heb van elke race genoten in Forza Horizon, net als van de honderden extra kilometers die ik heb gereden om gewoon van het uitzicht en de wegen te genieten. Je kan Horizon perfect met een Xbox 360-controller spelen, maar als je de moeilijkheid opkrikt is een stuur onvermijdelijk. Ondanks dat Horizon minder realistisch is als Forza 4, loont het de moeite om hiervoor een stuur te kopen. Ik heb alle races afgemalen met een Fanatec CSR Elite, en die ervaring zou ik graag met iedereen willen delen. Haal een stuur in huis om Forza optimaal te genieten.

In mijn ogen is Forza Horizon een behoorlijk verrassing geworden. De nieuwe ontwikkelaar heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt. Het festival-thema is niet echt de aangename afwisseling die ik had verwacht, vergeleken met het meer spartaanse Forza 4, maar het systeem met gekleurde polsbandjes werkt goed. Absoluut de moeite voor raceliefhebbers, en ideaal als tussenstop tot Forza 5 volgend jaar in de winkel ligt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business