Nieuws

Vier functies die BlackBerry 10 kunnen redden (video)

BlackBerry heeft de boot gemist toen Android- en Apple-telefoons grote sier begonnen maken met aanraakschermen. BlackBerry 10 luidt de inhaaloperatie in.

Ooit domineerde BlackBerry de markt voor zakelijke telefoons en dat hadden ze te danken aan twee dingen. Je kon er e-mails mee ontvangen en versturen. En het volledig fysieke toetsenbord maakte het erg gebruiksvriendelijk om een hele mail te tikken op een mobiel toestel.

Maar toen kwamen de mobiele toestellen met een aanraakscherm en de koning van de mobiele mail raakte de weg kwijt. Mensen willen grote schermen die ze met aanrakingen kunnen bedienen. Een volledig toetsenbord valt uit de gratie en de klassieke interface van BlackBerry kan niet op veel sympathie meer rekenen.

[related_article id=”161563″]

RIM, het bedrijf achter BlackBerry lijkt voor zichzelf aanvaard te hebben dat ze de boot van de aanraakschermen gemist hebben. Tuurlijk, ze gaan telefoons met een touchscreen maken, maar ze beseffen dat ze meer dan dat moeten doen als ze nog een rol van betekenis willen spelen.

Het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 wordt voor RIM erop of eronder. Ze hebben nog 80 miljoen klanten en voldoende cash om het nieuwe besturingssysteem te lanceren. Maar voor een rooskleurige toekomst moeten ze wel nieuwe klanten overtuigen van hun mobiele telefoons. De lanceringsdatum 30 januari wordt dus het moment van de waarheid.

De vraag blijft: wat heeft BlackBerry dat de iPhones, Android en Windows Phone niet hebben.

Geweldig klavier

Hèt argument om een BlackBerry te kopen is altijd het klavier geweest. Mensen kopen toestellen met een volledig fysiek klavier om snel en makkelijk lange epistels te kunnen tikken. Voor BlackBerry 10 is RIM hard op zoek gegaan naar een beter toestenbord voor aanraakschermen.

Het toetsenbord heeft woordvoorspelling. Op zich niets nieuws want dat is ook zo in Windows Phone, iOS en Android, maar er zijn wat verbeteringen aan doorgevoerd. Woordsuggesties komen boven de volgende letter te staan die je gaat tikken. Typ je ‘ma’, dan komt boven de a als suggestie ‘maandag’ te staan. Dat woord selecteer je door vanop de letter a naar boven te vegen.


De woordvoorspelling houdt rekening met de woorden die je eerder in de zin tikte. Begin je met ‘ik zal’, dan zal je als suggestie voor het volgende woord al meteen ‘later’ om te melden dat je later thuis zal zijn. Je kan op het toetsenbord drie talen instellen. Begin je in het Frans te tikken, dan komen er suggesties voor Franse woorden.

Androidgebruikers zullen dit toetsenbord misschien kennen als Swiftkey, een van de meest gekochte apps op Android. En die populariteit is ook RIM niet ontgaan. Vandaar ook hun geloof in dit toetsenbord.

Multitasking

Meerdere apps tegelijk openhouden op een smartphone, het is een lastige opdracht. Ook hiermee wil RIM het beter doen dan Android, iOS en Windows Phone. En met BlackBerry 10 slagen ze erin.

Een eerste vorm van multitasking is het startscherm. Daar kunnen tot 8 apps naast elkaar openstaan. Het voordeel tegenover iOS is dat je meteen informatie krijgt zonder de app te hoeven aanklikken. Het voordeel tegenover Androidwidgets is dat je apps sluit als ze je niet aanstaan. Je kalender kan je bijvoorbeeld wegklikken in het weekend.

Een tweede vorm van multitasking vinden we in de Hub. Die verzamelt alle kalender-afspraken, tweets, berichtjes en mails. Stel, je bent aan het surfen en je krijgt een notificatie. Dan kan je de browser even opzijschuiven en kijken van wie de mail komt. Vind je de mail maar niks en wil je hem niet bekijken, dan kan je gewoon verder surfen.


Balans werk-privé

Met BlackBerry 10 kan je privé smartphonegebruik scheiden van je werkleven en omgekeerd. Zo heeft de telefoon een zakelijke omgeving en een privé-omgeving. De zakelijke omgeving is versleuteld en draait enkel apps die toegestaan zijn door het bedrijf. Dus geen Twitter, maar wel SAP. In je privé-omgeving doe je wat je wilt.

Je hebt overigens maar één kalender met afspraken. De persoonlijke en ze zakelijke staan gewoon vrolijk door elkaar. Toch is er nog een beveiliging. Door je zakelijke sectie te vergrendelen, komt van de zakelijke afspraken enkel nog het uur in de agenda. Plaats en onderwerp van de meeting worden discreet geblokkeerd. En je kan ook geen werkmails versturen.


Androidtoepassingen

Als je nu nog een heel nieuw mobiel besturingssysteem uit de grond stampt, heb je één zwakke plek tegenover Android en iOS en dat zijn de apps. Die twee platformen hebben zo’n gigantische bibliotheek installeerbare toepassingen dat er geen beginnen aan is om er een soortgelijke uit te bouwen.

RIM’s oplossing: androidtoepassingen draaien op je eigen besturingssysteem. Ontwikkelaars die dat willen, kunnen hun app indienen bij RIM om op BlackBerry 10 te draaien. Dezelfde code draait op de telefoon op een tussenlaag, een runtime. Het enige verschil is dat BlackBerry 10 de fysieke knoppen van een Androidtoestel moet emuleren, zoals de terugknop en de optiesknop.

De extra runtime heeft geen invloed op de performantie van de app. Kijk maar in onderstaand filmpje naar de manier waarop HD-video in de Android-app van DailyMotion draait.


Grote onbekenden: zoeken en maps

Tijdens de demo bleef RIM opzettelijk vaag over twee features die zichtbaar in de telefoon zitten. En dat zijn de zoekknop. Op de vraag of die in de telefoon zoekt of ook op het internet kwam enkel het antwoord ‘overal’. Een redelijk summier antwoord.

Een tweede onbekende zijn de maps. Ook daarover is RIM niet echt loslippig. Maar wat kunnen we uit dat stilzwijgen afleiden? Houden ze die functionaliteit achter de hand voor de grote lancering op 30 januari? Of hebben ze nog te veel werk om die functies klaar te krijgen? We zullen wel zien. Het besturingssysteem nogmaals uitstellen is niet aan de orde, klinkt het bij RIM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business