Waarom wil Facebook dat je je stemrecht opgeeft?

Een miljard Facebookgebruikers mogen stemmen over nieuwe gebruiksvoorwaarden. Mogelijk heb je ook een e-mail ontvangen met als onderwerp "Algemene stemming pagina Site Governance". Tijd om door te lichten waar je voor stemt.

Waar gaat dit over? Facebook wil zijn gebruiksvoorwaarden en zijn beleid rond het gebruik van jouw data wijzigen. Het gaat om een belangrijke wijziging, want als het nieuwe beleid wordt aangenomen, dan geef je ook je recht om te stemmen voorgoed op.

Maar het verhaal is een stuk genuanceerder. Het sociaal netwerk heeft sinds 2009 de gewoonte om gebruikers te laten stemmen voor bepaalde veranderingen. Dat op zich is een nobele opzet, zo heb je bij Google, Microsoft, Apple, Amazon enz… geen enkele inspraak.

[related_article id=”158578″]

Tegelijk bevatten de nieuwe voorwaarden zowel positieve als negatieve wijzigingen. En is het stemmen volgens de site niet meer relevant nu de site 1 miljard leden heeft, vijf keer meer dan in 2009, en beursgenoteerd is.

Wat verandert er?
De belangrijkste wijziging is dat je door het nieuwe beleid goed te keuren ook goedkeurt dat Facebook niet langer naar zijn gebruikers moet luisteren. Vandaag doet het dat wel, tenminste als er genoeg mensen stemmen.

Verandert er iets als ik niet stem?
Ja. Dit zijn geen persoonlijke instellingen maar gaat over het beleid van Facebook in het algemeen. Bovendien moet Facebook pas luisteren wanneer meer dan dertig procent van de gebruikers (vandaag zo’n 333 miljoen mensen) een stem uitbrengen.

Als dat aantal niet wordt gehaald, dan mag de site doen wat het wil en worden de nieuwe voorwaarden sowieso aangenomen.

Wat zijn de voornaamste positieve punten aan de nieuwe regels?
Facebook belooft nieuwe tools om priveberichten te beheren. Je kan filters instellen voor wie je mag contacteren. Er zijn herinneringen over wat er nog zichtbaar is op Facebook (ook al haal je het uit je tijdlijn) en je krijgt tips voor het beheren van je tijdlijn.

In ruil voor het opgeven van het stemrecht komt er wel een functie waarbij je vragen kan stellen aan de Chief Privacy Officer en zij zal ook regelmatig uitleg geven over beveiliging en privacy.

Verder bevatten de nieuwe voorwaarden een hoop regels zoals het feit dat je niet mag spammen, gebruikersinformatie van anderen mag verzamelen zonder toestemming, geen volwasseneninhoud mag verwerken in apps zonder leeftijdsbeperking enz…

Wat zijn de negatieve punten van het beleid
Naast het opgeven van je stemrecht mag Facebook informatie over jou, afkomstig van partners gebruiken. Dat wil zeggen dat informatie via Instagram, maar evenzeer bedrijven waar je ooit iets kocht en die partner zijn van de site, kan gebruikt worden om je aangepaste reclame voor te schotelen.

Is dit nu goed of slecht?
Zoals Graham Cluley van Sophos op zijn blog samenvat: er zijn zeker positieve punten aan het verhaal en Facebook heeft zowel in het verleden als nu mensen gemotiveerd om te stemmen. Bovendien is het een uitzondering dat gebruikers mogen stemmen.

Tegelijk wegen de positieve punten niet op tegen het feit dat je niet langer mag stemmen. We weten niet hoe de site zal werken binnen pakweg drie jaar, of wanneer Mark Zuckerberg niet langer het bedrijf leidt.

Nu je rechten voorgoed opgeven is in dat opzicht dom en absurd. Facebook belooft wel haar leden te raadplegen bij belangrijke beslissingen, maar is nergens toe verplicht. Uiteindelijk is het de raad van bestuur van Facebook die de regels oplegt.

Tel daar nog eens bij dat Facebook sinds zijn ontstaan een aardige verzameling van privacyschendingen heeft opgebouwd. In dat daglicht is een extra controle van gebruikers geen overbodige luxe.

In dat opzicht zou het beter zijn om het stemsysteem te veranderen in plaats van te schrappen. Vandaag moeten te veel gebruikers stemmen vooraleer Facebook naar hen moet luisteren. Het systeem werkt niet, maar aanpassen lijkt in dit geval beter dan het volledig te schrappen.

Wie wil stemmen op de nieuwe regels op Facebook kan hier stemmen en zowel de oude als de nieuwe voorwaarden en regels voor datagebruik nalezen.


Kies "Existing documents" als je wil dat alles bij het oude blijft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business