Nieuws

Wat is Mega? Je belangrijkste vragen beantwoord

Mega, ofwel Megaupload 2.0, wordt met veel toeters en bellen aangekondigd. Maar is de nieuwe bestandshoster je aandacht waard? ZDNet geeft antwoord op de meest prangende vragen.

Waarom zou je Mega gebruiken?
Mega biedt zijn gebruikers 50 GB gratis cloudopslag. Dat klinkt indrukwekkend, maar in 2013 verwachten gebruikers meer dan alleen een flinke dot opslagruimte.  

Je kunt de nieuwe dienst bijvoorbeeld niet vergelijken met cloudproducten als Dropbox of Google Drive. Er is geen bestandssynchronisatie en ook geen desktopprogramma (wat het concurrerende Rapidshare bijvoorbeeld wel heeft). Bovendien biedt ook Mediafire tegenwoordig 50 GB gratis cloudopslag, dus zo bijzonder is Mega’s aanbod niet meer.

[related_article id=”158578″]

Mega is volledig in HTML5 gegoten en maakt gebruik van enkele nieuwe functies die nog niet door alle browsers worden ondersteund. Als je inlogt bij Mega, raadt de dienst dan ook meteen aan om Chrome te gebruiken. Volgens Mega is dit de enige browser die correct samenwerkt met de bestandsdienst, al hadden we weinig problemen toen we een test deden met Firefox 18.

Hoe zit het met beveiliging?
De makers van Mega hebben geen half werk geleverd bij het beveiligen van hun nieuwe product. Het biedt dan ook stevige encryptie aan die verder gaat dan concurrerende diensten.

Mega gebruikt symmetrische AES-versleuteling in de browser, wat inhoudt dat elk geüpload bestand een eigen unieke encryptiesleutel krijgt die is gekoppeld aan je wachtwoord. Om de encryptiesleutel verder te verstevigen, registreert Mega je muisbewegingen en toetsaanslagen (entropie) en maakt die informatie tot onderdeel van de encryptiecode.

Dat klinkt misschien als een onfeilbare methode, maar volgens Gizmodo is deze techniek al enigszins verouderd. 

Omdat op Mega gehoste bestanden al vooraf zijn versleuteld, kan de dienst zo onmogelijk zien wat je online hebt opgeslagen. Als je nu het geüploade bestand wilt delen met anderen, heb je twee mogelijkheden. Allereerst kun je een weblink aanmaken naar het bestand en stuur je de mensen met wie je die link deelt apart de decryptiesleutel toe. Het is ook mogelijk om de decryptiesleutel direct toe te voegen aan de weblink, waardoor je het bestand dus publiek kunt delen.

Wees bijzonder voorzichtig met je wachtwoord, want de beheerders houden geen reservekopie bij. Als je het wachtwoord dus kwijt raakt, kun je niet meer bij je bestanden.

Is Mega een nieuwe vrijhaven voor piraterij?
De gebruiksvoorwaarden van Mega stellen duidelijk dat piraten niet welkom zijn bij de nieuwe dienst. “Het is strikt verboden onze diensten te gebruiken om auteursrechten te schenden.”, aldus de gebruiksvoorwaarden.

Directeur Frank Lentino geeft bovendien aan dat het zal helpen om beschermd materiaal van zijn servers te verwijderen. “….zal reageren op waarschuwingen van vermeende inbreuk van auteursrechten die overeenstemmen met relevante wetgeving, indien die op correcte wijze aan ons zijn doorgegeven.”

Net als bij Megaupload blijft het mogelijk om je bestanden te delen via een webadres, als je de mogelijkheid benut om de encryptiesleutel toe te voegen aan de url. Als een rechtenhouder een beschermd bestand aantreft, kan het dus met die link in de hand naar Mega stappen om verwijdering te eisen.

Desondanks lijken de encryptie en gulle opslagruimte een aantrekkelijk aanbod voor illegale bestandsdelers.

Kun je Mega vertrouwen?
Van wat we kunnen zien, biedt Mega online bestandsruimte voor mensen die niet van pottekijkers houden. Maar tegelijkertijd staat in de gebruikersvoorwaarden dat de opslagdienst dubbele bestanden van zijn servers kan verwijderen.

“Onze dienst kan automatisch een stuk data verwijderen dat je uploadt of iemand anders toegang toe geeft als we vaststellen dat die data een exacte kopie is van oorspronkelijke data die al aanwezig is binnenin onze dienst. In dat geval krijg je toegang tot die oorspronkelijke data.”

Die beschrijving lijkt verdacht veel op deduplicatie, een technologie die onder meer wordt ingezet bij Apples iTunes Match en muziekdienst Google Music. Maar het is ons een raadsel hoe Mega deze techniek kan gebruiken als het te maken heeft met versleutelde bestanden en geen toegang heeft tot de encryptiesleutels.

We raden je dan ook aan om niet blind te vertrouwen op Mega en in ieder geval een offline kopie te behouden van de bestanden die je bij de cloudhoster parkeert.

Wat staat er nog op het programma?
Volgens Kim Dotcom zit er in 2013 nog heel wat in de pijplijn voor de herboren clouddienst. Volgens Ars Technica zal hij binnen zes maanden de muziekdienst Megabox lanceren, waarbij aangesloten artiesten een winstaandeel krijgen van muziek die ze via de dienst aanbieden. Ook zou er sprake zijn van MegaMovie, een vergelijkbare dienst die films beschikbaar maakt.

Daarnaast werkt Dotcom aan Megakey, die gebruikers kredietpunten geeft om muziek op Megabox gratis te kunnen downloaden. Megakey is een plugin die advertenties op websites vervangt door reclame die afkomstig is van Mega’s eigen advertentienetwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business