Nieuws

De vier grote vragen over Firefox OS

Mozilla lanceert Firefox OS op Mobile World Congress en heeft een flink aantal telecomproviders achter zich staan. Wat kunnen we verwachten van dit nieuwe open platform?

De opensourcestichting kondigde op zondag zijn eigen mobiele besturingssysteem aan, dat vooral opvalt omdat het zwaar leunt op het (open) web. En hoewel het liefst 18 telco’s achter zich heeft staan, is het nog maar de vraag of we de nieuwkomer serieus moeten nemen.

De grootste vragen die we onszelf stellen over Mozilla, dat geen indrukwekkende staat van dienst heeft op mobiel vlak, draaien om geloofwaardigheid en timing. Bovendien is het niet duidelijk of consumenten wel zitten te wachten op nog een nieuw platform om uit te kiezen.

[related_article id=”161563″]

Is Firefox OS geloofwaardig?
Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. Als 17 telecomproviders over de hele wereld je openlijk steunen en een achttiende (Telstra) zo goed als toegezegd heeft, kun je er donder op zeggen dat het OS in de winkels zal verschijnen.


Wat we vooral afleiden uit de lijst met gegadigden is de populariteit in de zogenoemde opkomende landen. Als de groei wordt gerealiseerd in landen als Brazilië, Mexico en China, hoeft Firefox OS geen superster te worden in Amerika en Europa. De eerste toestellen zullen dan ook in eerstgenoemde landen op de markt komen.

Kan HTML5 een mobiel besturingssysteem dragen?
Mozilla’s Firefox OS zal “het eerste platform worden dat volledig is gebouwd op open webstandaarden.” Met andere woorden: elke functie in Firefox OS zal een HTML5-app zijn.

Op papier klinkt dat goed, maar de realiteit is dat Facebook gedwongen moest overstappen naar native apps omdat zijn HTML5-app zo slecht presteerde. De grootste belofte van HTML5 – eenmaal ontwikkelen voor meerdere schermen – zit er aan te komen, maar het zal Firefox OS voorlopig niet vliegend uit de startblokken doen schieten.

Heeft Mozilla genoeg appbouwers achter zich staan?
Via zijn appwinkel Firefox Marketplace heeft Mozilla al verschillende deals gesloten met aanbieders van diensten en content. Zij zien Firefox OS wel zitten, omdat dit besturingssysteem zo erg op het web leunt.

De grote vraag is echter of consumenten een dergelijk besturingssysteem wel helemaal zien zitten. Het is weliswaar zo dat veel populaire apps meteen beschikbaar zullen zijn, maar door de voortdurende nood aan een verbinding zou de wil om over te stappen wel eens flink kunnen doen dalen.

Is de timing in orde?
De enige partners die tot nu toe definitieve lanceringsdata hebben gegeven, zijn Telefonica en América Móvil. Zij hebben beloofd dat nog dit jaar Firefox OS-toestellen op de markt zullen komen. Maar de andere telco’s willen zich voorlopig niet vastleggen op details.

Zuid-Amerika zal dus het eerste continent zijn waar Firefox OS en volgens The Verge volgen de Verenigde Staten in 2014. Dat jaar zal ook enorm belangrijk zijn voor Ubuntu. Het is maar helemaal de vraag of Firefox OS tegen die tijd de boot niet al heeft gemist. Want in de tussentijd kan het marktaandeel van Windows Phone of BlackBerry 10 flink zijn aangezwollen en is er geen ruimte meer voor deze open platforms.

Dat wil niet zeggen dat Mozilla & Co geen uitstekende start hebben gemaakt met dit gloednieuwe besturingssysteem. De tijd zal leren of ze de klus ook kunnen klaren om een plekje te vinden in de overvolle smartphonemarkt.  

Dinsdag gaan we langs op de stand van Mozilla om uit te testen hoe Firefox OS werkt in de praktijk.

firefoxfirefox oshardwarehtml5mobielmobile world congressmozillamwcmwc 2013newsopkomende marktsmartphonesoftwaretelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen