Nieuws

BlackBerry Z10: Doorwerker met zwakke longen

De BlackBerry Z10 heeft heel wat druk op zijn schouders rusten. Niet alleen moet het de wereld bewijzen dat zijn produkten nog bestaansrecht heeft in de smartphonewereld, maar het moet tegelijk ook bestaande gebruikers overtuigen om over te stappen naar het fonkelnieuwe BlackBerry 10.

Klein maar fijn
Terwijl steeds meer producenten een wedstrijdje uitvechten wie ‘de grootste heeft’, koos BlackBerry met de Z10 voor een meer bescheiden 4,2-inch scherm. Dat betekent: iets breder, dikker en zwaarder dan de hyperslanke iPhone 5 en grofweg dezelfde afmetingen dan de Google Nexus 4.


De BlackBerry Z10, geflankeerd door de HTC 8X en de Google Nexus 4.

Dankzij een rubberachtige plastieken achterkant ligt de Z10 wel een stuk fijner in de hand dan de Nokia Lumia 920 of de Samsung Galaxy S3 en is uitstekend met een hand te bedienen. 

[related_article id=”161563″]

De bouw van de Z10 heeft heel wat weg van diezelfde iPhone, met zijn geronde hoeken en voorkant die vrijwel geheel uit scherm lijkt te bestaan. Weinig verrassend, maar we kunnen BlackBerry ook niet op grote ontwerpfouten betrappen.

Knoppen uit den boze
De enige knoppen die je zult vinden, zijn bestemd voor de volumregeling en om het toestel aan of uit te zetten. Verder vinden we poorten voor Micro-USB en Micro-HDMI, maar afgezien daarvan is het toestel minimalistisch en glad afgewerkt.

Er is inmiddels al heel wat geschreven over BlackBerry 10, het gloednieuwe besturingssysteem waarvan deze Z10 de vaandeldrager is. Ik heb BlackBerry 10 uitvoerig beschreven in een aparte recensie, maar ik stip in deze toestelrecensie kort de belangrijkste punten aan.

Centraal in de nieuwe BlackBerry-beleving staat een multitaskpaneel, waarin in postzegelformaat al je draaiende apps worden weergegeven. Veeg naar links en je komt terecht bij geïnstalleerde apps. Veeg naar rechts om uit te komen bij de universele inbox, de BlackBerry Hub.

Doorwerker
Je komt eigenlijk voortdurend terug naar dit centrale multitaskscherm, omdat je apps niet direct sluit maar ze via een veeg omhoog minimaliseert. Zo kun je een stuk sneller schakelen tussen apps dan op andere platforms het geval is.

Omdat er geen bedieningsknoppen op de Z10 zitten, ben je voor de bediening volledig aangewezen op dit soort vegende of tikkende bewegingen. Als je afdaalt in de ouderwets aandoende instellingen, zou je soms willen dat je weer een thuisknop had zoals bij Android en iOS, maar dankzij de prima respons van het aanraakscherm vonden we de algehele gebruikservaring van de Z10 prima.

BlackBerry 10 was bovendien een enorm stabiel systeem, dat ik zelden kon betrappen op een crash.

Een ander sterk punt van BlackBerry 10 is het virtuele toetsenbord, dat dankzij woordvoorspelling en grote precisie een zeldzaam goede typervaring oplevert. Omdat werkelijk al je communicatie vanuit de BlackBerry Hub verloopt, is de Z10 een echt draagbaar communicatiecentrum.

De display van de Z10 komt wat dof over vergeleken met andere toptoestellen, ondanks de hoge pixeldichtheid. Dat heeft bizar genoeg te maken met de ingebouwde automatische dimsensor, die de felheid van het scherm aanpast aan de lichtomstandigheden.

Gedegen prestaties
Onder de motorkap is de Z10 zeker niet de krachtigste in de renstal, maar met 2 GB werkheugen en een 1,5 GB SnapDragon 4-processor kan het redelijk mee met de toptelefoons van het moment. Zet je de Z10 echter tegenover de aanstaande krachtpatsers als de HTC One of de Samsung Galaxy S4 komt het BlackBerry-toestel al wat gedateerd over.


Dat neemt niet weg dat de BlackBerry Z10 loopt als een trein, waar de ruime hoeveelheid werkgeheugen een rol in lijkt te spelen. Ik merkte wel dat apps langzaam opstartten en de vlugge WebKit-browser had af en toe vreemde haperingen bij het scrollen door pagina’s.

Batterij onder de maat
Veruit het grootste probleem van de Z10 ligt in de verwisselbare 1.800 mA-batterij. In het begin van mijn test was het batterijleven zo dramatisch dat ik het lang geen werkdag volhield met een laadbeurt. Dankzij een recente softwareupdate is daar verbetering in gekomen, al is de Z10 nog altijd geen hoogvlieger. Het toestel laadt bovendien bijzonder langzaam op.

Oudere BlackBerry-toestellen waren berucht om de slechte kwaliteit van hun camera’s, maar het exemplaar op de Z10 hoeft zich niet te schamen ten opzichte van de concurrentie.

Camera kan beter
Toch komt de achtmegapixel tekort tekort tegenover toestellen als de iPhone 5 en de Nokia Lumia 920. In normale lichtomstandigheden levert de Z10 frisse opnamen op met heldere kleuren, maar in slechte lichtomstandigheden presteert de camera lang niet zo goed.


Er zat bovendien aardig wat beeldruis op de opnamen en omdat er zo weinig opties en instellingen zijn te vinden in de Z10 kun je weinig doen om de camera aan te passen aan de omstandigheden.

Er is een TimeShift-functie voorzien, waarmee je razendsnel achter elkaar een aantal foto’s schiet. Achteraf kun je dan het beste exemplaar kiezen, wat bijvoorbeeld van pas komt bij groepsfoto’s. Het is een leuke extra, maar we hebben deze functie al vaker zien opduiken in andere toestellen.

Knappe prestatie
Het moet toch gezegd worden: voor het eerst heeft BlackBerry een smartphone met aanraakscherm gemaakt die werkelijk overtuigt. BlackBerry 10 is een goed gebouwd en stabiel besturingssysteem, met een uitstekende universele inbox en intuïtieve navigatie.

Maar omdat de appwinkel BlackBerry World nog weinig kwaliteit te bieden heeft (zie mijn recensie van BlackBerry 10), de camera niet kan overtuigen en het batterijleven tegenvalt, zal het een lastig karwei worden om zieltjes te winnen bij de concurrent.

Vergeet echter niet dat dit pas de eerste versie is van een gloednieuw besturingssysteem en dit toestel doet het eer aan. Als BlackBerry de kans krijgt om te overleven, kan dit platform uitgroeien tot een serieuze tegenstrever.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business