Huidige netwerk Belgacom zal zich verslikken in explosie mobiele data
Volgens onafhankelijk onderzoek van CommSquare beschikt Belgacom over het beste mobiele netwerk op de Belgische markt. Toch beseft de telco dat voortdurende innovatie niet kan uitblijven als het die naam wilt blijven waarmaken.
Momenteel zijn meer dan 65 procent van de mobiele telefoons die in België worden verkocht smartphones. Het verbruik van mobiele data ligt nu op een gemiddelde van 200 MB per maand en neemt met rasse schreden toe. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen die de operatoren moeten zien te trotseren.
[related_article id=”161563″]
Het is belangrijk om daarbij te kijken naar evoluties op grote internationale markten, zoals de Verenigde Staten, vindt Geert Standaert, Executive VP Service Delivery Engine bij Belgacom. Die landen lopen enkele jaren op ons voor en vormen daardoor een interessante case om uit te leren.
“Bij ons wordt mobiele data vandaag vooral gebruikt om te surfen op het internet, terwijl het in de Verenigde Staten en Korea steeds meer gebruikt wordt voor video en VoIP-diensten,” zei Standaert tijdens een ontmoeting in het controlecentrum van Belgacom.
Zowel de hoeveelheid als het type trafiek zal in de toekomst dus evolueren. Om zich tegen deze toekomstvoorspellingen te wapenen, onderneemt de operator nu al actie.
Het Proximus 3G-netwerk werd uitgebreid tot wat Belgacom zelf 3G+ noemt. Dat houdt in dat door optimalisatie van het netwerk de capaciteit werd vergroot en de snelheid verhoogd. Volgens het meest recente onderzoek van CommSquare ligt die downloadsnelheid vandaag rond een gemiddelde van 5,2 Mbps.
Daarnaast begon de operator eind vorig jaar ook met de uitrol van een commercieel 4G-netwerk, dat veel hogere snelheden mogelijk maakt tot 57,2 Mbps. Voor de zomer hoopt de telco op een dekking van 35 procent van de populatie buitenshuis, waaronder ook de hele Vlaamse kustlijn.
Maar capaciteit en snelheid zijn niet de enige pijnpunten. Er rijzen ook meer technische vragen rond bijvoorbeeld latency, caching en compressie. “Telecom ging vroeger alleen over connectiviteit. Vandaag gaat het steeds meer over de combinatie van connectiviteit en IT,” aldus Standaert.
Standaert is er dan ook van overtuigd dat netwerken in de toekomst intelligent moeten worden. “De funderingen van ons netwerk zullen ooit niet meer voldoende zijn,” vertelde hij. Hij kijkt daarbij onder meer in de richting van systeemintegratie, waarbij systemen en applicaties functioneel aan elkaar worden gekoppeld.
Die nieuwe ontwikkelingen vergen ook specifieke kennis. Belgacom heeft dankzij de overname van Telindus een goede basis in huis, en kan bovendien beroep doen op een partnership met Vodafone voor het uitwisselen van expertise. Toch is de operator nog op zoek naar een aantal topprofielen met de nodige ervaring.