Nieuws

Klokkenluider PRISM-schandaal komt naar voren

The Guardian onthult de identiteit van de klokkenluider die het Amerikaanse online spionageprogramma Prism verklikte. De 29-jarige techneut Edward Snowden verwacht dat hij zal moeten boeten voor zijn onthullingen.

Snowden, een voormalig technisch assistant van de CIA, maakte zijn identiteit op eigen verzoek bekend in een interview met de Britse krant.

“Ik heb geen intentie om te verbergen wie ik ben, omdat ik weet dat ik niets verkeerd heb gedaan”, zei hij.

Snowden, die de afgelopen jaren heeft gewerkt voor verschillende onderaannemers van de Amerikaanse NSA, lekte documenten naar de krant die duidelijk maakte dat de spionagedienst massaal gegevens afluisterden van verschillende grote internetbedrijven, waaronder Apple, Google en Facebook.

[related_article id=”161452″]

“Ik begrijp dat men mij voor mijn daden zal laten boeten”, voegde Snowden toe, die het interview in Hong Kong afnam. “Ik zal tevreden zijn als de federatie van geheime wetten, ongelijke gratie en onweerstaanbare uitvoerende machten die de wereld regeren aan de wereld worden onthuld die ik lief heb, al is het maar voor even.”

Gedesillusioneerd
Snowden begon zijn carrière bij de CIA, eerst als bewaker en later als IT-man. Nadat hij werd overgeplaatst naar het Zwitserse Genève in 2007 raakte hij gedesillusioneerd met de houding van de Amerikaanse regering.

Na zijn vertrek bij de CIA werkte hij bij verschillende onderaannemers voor de NSA. Sinds enkele maanden werkte hij bij het Amerikaanse Booz Allen Hamilton op Hawaii. Zijn huidige werkgever bracht de volgende verklaring naar buiten:

“Reportages die melden dat dit individu heeft geclaimd dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt zijn schokkend. En als ze nauwkeurig zijn, vertegenwoordigt die daad een grove schending van de morele gedragscode binnen ons bedrijf. We zullen nauw samenwerken met onze klanten en overheden tijdens het onderzoek naar deze zaak.”

In eerste instantie leek het erop dat Prism werd uitgevoerd met medeweten van deze Amerikaanse techreuzen. Volgens The Guardian en The Washington Post zouden ‘spionagediensten directe toegang hebben tot de bedrijfsservers’ en dat ‘de NSA in staat is om te kiezen wat het wilde wegplukken binnenin de datastroom.’

Volgens CNet-collega Declan McCullagh is deze aanname gebaseerd op een verkeerde interpretatie van een gelekte PowerPoint-slide, zo vertelde een anonieme bron binnen de Amerikaanse regering aan Cnet. In plaats van massale spionage zou er sprake zijn van het onder gerechtelijk bevel opvragen van persoonlijke communicatie bij Amerikaanse technologiebedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business