Nieuws

Nee, Google staat niet voor 40 procent van het internet

Een korte Google-panne was afgelopen weekend een veelbesproken item, want het globaal internetverkeer zou even met 40 procent zijn gedaald. Maar zo zwart-wit is het allemaal niet. Tijd voor wat uitleg.

De feiten zijn inmiddels welbekend: een ernstige storing treft de Google-diensten in de nacht van vrijdag 16 augustus op zaterdag 17 augustus (tussen 01:37 en 01:38 om precies te zijn).

De storing, die Google zelf erkende in zijn App Status Dashboard, zorgde dat al zijn producten korte tijd onbeschikbaar waren. Google Search, Gmail, Google Drive, Google Plus, en ga zo maar door, werden getroffen. Om 01:48 ’s ochtends werkte alles weer zoals normaal.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse gigant te maken krijgt met een storing, alhoewel het zeldzaam is dat alle Google-diensten tegelijk op hun gat liggen.

[related_article id=”158901″]

Schone schijn?
Het lijkt er echter op dat een obscure Engelse specialist in webstatistieken de storing kaapte om flink de aandacht op zichzelf te vestigen. GoSquared publiceerde een korte blogpost, waarin het beweerde dat de storing had gezorgd voor ‘een globale terugval van het wereldwijde verkeer van 40 procent.’


Bron: GoSquared

Om welk ‘verkeer’ gaat het nu exact? Volgens de begeleidende tekst bij de grafiek gaat het om ‘wereldwijde pageviews per minuut’, ofwel het aantal bezichtigde webpagina’s per minuut. Het gaat, met andere woorden, om het webverkeer en dan meer specifiek om het webverkeer van de klanten van GoSquared.

Kleine vis
Naar mijn weten is dit Engelse bedrijf niet een van de meest vooraanstaande bedrijven in zijn sector: de analyse is dus losgelaten op een kleine groep, voornamelijk angelsaksische, websites. Het gaat dus wat ver de 40 procent daling in dat webverkeer representatief te stellen voor het ‘globale verkeer.’

Ik weet niet of de titel van hun blogpost met opzet zo vaag is, maar het weerhield een groot aantal publicaties er niet van om groot uit te pakken met het nieuws. De Britse krant The Daily Mail sprak zelfs over een ‘internetapocalyps’.

Zakenmagazine Forbes maakte het misschien nog wel het bontst, met de bewering dat ‘Google momenteel 40 procent van het internet is.’ Het maakt daarbij geen enkel onderscheid meer tussen webverkeer en internetverkeer. E-mailuitwisselingen, p2p-verkeer en de talloze andere applicaties en diensten die het internet gebruiken, worden op een grote hoop gegooid, met de conclusie dat Google 40 procent van al dat internetverkeer uitmaakt.

Het is niet eerlijk om Forbes als zondebok aan te wijzen, want veel andere publicaties maakten exact dezelfde fout, zij het in minder sterke bewoordingen.

Ondanks de grote overdrijving is deze panne desondanks een goede herinnering dat het webverkeer steeds meer in handen is van een steeds kleiner groepje sleutelbedrijven, zoals Google, Facebook, Twitter en Wikipedia. We moeten ons daarbij afvragen of de gemiddelde internetgebruiker wel baat heeft bij deze situatie.

dalinggoogleinternetinternetverkeernieuwsopiniep2ppannepercentageuitlegweb

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen