Nieuws

Mediaminister: bhaalu en Vlaamse zenders moeten akkoord hebben

De collectieve videorecorder bhaalu botst op tegenstand van de Vlaamse zenders. Mediaminister Ingrid Lieten vindt dat beide partijen afspraken moeten maken.

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) heeft in het Vlaams Parlement gereageerd op vragen rond de collectieve videorecorder bhaalu, die eind vorige week in primeur in België werd gelanceerd.

Met bhaalu kan je alle programma’s van de zenders uit je bestaande tv-abonnement opnemen in de cloud, zodat je ze kan bekijken waar en wanneer je wilt. Dat is echter niet naar de zin van de Vlaamse zenders, die van mening zijn dat bhaalu hen eerst om toestemming had moeten vragen.

[related_article id=”160734″]

Mediaminister Lieten moest deze week in het Vlaams Parlement enkele vragen beantwoorden over bhaalu en de mogelijke overtreding van het mediadecreet betreffende de signaalintegriteit. Daarin wordt gesteld dat bedrijven het zendsignaal pas mogen gebruiken, wanneer hier toestemming voor is gekregen van de zenders.

Dat decreet is echter alleen van toepassing op diensten en bij bhaalu gaat het volgens ontwikkelaar Right Brain Interface uitsluitend over een product. Het is een moderne videorecorder en niet meer dan dat. Maar volgens minister Lieten is het decreet wel degelijk van toepassing op bhaalu en moeten er afspraken worden gemaakt met de zenders.

“Er is niets mis met bhaalu. Het is fantastisch dat een bedrijf innovatieve technieken op de markt breng”, zei de minister in het Vlaams Parlement. “Maar het initiatief moet wel de wet respecteren en moet dus die wet toepassen. Het zal dus, wat mij betreft, een vergelijk moeten vinden met de zenders om de nieuwe dienstverlening op de markt te brengen.”

Om die stelling kracht bij te zetten, verwees de minister onder meer naar het feit dat bhaalu ook reclame maakt voor live televisiekijken en dat er een maandelijks lidgeld wordt gevraagd. Bovendien positioneert bhaalu zichzelf als rechtstreekse concurrent van Stievie, dat door de zenders als een dienstverdeler in de markt wordt gezet. Volgens Lieten gaat het bij bhaalu dus ook om een dienst en moet het decreet van de signaalintegriteit worden toegepast.

Een kleine kanttekening daarbij is wel dat dat lidgeld eigenlijk huur is voor de ruimte die je gebruikt in de cloud en dat je met bhaalu nooit helemaal live tv kan kijken. Er moet altijd eerst een opname gestart zijn, waardoor je sowieso met vertraging naar de programma’s kijkt. Bovendien kan je die opnames alleen maken wanneer je aan bhaalu bewijst dat je een geldig tv-abonnement hebt en dat is bij Stievie niet het geval.

Het oordeel van minister Lieten heeft overigens geen juridische waarde en heeft verder dus geen gevolgen. “We hebben nog altijd een scheiding der machten in Vlaanderen”, merkte Lieten op. “Als een van de partijen vindt dat de wet niet wordt gerespecteerd, kan die naar de rechtbank gaan.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business