Nieuws

Hoe de Linux-desktop er in 2014 uitziet

Linux is een waardig alternatief geworden als desktop-OS. Maar door Chromebooks en Android-pc's is het niet het alternatief dat iedereen verwachtte.

Er wordt al jaren over gesproken, maar nu lijkt het echt zo ver te zijn: Linux is een waardig alternatief geworden als desktop-OS. Maar door Chromebooks en Android-pc"s is het niet het alternatief dat iedereen verwachtte.

Chromebook Pixel
Tot nu toe ging iedereen ervan uit dat kleine Linux-distro’s als Arch of Mint of bedrijven als Canonical Linux wel een duw vooruit zouden geven. Die voorspelling lijkt echter niet uit te komen. Het komt door Chrome OS en Android en grote kleppers als Asus, Dell, HP en Lenovo dat de noodlijdende Windows-pc-industrie van marktaandeel beroofd wordt.

In 2014 zullen we evolueren naar een nieuw soort Linux-desktop: Linux-distro’s in de cloud zoals Chrome OS en Peppermint, mobiele Linuxversies zoals Android en Ubuntu Touch en ook meer traditionele Linuxvarianten zoals Fedora en openSUSE en de nieuwste telg aan de Linux-boom: SteamOS.

De Chromebook Pixel, de Rolls-Royce van de Chromebooks, mag dan wel geen doorslaand commercieel succes zijn, de goedkope Chromebookvarianten zijn dat wel.

Chrome OS
Het enige wat je echt nodig hebt in een moderne desktop, zo ziet Google het tenminste toch, is een webbrowser, software-as-a-service (SaaS) voor je programma’s, infrastructure-as-a-service (IaaS) voor je opslag en net genoeg Linux om heel de boel bij elkaar te houden. Met andere woorden: Chrome OS. En als je de stortvloed aan Chromebooks ziet die elke grote pc-fabrikant tegenwoordig klaarstoomt, dan zou Google het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben.

Onder de motorkap bouwt Chrome OS verder op Gentoo Linux, maar alleen doorgewinterde kenners zullen dat merken. Voor alle andere Chrome OS-gebruikers (en ze zijn ondertussen al met een paar miljoen) draait het gewoon allemaal om de Chrome-webbrowser en de clouddiensten.

Android-desktop
Op dit moment wordt Android beschouwd als het grootste OS voor smartphones en tablets. Dat is ook zo, maar vier grote bedrijven zien er nog veel meer in. Volgens hen kan Android perfect dienen als OS voor een desktop-computer. Twee van die bedrijven zijn Lenovo en HP, de twee grootste pc-fabrikanten ter wereld. De andere twee: AMD en Intel. Nog niet overtuigd? Zelfs Microsoft overweegt om Android-apps te laten draaien op Windowsmachines. 

Fedora 20 met Gnome
De populairste Linuxdesktop onder programmeurs blijft Fedora, van Linux-oudgediende Red Hat. Ik ben nog altijd geen fan van zijn standaarddesktop (Gnome), maar Gnome heeft wel heel wat oude fans weten terug te winnen door in elke opeenvolgende release met fikse verbeteringen op de proppen te komen.

OpenSuse 13.1 met KDE
OpenSuse met KDE is een superstabiele Linuxdistro met een geweldige interface. In het begin had ik last met KDE 4.x, maar in de loop van de jaren is het een trouwe vriend geworden. De laatste versie werkt prima voor mij.

SteamOS
In de meer dan twee decennia dat Linux al onder ons is, hebben héél veel mensen er al over geklaagd dat er niet genoeg spelletjes zijn voor het openbron-OS. Dat gaat veranderen en wel dankzij SteamOS van Valve.

SteamOS is gebaseerd op Debian Linux en is helemaal aangepast voor games en entertainment. Dat is ook waar de meeste gebruikers het OS voor zullen inzetten, maar tegelijk kan je het ook perfect gebruiken als een desktopsysteem voor je professionele taken dankzij de GNOME-interface. 

Linux Mint met Cinnamon
Voor mij persoonlijk is Linux Mint met de Cinnamon-desktop mijn favoriete Linuxversie. Cinnamon neemt de beste features uit de oudere GNOME 2.x-versies, gooit daar wat goede ideeën uit andere interfaces bij en het resultaat is waarschijnlijk de beste WIMP-desktop (Windows, Icons, Menu, Pointer) die er momenteel bestaat.

Als mensen mij zeggen dat ze klaar zijn met Windows XP of Windows 7 en dat het tijd is om Linux uit te proberen, suggereer ik meestal Ubuntu en zijn Unity-interface. Als ze echter een desktop willen die veel weg heeft van de XP-desktop dan stuur ik ze zonder fout in de richting van Mint en Cinnamon. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business