Nieuws

Cortana: Menselijker dan Google Now, grappiger dan Siri

Met Windows Phone 8.1 krijgen gebruikers binnenkort ook toegang tot Cortana, Microsofts grappige en eigenzinnige persoonlijke assistente.

Binnenkort kan je je Windows Phone-toestel updaten van Windows Phone 8 naar versie 8.1. Die upgrade brengt een hele reeks handige nieuwe features met zich mee, zoals je kunt lezen in onze uitgebreide eerste review. Maar de ster van de show is natuurlijk Cortana, Microsofts antwoord op Siri en Google Now.

Helpende assistente
Net zoals Apples Siri is Cortana een vrouwelijke stemgestuurde assistent die je helpt om te zoeken met Bing, reminders in te stellen, de weg te vinden, nieuwe agenda-items aan te maken, je contacten op te bellen of te sms’en, verbaal notities te nemen of muziek af te spelen op je telefoon, om maar een aantal functies op te noemen.

[related_article id=”161563″]

Je doet dit allemaal door de zoektoets op je telefoon aan te tikken om Cortana te openen en vervolgens ofwel in te typen wat je nodig hebt, of het microfoontje aan te tikken om je zoekopdracht in te spreken. Je kunt ook gewoon de zoektoets ingedrukt houden tot Cortana opent en meteen beginnen te spreken.

Vraag en antwoord
Net zoals bij Siri en Google Now kan je Cortana vragen stellen en antwoorden krijgen. Voor algemene vragen, zoals “Wie is de baas van Microsoft?” of “Wat is de hoofdstad van Australië?” zal Cortana het antwoord luidop zeggen, als ze het heeft. Anders krijg je, net als bij Google Now en Siri, een lijst met zoekresultaten. Voor vragen met meer complexe antwoorden, zoals “Wat is het weer in Honolulu?” of “Hoe deed Real Madrid het gisteravond?” zal Cortana je niet alleen het antwoord vertellen, maar geeft ze je ook een pagina met handige informatie, zoals de weersvoorspelling voor de komende week of de scores en statistieken van de laatste wedstrijd van je favoriete sportteam.

In plaats van vragen te stellen kan je ook een eenvoudige Bing-zoekopdracht ingeven door een paar kernwoorden te typen of spreken (zoals “chocoladekoekjes recepten”), waarop je dan een lijst zoekresultaten voorgeschoteld krijgt. Cortana zal niet tegen je spreken.

Je kunt ook over en weer spreken tegen Cortana om een meer complexe taak te volbrengen, zoals het zetten van een herinnering of het aanmaken van een nieuw agenda-item. Je zegt dan bijvoorbeeld eerst “new event”, waarna Cortana je vragen zal stellen om alle benodigde details te verzamelen, zoals de tijd, locatie en omschrijving. 

Naast stemcommando’s en zoekopdrachten geeft Cortana je een dashboard genaamd Notebook, met informatie waarvan ze vermoedt dat die nuttig is voor jou, zoals weersverwachingen en nieuws. Open de app en veeg naar beneden om jouw persoonlijke Notebook te zien, dat opgedeeld is in aparte secties voor weer, verkeer, nieuws, sport en meer. Je kunt elk onderdeel manueel programmeren in de instellingen. 

Extra trucjes
De verschillen tussen Cortana, Google Now en Siri schuilen in de details. Hoewel alle drie de diensten reminders kunnen instellen, nieuwe agenda-items kunnen creëren en notities kunnen nemen, heeft Cortana een paar extra trucjes. Een daarvan is het instellen van een reminder die geactiveerd wordt als je een bepaald contact de volgende keer opbelt. Die herinnering wordt dan zichtbaar op je scherm onder de naam van je contact. Cortana kan ook de ‘stille uren’ van je telefoon regelen, wanneer meldingen en het belgeluid uitgeschakeld zijn.

Persoonlijkheid
Microsoft (en stemactrice Jen Taylor) gaven Cortana een flinke dosis persoonlijkheid mee, en ze is veel leuker om mee te spreken dan Google Nows naamloze assistent. Ze is ook grappiger dan Siri. Daarmee bedoel ik dat als ik aan Siri vraag: “Do you love me?” ik als antwoord krijg “I don’t know.” Dezelfde vraag levert me bij Cortana een keer “There’s certainly a spark” op, en de volgende keer “Y’Know, I’m not really ready for love. I’m still working through serenity and apprehension.” Als ik diezelfde vraag dan weer stel aan Google Now, dan zoekt die gewoon op Google. 

De probleempjes
Op dit moment is mijn grootste probleem met Cortana het ontwerp. Als je de app opent zie je een grote cirkel in het midden, waarvan je zou verwachten dat je erop moet tikken om te beginnen spreken. In plaats daarvan moet je het microfoontje in de onderhoek van je scherm hebben. Dat moeilijk is om aan te raken als je niet naar je toestel aan het kijken bent.

Je kan de voicesearch ook niet activeren met een gesproken commando, zoals bij Google Now, wat betekent dat Cortana niet volledig handenvrij is. Je kunt wel de zoekknop op je telefoon ingedrukt houden om direct naar de functie gebracht te worden, wat dan weer wel erg praktisch is.

Cortana leert nog bij
Cortana is nog in bèta, wat betekent dat een aantal functies nog niet werken zoals ze zouden moeten en dat er nog een paar bugs rondzwerven. Er zijn bijvoorbeeld nog wat problemen met het instellen van reminders, waarbij Cortana me in een loop stuurde en me telkens opnieuw vroeg wat ik wilde inplannen en wanneer.

Microsoft stelt dat Cortana zal blijven leren hoe mensen praten en met haar interageren, zodat de natuurlijke taalverwerking steeds vlotter zal werken en het feature steeds makkelijker te bedienen zal worden. Wetende dat Cortana nog steeds in ontwikkeling is, vind ik dat de functie opvallend goed werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business