Nieuws

Preview: Nokia X stelt teleur

De Nokia X stelt teleur met zijn onaangename fork van Android en een trage prestatie. Zelfs voor een budgettoestel.

Er deden al lang geruchten de ronde dat Nokia een Android-smartphone zou gaan uitbrengen. Op Mobile World Congress in maart onthulde het Finse bedrijf ook daadwerkelijk een nieuwe lijn toestellen, de X, X+ en XL: een reeks Android-smartphones gericht op klanten die geen honderden euro"s willen besteden aan een nieuwe telefoon.

De smartphones draaien op een fork van Android, wat inhoudt dat de Google Play-diensten genegeerd worden en vervangen zijn door Microsofts producten. Op papier klinkt dat niet als een slecht idee, maar Android verliest heel wat pluimen zonder zijn Google-grondvesten. Daar kom ik later nog op terug.

[related_article id=”161563″]

Omdat dit goedkope toestellen zijn, gemaakt voor de opkomende markten (ze zullen de eerdere lijn Asha-telefoons vervangen) heeft Nokia gekozen voor low-end specificaties, wat uiteraard een impact heeft op de performance en de gebruikservaring.

Ontwerp

Nokia staat vooral bekend om de goede bouwkwaliteit van zijn toestellen en de Nokia X is geen uitzondering. Ondanks zijn lage richtprijs van 89 euro is dit een goed gemaakt, solide aanvoelend toestel. Met zijn 128 gram ligt hij ook goed in de hand.

De telefoon heeft een 4 inchscherm met een resolutie van 800×480 pixels, en in plaats van de drie menutoetsen die je op de meeste Androidtoestellen vindt, heeft de Nokia X er maar eentje, om terug te gaan. Wil je terug naar het homescherm, dan houd je de toets langer ingedrukt.

De achtercover met matte afwerking kan je eraf halen en vervangen als je een ander kleurtje wil. Je moet de achterkant ook openen als je toegang wil tot de dualsimkaartslots, die naast de 1500mAh-batterij zitten.

Features

Als budget-smartphone heeft de Nokia X niet alle toeters en bellen van de duurdere exemplaren. Je krijgt de basics: wifi en bluetoothverbinding.

De X heeft 4GB intern geheugen aan boord, maar Nokia voegde ook een microSD-kaartslot toe. Daarmee kun je nog eens 32 GB geheugen toevoegen, als je dat nodig hebt.

Software

Het besturingssysteem wordt aangedreven door het Nokia X-platform en is een zogenaamde forked versie van Android. Het is wel gebaseerd op Googles code, maar de interface is van Nokia"s hand – en heeft dus ook geen Google-apps aan boord. Die kan je wel installeren als je je toestel root, maar dan heb je veel kans dat je je garantie kwijt bent. Wat je in de plaats krijgt is een allegaartje van Nokia Apps en een paar aanpassingen om Microsofts Bing-zoekmachine te laten draaien.

Hoewel dit in theorie best goed kan klinken, heeft Google ervoor gezorgd dat hun eigen diensten een erg groot deel van het Android-ecosysteem innemen, en daardoor schiet de Nokia X tekort. Om te beginnen: als je al aankopen gedaan hebt in de Google Play-store op je vorige telefoon, dan kan je deze niet overzetten naar de X.

Dat is natuurlijk geen probleem als je een nieuwe smartphonegebruiker bent, maar zelfs dan mis je het enorme aantal beschikbare apps in Googles eigen appwinkel. Zo is bijvoorbeeld de populaire berichten-app Whatsapp niet verkrijgbaar in Nokia"s eigen winkel, waardoor ik een externe appstore genaamd 1MobileMarket moet downloaden en de app van daaruit installeren.

Het gebrek aan Google-ondersteuning betekent ook dat je je contacten niet zomaar kan importeren uit je Gmail-account. Ik download manueel mijn adresboek als een vCard. De Nokia X heeft echter wel problemen met de landcodes voor telefoonnummers, waardoor mijn binnenkomende berichten en oproepen niet gelinkt worden aan het juiste contact.

De interface is nog steeds dezelfde Windows Phone-kloon als de eerste preview op MWC, en in tegenstelling tot dat zeer bruikbare OS is het systeem van de Nokia X verwarrend.

Je kan tegels groter of kleiner maken, maar dat verandert niets aan de weergegeven informatie, in tegenstelling tot de live-tegels van Microsoft. Daarenboven schijnt er geen makkelijk te doorgronden regel te zijn die bepaalt hoe de tegels gegroepeerd worden of wanneer ze gescheiden zijn door een fijn lijntje. Na een tijdje heb ik mijn pogingen om er wijs uit te raken gestaakt. Het schijnt allemaal weinig interne logica te volgen.

Links of rechts vegen brengt je naar een pagina met meldingen, die je een lijst toont met wat er allemaal gebeurt op je toestel. Naar beneden vegen van de bovenkant van de telefoon geeft je een dropdownmenu met schakelaars om features zoals wifi aan en uit te zetten.

Camera

De X heeft een weinig indrukwekkende 3 megapixelcamera, en ik vind de sluiter erg traag reageren. Zelfs buiten, met meer dan voldoende licht, heeft de camera problemen en zie je heel duidelijk ruis. Je zou misschien een camera van hoge kwaliteit verwacht hebben, gezien Nokia"s voorgeschiedenis van Pureview-smartphones, maar met de goedkope onderdelen in de X kunnen de ontwikkelaars niet eindeloos ver springen.

 

Testfoto binnenshuis, via Aloysius Low/CNET.

Testfoto buiten. Het gebrek aan details in de vacht is tekenend. Beeld via Aloysius Low/CNET.

Testfoto binnenshuis, via Aloysius Low/CNET.

Performance

De X wordt aangedreven door een dualcore Qualcomm Snapdragon S4 1GHz-processor – hij draait dus op chips van de vorige generatie. Die waren toen al niet zo indrukwekkend, en dat is voor de Nokia X niet anders.

De responsiviteit van de telefoon laat te wensen over, en dat momentje wachttijd voor een app in actie schiet verpest de ervaring. Dit wordt nog duidelijker als je een bericht typt en er een merkbare pauze is voor de woorden op het scherm verschijnen. Dit kan liggen aan het feit dat de telefoon maar 512 MB RAM heeft, wat in 2014 echt aan de lage kant is.

Waar echter niets op aan te merken valt, is de geluidskwaliteit bij het bellen. Alle gesprekken zijn helder en duidelijk, en jammer genoeg is dat dan ook één van de hoogtepunten in het gebruik van dit toestel.

Het voordeel van een kleiner scherm en trage processor is wel dat de batterij met gemiddeld gebruik makkelijk anderhalve dag meegaat.

Conclusie

Pluspunten: De Nokia X houdt de traditie van het bedrijf hoog als het op bouwkwaliteit en afwerking aankomt, en de batterij houdt het makkelijk anderhalve dag vol. De dual-simmogelijkheid kan handig zijn.

Minpunten: Deze low-endtelefoon is traag en reageert soms pas met flinke vertraging op je aanrakingen. De lelijke interface draagt ook niet echt bij aan de algemene gebruikservaring. Nokia"s versie van Android is simpelweg inferieur aan het origineel én aan Windows Phone, waar het zo op moet lijken. De telefoon is misschien wel gericht op opkomende markten, maar er zijn al heel wat goedkope Android-toestellen die een betere ervaring bieden, mét Google Play-diensten.

Je zal moeite moeten doen om je contacten te importeren als je die had opgeslagen in de cloud, en heel wat apps ontbreken in de Nokia Store. Je moet dus een externe appstore installeren.

Oordeel: Met zijn moeizame performance en wisselvallige interface stelt de Nokia X, zelfs binnen zijn budgetvriendelijke prijsklasse, alleen maar teleur. Het is maar zeer de vraag of Nokia de wereld kan overtuigen van de verdiensten van de X in een dichtbevolkt marktsegment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business