Nieuws

Eerste indruk: de Epson Moverio BT-200 smartglasses

Epson stelt zijn nieuwe slimme bril voor. De Moverio BT-200 volgt de originele Moverio BT-100 op, die vorig jaar verscheen.

Vandaag werd in Brussel de Moverio BT-200 voorgesteld, een slimme bril van Epson. De Moverio BT-200 volgt de originele Moverio BT-100 op.

Het toestelletje bestaat uit een bril en een bijhorende controller. Die constructie heeft als voordeel dat een groot deel van de onderdelen niet in de bril zelf gemonteerd moesten worden, waardoor de Moverio, in tegenstelling tot een aantal concurrenten, een relatief lange tijd meegaat met één oplaadbeurt. Epson belooft je zes uur kijkplezier.

[related_article id=”160734″]

Die controller is tegelijk natuurlijk ook een beetje de zwakke schakel van het hele Moverio-verhaal. Ik snap persoonlijk perfect dat Epson het batterijleven en de fysieke omvang van de bril als prioriteit stelde en dat daar toegevingen aan verbonden zijn. En aangezien ik me door het leven begeef met hoofdtelefoons mét draad, is het ook niet het kabeltje dat me stoorde. Hoewel ik de slimme bril maar een paar minuten op mijn neus had en er dus pakweg niet mee heb proberen fietsen of sporten, vond ik zelfs dat de verbinding tussen het extra bakje en de bril zelf erg goed geplaatst was. Met de afstandsbediening in je hand kan je je probleemloos bewegen, zonder het gevoel te krijgen dat je "vasthangt".

Het probleem met de controller is gewoon de controller zelf. Om te beginnen is het een behoorlijk log ding; niet vederlicht, en al helemaal niet flinterdun. Gezien de hoeveel heid tech die vandaag in erg compacte, dunne smartphones geïnstalleerd kan worden lijkt me dat een gemiste kans. Het testexemplaar dat ik in handen kreeg, is ook eerder stroef in het gebruik; een URL intypen is een lastig klusje, en de cursor beweegt zich niet altijd even vlotjes. Dit kan natuurlijk liggen aan de testversie, hoewel er bij de vorige versie van de Moverio ook over de onnauwkeurigheid van het bakje geklaagd werd.

Ten tweede haalt de aanwezigheid van de afstandsbediening het hele hands-free concept, waar Epson graag op hamert bij het aanprijzen van de Moverio, naar mijn mening een beetje onderuit. Als de toepassing waar je op je bril mee bezig bent eender welke soort interactie vereist, moet je het bakje in je handen houden. Eerlijkheidshalve moet ik hier wel vermelden dat Epson zelf stelt dat de meeste toepassingen uiteindelijk met stemcommando"s zullen kunnen worden bediend, wat dat probleem voor het grootste deel zou oplossen.

Vergeleken met zijn voorganger heeft de Moverio BT-200 een flinke afslankingskuur ondergaan: de nieuwe bril is maar half zo groot meer als de BT-100 en weegt 60 procent minder. Daarmee is hij natuurlijk nog steeds behoorlijk zwaar en omvangrijk in vergelijking met een gewone bril, maar het toestelletje zit niet slecht op je hoofd – de ergonomie van de smartglasses kan je zien als een work in progress dat duidelijk de goede kant opgaat.

Die andere smartglass

Als je een nieuwe slimme bril ziet, ligt de vergelijking met de veelbesproken Google Glass natuurlijk voor de hand. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen tussen de Moverio en Googles wearable. De Moverio is een binoculaire see-through-bril, terwijl Google Glass monoculair is. Dat houdt in dat de Moverio twee projectors bevat, die een beeld voor elk van je ogen projecteren; je hersens vormen die input automatisch om tot één beeld dat voor je gezicht lijkt te zweven. Monoculaire toepassen hebben maar één projector, waardoor je een kleine hoeveelheid informatie aan een zijkant van je blikveld ziet verschijnen.

Dat see-through mag je letterlijk nemen: in tegenstelling tot brillen die zich echt volledig op virtuele realiteit werpen, zoals de Oculus Rift, kan je met de Moverio nog steeds de wereld rondom je zien. Dat levert, zoals je al wel kan denken, heel wat mogelijkheden op waarbij informatie over de werkelijkheid heen gelegd kan worden. Volgens Epson zelf is de Moverio overigens de enige binoculaire see-through multimediabril op de markt.

De Moverio houdt ook rekening met de verschillende omstandigheden waarin hij gebruikt moet worden. De "brilglazen" van het toestelletje zijn verwisselbaar: zo krijg je donkere glazen, een beetje zoals van een zonnebril, en doorzichtige glazen meegeleverd. Die donkere glazen zijn overigens nog steeds doorzichtig; het getinte glas zorgt er alleen voor dat je een betere beeldkwaliteit krijgt als je bijvoorbeeld wil gamen of een film kijken. Omdat de glazen verwisselbaar zijn, kan je de Moverio trouwens ook zonder veel moeite op sterkte laten maken als je al een gewone bril draagt. Hoewel je de slimme bril officieel ook over een standaardexemplaar heen kan dragen, bleek dat bij de brildragende proefpersonen namelijk niet echt een succes te zijn.

Meer specificaties?

Wat zit er zoal in binnen in de Moverio? Om te beginnen: een dualcoreprocessor, 1 GB RAM, en 8 GB intern geheugen. De bril heeft ook een slot voor een SD-kaartje, waardoor dat laatste uitgebreid kan worden tot 32 GB. Ruimte voor een simkaart is er dan weer niet; je bent beperkt tot wifi en bluetooth. Wel uiterst handig is de Miracast-ondersteuning. Met ondersteunde producten of met de bijhorende Miracast-adaptor kan je zo content van op een ander toestel spiegelen op je Moverio-bril en vice versa.

De Moverio BT-200 draait op Android 4.0.4 en heeft een heel gamma sensoren ingebouwd: een camera, gyroscoop, accelerometer, GPS, kompas, en microfoon. Een knipperend lichtje laat aan de buitenwereld zien wanneer de camera aanstaat; een kwestie van al te veel privacy-inbreuken te vermijden.

Uiteindelijk draait het bij dit gadget allemaal rond beeld. De Moverio heeft een qHD-resolutie; dat klinkt op zich niet erg indrukwekkend, maar het resultaat ziet er meer dan behoorlijk uit. Omdat de bril ongeveer kan inschatten hoeveel vrije ruimte je voor je hebt, kan de grootte van het beeld zoals jij dat waarneemt flink variëren, met een maximumgrootte van 812 cm – een cinema-ervaring, dus. De Moverio ondersteunt ook side-by-side 3D-inhoud en levert surroundgeluid met Dolby Digital Plus.

Vroege vogels

Epson is zelf voorzichtig om niet in de early technology-valkuilen te trappen, en beweert dan ook niet dat ze met deze Moverio BT-200 al een product in handen hebben dat de gewone consument laaiend enthousiast zal maken. "We willen de Moverio in eerste instantie in de handen van ontwikkelaars, bedrijven en early adopters krijgen", zegt Marc-Antoine Godfroid, de Europese productmanager voor de Moverio. "Als er hoogstaande toepassingen ontwikkeld worden voor smartglasses en bedrijven die steeds meer gaan gebruiken, zal de interesse en het draagvlak bij de gewone consument volgen."

En voorbeelden van interessante toepassingen waren er genoeg. Van games tot een interactief kinderboek, van de medische wereld tot musea en van praktische scenario"s tot puur entertainment: virtuele realiteit haalt duidelijk best wat creativiteit naar boven.

Hoewel het weinig aantrekkelijke uiterlijk van smartglasses en de prijs zelfs voor de technologieminnende consument waarschijnlijk struikelblokken zullen zijn, biedt de Moverio met zijn focus op AR heel wat mogelijkheden. Veel grote analistenbureaus stellen dat het internet der dingen de toekomst zal worden, en in die evolutie passen smartglasses perfect. Als ontwikkelaars en bedrijven inderdaad hun schouders onder de Moverio zetten, dan heeft Google Glass er een meer dan waardige concurrent bij.

De Moverio zal vanaf 1 juni verkrijgbaar zijn voor 699 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business