Nieuws

Linux domineert supercomputers

Er is een verse lijst van de snelste supercomputers ter wereld en Linux staat eenzaam aan de top. De concurrentie doet bijna niet mee.

Linux heerst al jaren over het veld van de supercomputers. Het feit dat het dus alweer het snelste besturingssysteem is in de Top 500 snelste supercomputers, mag dus niemand verbazen.

Linux staat niet alleen aan de top, maar lijkt ook goed op weg om z"n concurrenten volledig te verdrukken. In de recentste lijst, deze maand opgesteld, draaiden maar liefst 484 van de snelste 500 systemen op Linux. Daarmee is vandaag 97 procent van "s werelds snelste computers gebaseerd op Linux.

Van de overige zestien systemen werken er drie met Unix, allemaal op IBM Power-processors. De snelste van deze groep is het weersvoorspellingssysteem van het Verenigd Koninkrijk, zestigste op de wereldranglijst.

Ook twee Windows-machines vonden hun weg naar de lijst; de snelste daarvan bekleedt plaats 294 en is te vinden in het Shangai Supercomputer Center. De overgebleven supercomputer, uit de King Abdullah University of Science & Technology, draait op een mix van AIX/Unix en Linux.

Solaris en BSD Unix hebben zelfs niet één machine in de lijst.

Hoewel Linux zich duidelijk weinig zorgen moet maken over concurrerende systemen, wil het toch niet op zijn lauweren rusten. Bedrijven hebben behoefte aan steeds snellere en sterkere supercomputers, en dat zal een inspanning vragen van zowel hardwaremakers als OS-ontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business