Nieuws

Londense otters testen nieuwe draadloze technologie

De otters, stokstaartjes en Galapagosschildpadden van de Londense zoo zijn momenteel op livestream te bekijken, dankzij de 'witte ruimte'.

De Zoological Society of London heeft op dit moment livestreams lopen van z’n stokstaartjes, otters en Galapagosschildpadden om een nieuwe draadloze technologie uit te testen: TV White Space.

Iedereen die ooit een radio met een fysieke draaiknop voor frequenties heeft vastgehad, weet dat er een groot aantal frequenties zijn waarop alleen maar ruis te horen is. Deze werden opzettelijk leeg gelaten om interferentie tussen bezette frequenties te vermijden. Televisie werkt grotendeels op dezelfde manier. Het resultaat: tv en radio maken steeds vaker de overstap naar digitale formaten, en het aantal ongebruikte frequenties stijgt.

[related_article id=”158901″]

Deze lege frequenties worden omschreven als TV White Space of TVWS en blijken een groot potentieel te hebben als draadloze technologie: signalen kunnen via de witte ruimte verder reizen en makkelijker rond obstakels navigeren dan mainstream bluetooth en wifi.

Samen met Google en Ofcom, een Britse telecomregulator, heeft de Zoological Society of London nu een pilot opgezet om het gebruik van TVWS te laten proefdraaien. Een pilot met een ongebruikelijk hoge aaibaarheidsfactor, want de proefkonijnen zijn de stokstaartjes, otters en landschildpadden uit de gekende zoo, die de hele dag live gefilmd worden met camera’s en TVWS-radio’s. De streams worden doorlopend uitgezonden op het Youtubekanaal van de zoo.

Waarom de ZSL? De organisatie ziet in de technologie een gedroomde manier om snel internet te brengen naar de afgelegen conservatiegebieden waar ze bedreigde dieren beschermt en monitort.

Het proefproject test de hardware, terwijl Googles spectrum-databank verzekert dat bestaande zenders op geen enkele manier gestoord worden. Het uiteinde doel voor de zoo is om de technologie te integreren in zijn Instant Wild-systeem: een remote surveillance-project om conservatiepogingen ter plaatse te ondersteunen. Aangezien die meestal nodig zijn op locaties met geen of gelimiteerde verbindingsmogelijkheden, zou de technologie daar een substantieel verschil kunnen maken.

“De drie camera’s werden geplaatst in gebieden van verschillende dieren, verspreid over de zoo, en worden overal onderbroken door bomen en gebouwen; traditioneel hadden we hiervoor een bedrade internetverbinding moeten aanleggen. TVWS-signalen zijn echter in staat om begroeiing en gebouwen te doordringen om een snelle dataverbinding tot stand te brengen, die in staat is om video van een hoge kwaliteit naar Youtube te streamen”, schrijft ZSL.

De samenwerking met de London Zoo is niet het enige proefproject dat Ofcom opgestart heeft. Het Oxford Flood Network, een door burgers opgericht overstromingsdetectienetwerk uit Oxford, gebruikt TVWS om real-time data over waterniveaus te verzamelen; de universiteit van Strathclyde in Schotland onderzoekt methodes om lokale internetdekking te verbeteren en de technologie in te zetten voor ‘smart cities’; en een aantal ferries in de Orkey Islands en Pentland Firth gebruiken de witte ruimte om voor het eerst internetverbinding te kunnen maken op zee.

Hoewel alle proefprojecten op dit moment in de UK plaatsvinden, kan het duidelijk zijn dat deze technologie het potentieel heeft om het landschap van mobiele connectiviteit ingrijpend te veranderen, als aanvulling op de bestaande systemen. Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten van de lopende pilots.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business