Nieuws

Wat is de toekomst voor het web na HTML5?

Nu HTML5 eindelijk de standaard is, is de vraag wat er gaat gebeuren. Als het aan W3C-baas Jeffrey Jaffe ligt, komt er een fundering voor applicaties in de vorm van het Open Web Platform, een besturingssysteem voor het web.

De ontwikkeling van HTML5 is de afgelopen vijf jaar de drijfveer geweest bij het maken van een webstandaard. Eind oktober is de programmeertaal eindelijk ingestuurd als recommendation naar het World Wide Web Consortium (W3C). Betekent dit dat het afgerond en klaar is? Zo ja, wat gaat er nu dan gebeuren?

Dat HTML 5.0 eindelijk klaar is, betekent niet dat de ontwikkeling wordt stopgezet. HTML 5.1 is al een aardig eind onderweg en wordt in 2016 een recommendation. Dat is tenminste de bedoeling. De eerste werkende conceptversie van HTML 5.2 wordt volgend jaar verwacht. Hieruit kun je opmaken dat we voorlopig nog niet klaar zijn met HTML5. Van HTML6 is nog geen enkele sprake.

CSS en Javascript
Toch zijn er een aantal dingen die niet onder de HTML5-paraplu passen, zelfs niet onder de uitgebreide versie die losse maar toch aanhankelijke onderdelen als CSS bevat. Hoe worden die ontwikkeld en welke naam krijgt dit nieuwe project?

Dr. Jeffrey Jaffe, CEO bij W3C, stelt als antwoord voor om bezig te blijven met de ontwikkeling van een Open Web Platform, waarvan HTML5, CSS3 en Javascript de kernonderdelen zijn. Hiermee wil hij ontwikkelaars helpen door een fundering van applicaties beschikbaar te stellen waarop verder gebouwd kan worden. Op die manier kun je het Open Web Platform zien als het besturingssysteem voor internet.

Acht componenten
Het OWP bestaat uit acht onderdelen. Deze zijn vastgesteld na discussies binnen de W3C en op conferenties als de Extensible Web Summit afgelopen september in Berlijn. De componenten zijn Security & Privacy, Core Web Design & Development, Device Interaction, Application Lifecycle, Media & Real-Time Communications, Performance & Tuning, Usability & Accessibility en Common Services.

“Elke component staat voor een collectie van diensten en mogelijkheden die beschikbaar moeten zijn voor alle applicaties”, licht Jaffe toe. “Security & Privacy bevat bijvoorbeeld onder meer crypto, tweestapsverificatie en bronnenintegriteit.”

Besturingssysteem voor het web
In een blogpost vergelijkt Jaffe het OWP met de ontwikkeling van een besturingssysteem. Die beginnen met simpele operaties (geheugenmanagement, ondersteuning voor apparaten) en groeien langzaam maar zeker door naar de meer ingewikkeldere functies als netwerken, veiligheid, userinterface en ga zo maar door. 

Dit is de fundering waarop nieuwe applicaties gebouwd worden. Jaffe vindt dat dergelijke opties er ook moeten zijn als standaard voor webontwikkelaars. “Ik ben geneigd om het programmeerbare Open Web Platform van vandaag het eerste generatie besturingssysteem voor het web te noemen”, zegt Jaffe.

Enorme evolutie
In een telefonisch interview met ZDNet-collega Jack Schofield laat Jaffe weten dat de progressie van HTML5 in het kader van app-ontwikkeling goed gaat. “Zeker als je beseft waar HTML begonnen is”, gaat hij verder. “De taal is niet ontwikkeld voor het maken van apps, maar voor het uitlezen van statische websites op desktop-pc"s.”

Dat staat in schril contrast met het hedendaagse Open Web Platform. Jaffe: “Het OWP is gebouwd voor het maken van gedistribueerde applicaties met veel multimediamogelijkheden die ook nog eens moeten kunnen draaien op een keur aan apparaten. De evolutie die we doorgemaakt hebben is gigantisch. Aan de andere kant moet ik eerlijk toegeven dat we nog lang niet klaar zijn.”

Ontwerp en prestaties
“Wanneer je een webpagina ontwerpt moet hij goed werken op een keur aan apparaten met verschillende formaten, schermafmetingen en specificaties. Noem maar op”, stelt Jaffe. “Dat is deels een ontwerpprobleem en deels een prestatieprobleem. Het is een interessant draaipunt.”

Het afronden van HTML5 is een enorme mijlpaal in het standaardiseren van een hele collectie aan technologieën die de afgelopen tien jaar ontwikkeld zijn. “Maar we mogen niet zelfvoldaan worden: er is nog zoveel te doen. Daarom zijn we bezig de volgende set van uitdagingen in kaart te brengen.”

Modules
Het lijkt erop dat in de toekomst meer modulair gewerkt gaat worden. Dit komt voort uit de succesvolle manier waarop CSS met modules werkt. “Een van de interessante discussies in de HTML-community is of we HTML op een vergelijkbare manier moeten opdelen, zodat de verschillende onderdelen allemaal in hun eigen tempo de eindstreep kunnen halen.”

Wie tussen de regels doorleest kan hier uit opmaken dat het niet waarschijnlijk is dat er begonnen wordt aan een compleet nieuwe HTML-versie, zelfs niet voor het Open Web Platform. Dat kan het lastiger maken voor web- en browserontwikkelaars om vooruitgang te boeken op het web terwijl je tegelijkertijd ook de algemene compatibiliteit in stand houdt.

“Er zijn standaarden die op een manier werken waarbij organisaties bepalen dat hij klaar is, dan wordt hij bevroren en kan iedereen de technologie implementeren”, zegt Jaffe. “Webstandaarden werken niet op die manier. Ze zijn veel beter in staat dingen parallel te doen. Er zullen altijd browsers zijn die achterlopen op een bepaald vlak. Maar met HTML5 bevinden we ons denk ik op een prima convergentiepunt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business