Nieuws

De vijf beste Chromebooks van het moment

Voor veel mensen voldoet een Chromebook perfect aan al hun computernoden. Dit zijn de beste Google-laptops van het moment.

Wie heeft er ooit gezegd dat je computer op Windows of Mac OS moet draaien? Ik in elk geval niet!

Voor een heleboel mensen zijn Chromebooks de ideale laptops: ze zijn meestal goedkoop, je hoeft ze nooit te patchen want dat gebeurt automatisch, en het zijn zowat de veiligste pc’s op de planeet.

[related_article id=”158901″]

Je hebt enkel wifi en een bataljon Google-apps nodig en je kunt aan de slag. Als je merkt dat al wat je nodig hebt toegang tot web-applicaties is, dan zal een Chromebook je gegarandeerd bevallen.

Hoewel ik Chromebooks vooral aanraad aan studenten en aan mensen van een zekere leeftijd die gewoon de basics willen zonder gedoe, zijn het eigenlijk geen beperkte toestellen. Ook op de redactie worden Chromebooks bijna dagelijks gebruikt, door mensen die een lange geschiedenis hebben met geavanceerde computers. Het gaat er allemaal om het juiste toestel voor een bepaald scenario te vinden.

In dit lijstje verzamelde ik mijn favoriete toestellen van het moment, zo goed mogelijk gerangschikt volgens prijs. Ik heb de prijzen van Amazon en Coolblue als leidraad gebruikt, maar kijk zeker goed rond voor je tot kopen overgaat: verschillende (web)winkels hanteren verschillende prijzen, en de kans is reëel dat je een toestel elders veel goedkoper vindt.

Ik heb bij elk type ook het goedkoopste model gekozen. In de meeste gevallen kan je voor een meerprijs meer RAM, een grotere harde schijf en/of 4G krijgen. Voor een massa gebruikers zullen echter ook deze moderne low-endmodellen volstaan; alleen wanneer je tientallen tabs opent, zal je de vertraging beginnen opmerken.

Acer C720: goed en goedkoop

Het was een onverwachte vaststelling, maar een van mijn favoriete Chromebooks van dit jaar was ook een van de goedkoopste. Het toestel kost slechts 269 euro, maar voert al z’n taken zonder het minste gepruttel uit.

De C720 heeft slechts een scherm van 11,6 inch, een Intel 1,4 GHz-processor, en een SSD van 16 GB, maar hij werkt écht goed. En met deze prijs kan iedereen er zich eentje permitteren.

Als je een iets betere machine wil, dan kan je upgraden naar een C720P. Dat model is wat duurder (349 euro) maar daar krijg je dan een touchscreen, 4 GB werkgeheugen en een SSD van 32 GB voor in de plaats.

Acer Chromebook 13: Groter scherm, krachtigere processor

Wil je een wat groter scherm en een krachtiger processor? Dan moet je de Acer Chrome 13-modellen bekijken. De CB5-311 is licht, heeft een scherm van 13,3 inch met een resolutie van 768×1366 pixels, 2 GB RAM en 16 GB opslagruimte. Daarnaast krijg je hier ook nog een AMD Nvidia Tegra K1-processor van 2,4 GHz.

Voor een prijs van 299 euro krijg je hiermee wat schermgrootte en CPU betreft een uitstekende Chromebook in handen.

Wil je daarenboven meer RAM, een grotere harde schijf, en een full HD-scherm? Dan kan je voor 379 euro het iets duurdere model, de CB5-311-T28J, aanschaffen.

HP Chromebook 14: een volwaardig schermformaat

Ben je wel gewonnen voor het principe van een Chromebook, maar heb je geen zin in zo’n klein scherm? Dan is HP’s Chromebook 14 iets voor jou: die heeft namelijk, je raadt het al, een diagonaal van 14 inch.

Net zoals Acers Chromebook 13 heeft deze laptop een 2,1 Nvidia Tegra K1-processor onder de motorkap, naast 2 GB RAM en een SSD van 16 GB. Het scherm is daarenboven niet enkel van een aangenaam formaat, het geeft kleuren ook goed weer en heeft een anti-glarecoating. De resolutie van 1366×768 pixels is op dit formaat niet wereldschokkend, maar het eindresultaat ziet er goed uit – zeker gezien de vriendelijke prijs van 299 euro. Voor wie geen zin heeft in zilver bestaat deze Chromebook overigens ook in een turquoise, groene en oranje versie.

Dell Chromebook 11: Dell-kwaliteit in Chromebookformaat

De Dell Chromebook 11 werd eigenlijk ontworpen voor gebruik in scholen, maar hij is gewoon te goed om enkel aan de kinderen te geven!

Deze Chromebook ziet er goed uit en heeft een wat meer “pc-achtig”, neutraler uiterlijk dan een paar van z’n glanzend plastic soortgenootjes. Hij heeft een 11,6 inch-scherm van 1366×768 pixels en de gebruikelijke 2 GB RAM en 16 GB SSD. Daarnaast draait deze machine op een 1,4 GHz dualcore Celeron 2955U-processor met geïntegreerde Intel HD-graphics. En de algemene bouwkwaliteit van dit toestel is zonder meer uitstekend.

Let wel: omdat deze Chromebook officieel alleen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk gelanceerd werd, zal je wat moeite moeten doen als je hem in onze contreien te pakken wil krijgen, en naar een Azerty-versie speuren heeft ook geen zin. Zowel het Britse als het Duitse filiaal van Amazon biedt de Chromebook op moment van schrijven aan, voor respectievelijk 230 pond en 376 euro.

Toshiba Chromebook 2: knap scherm, lekker snel

De Toshiba Chromebook 2 heeft een uitstekend scherm, dat met een diagonaal van 13,2 inch maar een tikje smaller is dan HP’s model. Verder krijg je 4 GB RAM en 16 GB opslagruimte.

Wat deze Toshiba onderscheidt van z’n concurrenten is het feit dat hij een 802.11ac wifi-adapter aan boord heeft, en niet de n-module die je in de meeste andere Chromebooks vindt. Als jouw eigen wifinetwerk deze nieuwere standaard gebruikt, dan kan deze Chromebook zowat twee keer zo snel overweg met een draadloos netwerk dan eentje met n. Dat verschil is altijd voelbaar, maar bij een Chromebook, die vrijwel volledig vertrouwt op cloudcomputing en webdiensten, is het écht een boost. Die snelheid wordt verder nog ondersteund door een dualcore 2.58 GHz Intel Celeron N2840-processor.

De Chromebook 2 kan je vandaag alleen in de States aanschaffen voor 389 dollar; begin volgend jaar mag je hem ook in Europa verwachten, maar een adviesprijs is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business