Nieuws

Vijf uitdagingen voor Microsoft in 2015

Microsoft moet zich snel aanpassen aan een nieuw ecosysteem waarbij de pc steeds meer plaats moet maken voor mobiele toestellen.

Microsoft ondergaat een enorme transformatie. Het bedrijf heeft een nieuwe kapitein aan het roer en moet zich aanpassen aan een nieuw ecosysteem waarbij consumenten gewend zijn geraakt aan gratis updates van besturingssystemen. Daarbovenop heeft de pc plaats moeten maken voor mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets.

Dit zijn vijf van de voornaamste uitdagingen voor Microsoft in het komende jaar.

[related_article id=”161452″]

1. Windows 10

Microsoft is erg afhankelijk van Windows, maar de interesse in nieuwe versies van het besturingssysteem is afgenomen bij zowel consumenten als bedrijven. Windows 8 introduceerde een nieuwe (slecht ontvangen) interface en enkele nieuwe functies, maar over het algemeen biedt de nieuwste versie weinig functionaliteit die je ook niet in Windows 7, of zelfs Windows XP, terugvindt.

Er is bijgevolg weinig reden voor mensen om te upgraden en dat heeft op zijn beurt een negatief effect op de verkoop van nieuwe pc’s.

Windows 10 geeft Microsoft een kans om de boel om te keren. Het nieuwe besturingssysteem ziet er veelbelovend uit, maar Microsoft zal hard zijn best moeten doen – en het nodige advertentiegeld opzij moeten zetten – om gebruikers warm te maken voor een upgrade. Een gratis update voor bestaande Windowsgebruikers zou in dat opzicht al een goede start zijn.

2. Windows Phone

De ontwikkeling en het tot wasdom laten komen van een mobiel platform is niet eenvoudig. Dat heeft Microsoft aan den lijve mogen ondervinden. De twee voornaamste problemen waar Windows Phone momenteel mee geconfronteerd wordt, zijn:

  • De enorme druk van iOS en Android, allebei gevestigde waarden die diep in de mobiele markt ingeworteld zijn.
  • Te weinig onderscheidend ten opzichte van iOS en Android, wat gebruikers weinig reden geeft om van hun vertrouwde platform af te stappen.

Dan is er ook nog het veelgehoorde probleem van een te beperkt appaanbod. Microsoft zit gevangen in een Catch-22 waarbij ontwikkelaars Windows Phone links laten liggen vanwege het te kleine marktaandeel en gebruikers het platform de rug toekeren vanwege te weinig apps. Die vicieuze cirkel doorbreken wordt niet eenvoudig maar is wel cruciaal.

3. Dalende pc-verkoop

Hoe je het ook draait of keert, de verkoop van pc’s blijft vastzitten in een dalende spiraal. Windows is afhankelijk van de pc en Microsoft is afhankelijk van Windows. Een dalende pc-verkoop is dus slecht nieuws voor Redmond.

Het is moeilijk in te schatten hoe Microsoft dit best oplost. Moet het bedrijf zijn licentiekosten naar beneden halen zodat pc’s aan een goedkopere prijs kunnen worden verkocht? Of moet er meer energie worden gestoken in andere domeinen zoals mobiel en gaming? Hoe dan ook zal Microsoft snel met een plan moeten komen, voor het mee de dieperik in wordt getrokken door het tanende pc-ecosysteem.

4. Wearables

Wearables zijn “the next big thing” en Microsoft is reeds mee op de kar gesprongen met zijn Band. Uit de eerste indrukken die online zijn verschenen, is het echter duidelijk dat het nog om een eerste poging gaat, met de nodige kinderziekten. De hardware is uitstekend, maar de algemene gebruikservaring laat nog te wensen over.

Ook Apple is van plan om dit jaar met een wearable – de Apple Watch – op de proppen te komen en in het land van Android hebben we al tig aantal slimme armbanden en horloges de revue zien passeren. Microsoft zal dus snel werk moeten maken van een verbeterde Band 2 om niet opnieuw de boot te missen, zoals het geval was bij smartphones en tablets.

5. De hel van de beveiligingsupdates

Er is iets aan de hand met de beveiligingsupdates van Microsoft. Met een ecosysteem dat zo complex is als dat van Windows en Office, waarbij een hele hoop verschillende versies ondersteund worden, is er altijd een risico dat een update meer kwaad dan goed doet. Recent lopen de problemen echter de spuigaten uit, met bijna elke Patch Tuesday die nieuwe kopzorgen veroorzaakt.

Heeft Microsoft de methode aangepast waarop het zijn patches test of is het ecosysteem simpelweg té complex geworden? Wat de reden ook moge zijn, het maakt het leven van systeembeheerders er niet gemakkelijker op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business