iOS 8 slaat aan, Android Lollipop nog niet
December was een goede maand voor iOS 8. Intussen draait al 68 procent van alle compatibele toestellen Apples nieuwe besturingssysteem. Dat meldt Apple zelf. 29 procent werkt nog met iOS 7, terwijl slechts vier procent van alle iPhonegebruikers nog met een ouder besturingssysteem spelen.
De cijfers zijn afkomstig uit een meting via de App Store, die dateert van vijf januari. Door een trage start met een aantal bugs kwam iOS 8 moeilijk van de grond, maar tijdens de kerstperiode maakten de meeste Apple-gebruikers nu toch de stap. Dat veel mensen een oude iPhone integraal omwisselden voor een iPhone 6 die standaard met iOS 8 komt, trekt het percentage zeker ook naar boven.
[related_article id=”158256″]
Lollipop
Android 5.0 Lollipop doet het in contrast erg slecht. Lollipop verschijnt zelfs niet in Googles metingen, die eveneens van 5 januari dateren. Dat komt omdat minder dan 0,1 procent van alle Androidgebruikers de nieuwste versie van het besturingssysteem op hun smartphone hebben. Het prehistorische Android 2.2 Froyo klokt ter vergelijking af op 0,4 procent. Daarmee is de situatie nauwelijks veranderd tegen vorige maand. De kerstperiode lijkt dus niet hetzelfde effect te hebben op Androidgebruikers.
Versnipperde markt
De versnippering van de Androidmarkt is de belangrijkste reden voor de teleurstellende resultaten. Als Apple een update uitbrengt is die beschikbaar voor alle compatibele toestellen, wanneer Google hetzelfde doet is de nieuwe versie bruikbaar voor geen enkele telefoon, op een eenzame Nexus na.
Alle fabrikanten willen immers zelf eerst sleutelen aan de update zodat die goed werkt met hun eigen toestellen en dat kost tijd. Op papier is Android 5.0 al beschikbaar sinds november, in de praktijk kan je Lollipop op heel weinig toestellen installeren. Toen Apple iOS 8 in september lanceerde, was dat besturingssysteem klaar en beschikbaar voor iedereen.
Cyanogenmod
Zelfs rekening houdend met dat fundamentele verschil tussen de werkwijze van Apple en die van Google doet Lollipop het nochtans erg slecht. Android KitKat had de mijlpaal van 1 procent al na een maand bereikt. Een eveneens woelige lancering en vervelende bugs bij de update van oudere Nexus-smartphones hebben het enthousiasme van veel gebruikers niet vergroot. Wie niet kan wachten op Android Lollipop kan intussen wel bij Cyanogenmod terecht. Versie 12 van die alternatieve Androidfirmware is in bèta beschikbaar voor 31 toestellen, al werken de zelfgemaakte versies nog niet perfect op iedere smartphone.
Marktaandeel
Apple doet het over het algemeen niet slecht. Een onderzoek van marktonderzoeker Kantar Worldpanel ComTech toont aan dat het marktaandeel van Apple eind vorig jaar klom van 17,5 naar 23,8 procent in de grootste Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk). In de VS doet de appel het naar goede traditie nog beter: daar kocht 47,4 procent van de smartphoneklanten in oktober vorig jaar een fruitige telefoon, tegenover 43,1 procent gedurende dezelfde periode in 2013.