GM wil met Google samenwerken rond zelfrijdende auto’s
General Motors wil met Google zeker de discussie aangaan om samen te werken op het vlak van autonoom rijdende auto’s. Dat heeft topman Jon Lauckner van General Motors gezegd in een interview met Reuters.
Lasers en sensoren
Sinds Google in 2010 onthulde dat het met chauffeurloze auto’s bezig was, heeft het bedrijf dat soort wagens al duizenden kilometers laten rijden. De laatste jaren heeft de internetgigant de technologie stap voor stap verbeterd. Vorige maand nog onthulde het bedrijf zijn eerste volledig functionele prototype. De auto kan rijden door sensoren die de omgeving scannen, objecten analyseren en daar voortdurend op reageren.
[related_article id=”158901″]
Het prototype werkt met een scansysteem dat 64 lasers gebruikt om 360° om zich heen te kunnen kijken, zo zei Google-topman Chris Urmson vorige maand in The Wall Street Journal. Daarnaast worden bijvoorbeeld ook camera’s en GPS-systemen ingezet om veilig rond te kunnen tuffen. Google gebruikt eigen software en algoritmes om de wagen door voorspelbare en onvoorspelbare scenario’s te loodsen.
Te duur, zegt Elon Musk
Urmson zou mogelijk al deze week op het autosalon van Detroit plannen kunnen onthullen om met bepaalde autobouwers te gaan samenwerken, zo weet Reuters. De Google-man heeft eerder al gezegd dat zijn bedrijf geen plannen heeft om zelf auto"s te gaan bouwen.
In 2013 liet Elon Musk, de topman van Tesla, al weten dat ook hij “bepaalde technische discussies” onderhield met Google. Musk voegde daar echter ook meteen aan toe dat een samenwerking onwaarschijnlijk was, omdat hij het lasersysteem van Google te duur vond en dat Tesla waarschijnlijk een eigen systeem zou ontwikkelen.
België doet mee
Op de CES liet ook Mercedes-Benz vorige week een autonoom rijdende auto zien, de F 015. Ook dit futuristisch gelijnde karretje heeft geen Google-technologie aan boord.
Google is nochtans geen onbekende voor de automobielindustrie. Het bedrijf heeft vorig jaar al verschillende akkoorden afgesloten, onder meer met Honda, Audi en GM, om een variant van Android te bouwen voor wagens en wil daar ook nog verder in gaan.
Nog een ander obstakel is dat zelfrijdende auto’s voorlopig maar in een handvol Amerikaanse staten (o.a. Florida en Californië) op de weg mogen. Ook in België wordt er aan gedacht dit soort wagens binnenkort toe te laten.