Nieuws

Houd je mobiel dataverbruik binnen de perken

Mobiel dataverkeer wordt steeds goedkoper, maar je maandelijks datavolume is beslist niet eindig. Wij zetten enkele tips op een rijtje om je verbruik binnen de perken te houden.

Mobile Vikings ontketende enkele jaren geleden een datarevolutie in de mobiele wereld. 2 GB aan datavolume voor vijftien euro per maand is nog steeds voordelig, maar vandaag kan je voor vergelijkbare abonnementen ook terecht bij de concurrentie. Met steeds groter wordende smartphones die meer weg hebben van tablets kunnen we echter meer doen op onze mobiele toestellen dan toen. Denk maar aan comfortabel surfen maar ook films zien, van YouTube genieten en meer. 4G maakt het bovendien eenvoudig om snel even een serie te streamen op verplaatsing en voor je het weet zijn je gigabytes verdwenen.

Voor wie al eens naar het buitenland trekt is het nog erger. Datavolume telt enkel binnen de landsgrenzen, waardoor je in het buitenland kan genieten van roamingtarieven. Ex-eurocommissaris Neelie Kroes maakte dataroaming binnen Europa iets minder onbetaalbaar dankzij een bovengrens van 20 cent per megabyte, aangerekend per kilobyte, waar geen enkele provider over mag gaan. In 2012 was dat nog 70 cent. De maximumtarieven van Europa zijn zonder de BTW gerekend, waardoor je in de prakijk nog iets meer zal betalen. We gaan er dus op voorruit, maar zowel in binnen- als buitenland doe je er best aan om je dataverkeer in het oog te houden.

1. Houd een oogje in het zeil

Je kan pas zuinig omspringen met je dataverkeer wanneer je een zicht hebt op je verbruik. Gelukkig kan je telefoon je daarbij helpen.

[related_article id=”161563″]

Voor Android ga je daarvoor naar "Instellingen" en "Dataverbruik". Daar vind je een tooltje waarmee je in het oog kan houden hoeveel megabytes je reeds hebt opgesoupeerd in een bepaalde periode. Die periode is dynamisch en kan je aanpassen om overeen te komen met je abonnementsperiode. Onder de grafiek ontdek je welke applicaties het hongerigst zijn. Tot slot kan je een bovengrens ingeven zodat je niet voor onverwachts hoge facturen komt te staan wanneer je even niet oplette. De iPhone heeft een gelijkaardige, maar iets minder uitgebreide interface. Die vind je terug via "Instellingen", "Mobiele netwerk" en "Mobieledataverbruik".

2. Beperk het update-enthousiasme

Applicaties blijven oh zo graag up-to-date. Als je niet oppast, halen ze de recentste versie van zichzelf zelfs binnen via het mobiele netwerk en dat kan al snel een flinke hap uit je maandelijks volume betekenen. Voor Android open je de Play Store en ga je daar naar de instellingen. De tweede optie onder "Algemeen" vraagt je hoe en wanneer je applicaties mogen updaten. "Automatisch over wifi" is de veiligste optie waarmee je datavolume gespaard blijft.

De iPhone-gebruikers onder ons zoeken naar "iTunes & App Store" onder instellingen. Hier kan je de regels voor automatisch downloaden aanpassen. Net als bij Android heb je de optie om automatische updates volledig uit te schakelen, dan wel het updateproces te verbieden via mobiele data.

3. De juiste website

De meeste websites hebben vandaag geoptimaliseerde mobiele versies, en de websites die dat niet hebben zijn niet bepaald mee met hun tijd. De mobiele versies zijn eenvoudiger, hebben minder advertenties en prentjes en zijn daarom significant milder voor het dataverbruik. 

Een website detecteert normaal gezien wanneer je met een mobiel toestel surft, waarna je automatisch de mobiele versie te zien krijgt. Gebeurt dat niet, dan kan je proberen om manueel ‘m.’ voor de url toe te voegen (m.zdnet.be). Wanneer je een website bezoekt via Google zal je browser zelf voorstellen om de meest geoptimaliseerde versie van een bepaalde site te openen.

4. Samenpersen

Sommige mobiele browsers ondersteunen datacompressie. Opera Mini bijvoorbeeld, beschikbaar op Android en iOS, is speciaal ontworpen om je dataverbruik tijdens het surfen tot een minimum te beperken. 

Ook Google Chrome kan de impact van je surfgedrag tot met de helft beperken. Het compressiesysteem werkt meestal met de hulp van een externe server die tussen je toestel en je eindbestemming zit. Daar wordt het compressiewerk verricht. Handig, maar voor sommigen misschien een ongewilde inbreuk op hun privacy. Daar staat tegenover dat Apple en zeker Google toch al vrijwel alles weten wat je doet op je toestel dus kan je er maar beter voordeel uit halen.

5. Mobiel met wifi

Heb je geen Telenet of Belgacom-abonnement, dan ben je een uitzondering. Wie wel Telenet heeft kan genieten van de Telenet-hotspots. De (weinige) voordelen van een kabelmonopolie komen bij deze aan het licht, want een Telenet-hotspot is altijd nabij. Je kan je telefoon configureren om automatisch verbinding te maken wanneer er een hotspot in de buurt is. Zo moet je je inloggegevens maar één keer ingeven, waarna je geniet van het datavolume van je thuisverbinding, ook onderweg. Hier lees je hoe je alles juist configureert, al werkt het automatisch verbinden momenteel nog niet goed samen met Android.

Proximus heeft een gelijkaardige dienst. De voormalige Belgacom Fon-hotspots heten nu Proximus wifi-hotspots maar het principe blijft hetzelfde. Iedere Belgacom-klant kan er van genieten. Belgacom en dus ook de hotspots zijn in ons land minder wijdverspreid dan in het buitenland, maar daar staat tegenover dat Proximus dankzij de samenwerking met Fon dus ook in het buitenland hotspots aanbiedt, waar ze een significante besparing kunnen betekenen.

De kans is erg groot dat je dankzij je internetabonnement recht hebt op het gebruik van één van beide hotspotnetwerken. Maak er ten volle gebruik van wanneer je datavolume ontoereikend is.

6. Zuinig met streamen

4G maakt het streamen van muziek en video eenvoudiger dan ooit. Een YouTube-marathon op de trein, of realistischer, al wachtend op de trein, gaat zo van start maar voor je het weet is de helft van je beschikbare volume er door. Ook muziek streamen heeft een significante impact op je dataverbruik.

Streamen is niets meer of minder dan downloaden. Stream je vier albums van Weird Al Yankovic terwijl je met de bus in de file staat, dan verbruik je net zoveel data dan wanneer je die vier albums zou downloaden. Het is dus nog steeds een goed idee om een ruime collectie van multimediacontent te bewaren op je telefoon. De meeste Android-toestellen ondersteunen een SD-kaartje. Op een goedkoop kaartje kan je al heel wat muziek parkeren, en zo spaar je megabytes uit.

7. Wees niet bang

Zuinig zijn met mobiel internet is een goed idee, maar schrik er niet voor terug je mobiele data te gebruiken, zelfs niet in andere EU-landen. Dankzij het maximumtarief voor roaming is een dienst als WhatsApp niet noodzakelijk duurder om te chatten dan een klassieke sms.

Een afbeelding versturen of ontvangen via de applicatie kost je zo’n 100 kB. Tegen een maximumtarief van 20 cent per megabyte betaal je dus 2 cent om een prentje te versturen (binnen Europa). Een tekstbericht is vele malen kleiner en dus nog goedkoper. Als je weet dat het maximumtarief voor sms’en binnen de EU op 6 cent ligt, dan ben je (counter intuïtief misschien) beter af met het betalen van roamingkosten voor data.

Androiddatahelpiphonemobielroamingtipverkeer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren