Windows Store blijft vergaarbak van illegale software

Microsoft slaagt er maar niet in om zijn app store op te kuisen. Het aanbod aan illegaal gekopieerde spelletjes en nagemaakte apps blijft groot.

Doe de app-winkel van Windows Phone open en zoek op “Super Mario”, het klassieke Nintendo-spelletje dat op geen enkel mobiel platform te verkrijgen is, behalve die van Nintendo zelf. Meteen vind je een waslijst van games die beelden en geluiden van Super Mario gebruiken en met wat geluk zelfs een complete kopie van het spel. Enig probleem: die zijn allemaal compleet illegaal.

Idem voor bijvoorbeeld apps die illegaal gekopieerde films streamen, films die vaak nog niet eens op dvd uit zijn. Of afleveringen van populaire tv-series als Game of Thrones, Breaking Bad of The Simpsons. De Microsoft-downloadwinkel staat ook vol nagemaakte versies van apps als Spotify of Facebook Messenger. Programmaatjes die normaliter gratis zijn, maar waar plots voor betaald moet worden. Onoplettende of niet-ervaren surfers trappen er zo in.

Microsoft zegt de intellectuele eigendomsrechten serieus te nemen en tegen dit soort software op te treden, maar het lijkt er op dat de ‘scammers’ het bedrijf telkens in snelheid weten te pakken. Voor Microsoft is het een gênant probleem dat zijn credibiliteit ondermijnt en op een zeer ongelegen moment komt.

De app store zal immers een sleutelonderdeel worden van het nieuwe Windows 10 dat er deze zomer gaat aankomen. In een poging om ontwikkelaars van iOS- en Android-software achter zich te scharen, heeft Microsoft aangekondigd dat apps voor Windows 10 zonder veel moeite zowel op pc’s, tablets als smartphones kunnen draaien. Op die manier kunnen de ontwikkelaars (en consumenten) de Windows Store als een soort one stop shop aanzien voor programma’s die overal werken.[related_article id=”162238″]

Apps die het copyright met de voeten treden, vormen echter een smet op het blazoen van Microsoft. Microsoft krijgt immers dertig procent van de aankoopprijs van dit soort programma’s, waardoor het lijkt of het bedrijf verdient aan illegale praktijken (wat in wezen nu dus ook zo is). Bovendien zijn dit soort apps verwarrend voor consumenten en potentieel gevaarlijk. Ook Google en Apple worstelen met dezelfde kwestie, maar het lijkt er op dat het probleem in voor Microsoft veel ernstiger is.

Het bedrijf uit Seattle heeft vorig jaar al beloofd dat het strenger zal toezien op apps die het merkenrecht van andere bedrijven met de voeten treden en gooide toen meer dan 1.500 apps uit zijn winkel. Sindsdien is er beterschap en zijn het de officiële versies van Facebook, Netflix en Candy Crush Saga die prominent op de eerste pagina getoond worden, en niet de gekopieerde afkooksels.

Over hoe Microsoft precies apps screent alvorens ze toe te laten in zijn winkel, geeft het weinig details. Het bedrijf zegt dat een team mensen de apps test en onderzoekt, en niet enkel algoritmes. Er zijn ook copyright-richtlijnen die het ter beschikking stelt van ontwikkelaars en er is een zogenaamde ‘afkoelperiode’ in voege: een bepaalde tijd dat het kan duren vooraleer een app gepubliceerd wordt, afhankelijk van de complexiteit van de software, hoeveel visuele content deze bevat en hoeveel andere apps werden ingediend. Desondanks blijft het onwaarschijnlijk eenvoudig om piraatapps te zoeken en te vinden bij Microsoft.

Microsoft kan de volledige steun van grote ontwikkelaars nochtans goed gebruiken. Het aantal apps in zijn store is minder dan de helft van wat er in de downloadwinkels van Apple en Google beschikbaar is. Het wereldwijde marktaandeel van Windows Phone ligt onder de vijf procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business