Nieuws

‘30.000 Belgische e-commerce banen naar buitenland’

De aanslepende nachtwerk-kwestie in België heeft inmiddels 30.000 banen in de e-commerce gekost, aldus minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo.

Omdat België nog steeds te rigide staat tegenover kwesties als nachtarbeid, gaan er te veel jobs in de e-commercesector verloren aan het buitenland, aldus De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda. De uitspraken volgden na publicatie van een digitale transformatie-index door werkgeversorganisatie Voka, waaruit blijkt dat België een achtste plaats behaalt in Europa wat betreft digitalisering van overheid, onderwijs en arbeidsmarkt.

‘Exportland van jobs’

Vooral op het vlak van de ‘high-tech-sector’ zou België onder het Europese gemiddelde scoren, iets dat De Croo beaamde tegenover De Tijd. ‘Kijk naar de sector van de e-commerce,’ zei hij daar. ‘Door de inflexibele regels voor nachtarbeid hebben wij 30.000 banen zien verdwijnen naar de buurlanden. We zijn daardoor een exportland van jobs geworden.’

Zowel De Croo als Voka breken een lans voor flexibelere regels voor e-commerce en nachtwerk, zodat Belgische handelaars het hoofd kunnen bieden aan buitenlandse webwinkels. Zij kunnen een groot deel van de online omzet afsnoepen omdat er in de buurlanden een minder strikte wetgeving bestaat omtrent e-commerce, en ook de arbeidskosten er lager zijn.

Versoepeling

De Belgische e-commerce sector kampt al jaren met de strijd om nachtwerk. Sinds het einde van 2015 is nachtarbeid toegestaan. Eerst was dat enkel mogelijk mits een cao van de vakbond, maar in 2016 werd de regeling nogmaals versoepeld, waarna ook zo’n akkoord niet meer nodig was. Toch blijken Belgische werkgevers niet happig op nachtwerk: de huidige regeling is daarom niet voldoende om er profijt uit te halen, besluit De Croo nog.

 

https://www.twinkle.be/nieuws/167703/2016-meer-belgische-webshops/

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business