Nieuws, slider

Nachtarbeid in e-commerce toch mogelijk vanaf 20 uur

De wetgeving rond nachtarbeid in e-commerce wordt dan toch versoepeld. Binnenkort moet het mogelijk worden om ook vanaf 20 uur te werken mits een akkoord met één vakbond.

De regering sleutelt nogmaals aan de wet omtrent nachtarbeid in de e-commercesector. In het Zomerakkoord werd overeengekomen dat nachtwerk mogelijk werd vanaf middernacht, indien een akkoord werd behaald met één vakbond, maar nu wordt dat vervroegd naar 20 uur. Dat zijn cruciale uren voor e-commerce, klinkt het.

Kritiek

Op het Zomerakkoord kwam heel wat kritiek, onder andere van handelsfederatie Comeos. Eén akkoord met de vakbond zou volgens de wetgeving volstaan om vanaf middernacht aan het werk te gaan, maar om aan het werk te gaan vanaf 20 uur zou nog steeds een akkoord met drie vakbonden nodig zijn. ‘In de praktijk zullen de nieuwe regels niets veranderen,’ zei Dominique Michel van Comeos toen nog. ‘Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er van 20 uur tot 23 uur 59 niets gedaan kan worden.’

Versoepeling

In de nieuwe aanpassing wordt die regel verder versoepeld, meldt De Standaard: het wordt ook mogelijk om nachtwerk vanaf 20 uur in te voeren met het akkoord van één vakbond. Zo wordt het makkelijker om ’s avonds aan het werk te gaan en pakjes voor te bereiden voor next-day delivery; iets dat in buurlanden als Nederland al jaren mogelijk is.

Daarnaast zullen bedrijven in de periode 2018-2019 op bedrijfsniveau ook een akkoord kunnen sluiten via het arbeidsreglement, buiten de sector om. Na twee jaar zou een akkoord op sectoraal niveau moeten volgen.

De aanpassing werd tot slot al goedgekeurd door de Raad van State.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business