Nieuws, Tips

Stap per stap: installeer El Capitan vandaag al (op een veilige manier)

El Capitan is sinds kort beschikbaar in een bèta-versie. Wij helpen je die vandaag al te installeren in vijf eenvoudige stappen.

Sedert vandaag (vrijdag) is er een Public Beta beschikbaar van het nieuwe OS X El Capitan. Omdat een nieuw, en experimenteel, OS niet altijd stabiel is, besloten wij om het te testen op een veilige manier. Zo moet je geen schrik hebben om stommiteiten uit te halen. Hoe we dit gedaan hebben, en hoe jij dit ook kan, lees je hier in vijf eenvoudige stappen. Loop je niet meteen warm voor een experiment met je dure toestel, dan kan deze hands-on review je misschien wel warm maken voor wat waaghalzerij. Veel plezier met El Capitan!

Stap 1: Backup

Om te beginnen maak je best een backup via Time Machine. Dat gaat haast vanzelf: sluit een externe harde schijf aan op je Mac en het programma opent (normaal gezien) vanzelf. Gebeurt dit niet, dan ga je naar je System Preferences, waar je Time Machine kiest. Je zet hem aan en kiest de schijf waar je je back-up wilt opslagen. Let wel op: je schijf wordt volledig geformatteerd, dus je zal alles kwijt zijn. Het is sowieso een goed idee om een schijf te gebruiken die je alleen voor backups gebruikt. Laat het verder zijn werk doen en dan kunnen we (een uur of 2-3 later) verder.

Stap 2: Partitioneer je schijf

Vervolgens moet je je schijf partitioneren. Dit wil zeggen dat je je schijf opdeelt in twee afzonderlijke ruimtes. Als er iets mis gaat op de ene ruimte, wat altijd mogelijk is bij een bèta, dan is de andere nog steeds ongeschonden. Om dit te doen, ga je naar Launchpad. Zoek naar een mapje met utilities. Bij mij heet deze “Other”. Klik op Drive Utility. Selecteer de bovenste schijf en ga dan naar “Partition”. Mijn schijf is opgedeeld in drie partities: Mac, El Capitan test en Windows 10. Windows kan je inderdaad ook nu al draaien op Mac, maar dat is een stuk voor later.

Onderaan in beeld zie je een plus en een min staan. Klik plus om partities toe te voegen, klik op min om ze weer te verwijderen. Wanneer je een toevoegt, krijg je de keuze hoe groot elke partitie mag zijn. Wil je later opnieuw één partitie, dan verwijder je de andere simpelweg. Geef het weer even tijd en dan kunnen we verder met de volgende stap.

 

 

 

 

 

 

Stap 3: El Capitan downloaden

De download vind je hier. Je klikt op “get started” en doorloopt de stappen. Het is niet meteen duidelijk wat je dan moet doen, aangezien er veel tekst staat zonder een duidelijke ‘download’-knop. Hier moet je namelijk op “enroll your Mac” klikken. Op de volgende pagina krijg je nog wat goede raad en bij stap twee klik je op “download the OS X El Capitan Public Beta”. Je wordt nu doorverbonden naar de App Store. Onder deze link vind je het echter niet in de Store! Klik op download en wacht geduldig af. De download bedraagt exact 6GB.

Stap 4: installeren

Als het downloaden gelukt is, krijg je een installatiescherm te zien. Klik eenvoudigweg op continue en accepteer de gebruikersvoorwaarden. Je krijgt nu standaard je macintosh-schijf te zien om op te installeren. Daaronder kan je via de knop echter een andere schijf kiezen, waarna je dit krijgt te zien.

 

Ik weersta aan de verleiding om voor de Windows 10-schijf te kiezen, maar dat is niet makkelijk. Dat heeft niets te maken met een zeker fanboygehalte, ik wil gewoon chaos zien. Klik op Install. Nu wachten we opnieuw geduldig af.

 

Stap 5: Instellen en genieten

Wanneer het besturingssysteem geïnstalleerd is (hier hebben we helaas geen screenshots van kunnen nemen), ga je je systeem instellen zoals je dat met een nieuw toestel zou doen. Eens dit allemaal achter de rug is, krijg je deze schermen te zien.

De feedback assistent is een handige app die op een normaal mailprogramma lijkt, en dient om je grieven te versturen naar Apple. Als je je eenzaam voelt, kan dit ook de kans zijn om nieuwe vriendjes te maken. Ik heb ook alvast de nieuwe ‘snap’-functie geprobeerd. Ik moet zeggen dat het er allemaal leuk uitziet, ook al is het eerder verfijning dan vernieuwing.

Zo, dat was het dan. Al bij al een simpele procedure. Binnenkort gaan we hetzelfde doen met Windows 10. In essentie gelijkt dat op een nieuwe OS X installeren, maar het is toch iets gecompliceerder dan dat. Tune in next time!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business