Nieuws

Intel trapt Skylake-tijdperk af met twee krachtige Core-processors

Intel’s Skylake-microarchitectuur is klaar, en de nieuwe processorlijn wordt aangevoerd door twee opvolgers voor Devil’s Canyon: een i7 en een verrassend interessante i5.

Skylake is gearriveerd, en de aankomst is spectaculair. Waar de eerste Broadwell-processor vorig jaar de bescheiden maar zuinige Core M was, doen Intels eerste processors met de nieuwe Skylake-microarchitectuur ongetwijfeld het hart van menig pc-enthousiasteling wel sneller slaan.

Tik Tok

Broadwell was Intel’s recentste tik: de fabrikant verkleinde het productieproces van zijn cpu’s naar 14 nanometer. Een grote stap met veel voordelen: kleinere transistors betekent niet alleen meer pk op één chip, maar ook een lager energieverbruik. Alleen maar voordelen dus. Skylake is de tok die op die tik volgt: een splinternieuwe microarchitectuur ontworpen voor het 14 nanometer-proces.

Duivelse opvolger

De eerste twee Skylake-processors volgen de spectaculaire i7-4790K Devil’s Canyon game-processor op. De rechtstreekse troonopvolger is de i7-6700K. Die quadcore-processor krijgt een basiskloksnelheid van 4 GHz met rechtstreeks uit de doos een turbo tot 4,2 GHz. Dat is 200 MHz minder dan Devil’s Canyon. De 6700K is een  i7 dus multithreading is van de partij. De L1-cache bedraagt 8 MB, evenveel als voorganger 4790K. Het TDP (Termal Design Point) stijgt van 88 watt naar 91 watt. Ook deze processor heeft 14 PCIe 3.0 lanes ter beschikking. De nieuwe cpu voorzien van allerlei nieuwe snufjes waaronder een voorkeur voor (dual chanel) DDR4 en daar hoort een nieuwe chipset bij: Z170, alsook een nieuwe socket: LGA1141.

Light-versie

Kleinere broer van de nieuwe i7 is de i5-6600K. Die houdt het standaard bij een basiskloksnelheid van 3,5 MHz met een boost van 400 MHz. De afwezigheid van multithreading is dé eigenschap die een i5 van een i7 onderscheid, dus deze quadcoreprocessor heeft vier threads. Intel maakte de cache van deze light-versie met 6 MB net iets kleiner. Het aantal PCIe-lanes en de benodigde socket zijn identiek.

Subtiel overklokken

De lezer met een gezonde overklokdrang heeft al gezien dat het hier om twee ontsloten K-processors gaat, en daarin zit het grootste verkoopspunt van deze chips. Beide cpu’s zijn zowat Intels meest overklokbare processors ooit. Daarmee bedoelen we dat het mogelijk is om ze ongezien fijn af te stemmen. Gedaan met ratio’s: de basisklok van deze chips is helemaal aanpasbaar en dat met babystapjes van 1 MHz. Ook het DDR4 geheugen kan overklokt worden en dat tot 4133 megatransfers per seconde.

Kopen?

Zijn deze eerste Skylakeprocessors nu de moeite waard? Een eerste inschatting zet aan tot nuancering. De i7-6700K verschilt nauwelijks van Devil’s Canyon. Wie die processor vorig jaar kocht kan deze inzending van Intel aan zich voorbij laten gaan. De 6700K is zelfs niet zuinig te noemen. Het TDP blijft hoog omdat Intel een groot deel van de chip heeft gereserveerd voor grafisch werk. Die on board graphics zijn interessant voor minidesktops en laptops, maar wie een patser i7 of i5 koopt zoals deze zal daar een eigen grafische kaart bij willen.

De echte prestatiewinst is te vinden bij eigenaars van een Sandybridge-systeem. Zij zijn aan een upgrade toe en voor hen zijn deze nieuwe Intel-cpu’s een grote vooruitgang. De DDR4-ondersteuning is een meerwaarde en de mogelijkheid tot overklokken met chirurgische precisie is mooi meegenomen.

i5 boven i7

Ben je in de markt voor een nieuw systeem en is gamen het hoofddoel, dan is de i5-6600K zeker niet minder interessant dan de i7. Integendeel. Spellen maken niet of nauwelijks gebruik van multithreading, dus een i7 is eigenlijk voor niets nodig. Het prijsverschil is significant: ongeveer 400 euro voor de i7 tegenover een kleine 300 voor de i5. Steek die laatste in een goed gekoelde bak en je krijgt minstens even goede spelprestaties voor toch wel aanzienlijk minder geld. Wij vinden de i5-6600K dan ook veruit de interessantste van Intel’s twee nieuwste telgen.

Denk aan Haswell-E

De i7-6700K met zijn multithreading-capaciteiten is bovendien nauwelijks goedkoper dan de i7-5820K Haswell-E-processor die Intel vorig jaar lanceerde. Die zescore-processor (met twaalf threads) is eveneens overklokbaar, kost minder dan 420 euro en zal beter presteren in taken waar multithreading wel belangrijk is. Ook de Haswell-E is DDR4-compatibel.

De introductie van de nieuwe chips is dus niet zo spectaculair als je op het eerste zicht kan denken. Ja, beide processors kunnen uitpakken met 4 GHz op de vier kernen, maar dat kon Devil’s Canyon ook al. Echt interessant wordt het later dit jaar, wanneer Intel de Skylake-line-up voor de laptop aankondigt. Grafisch brengt de nieuwe microarchitectuur volgens de fabrikant immers de grootste verbeteringen mee. Intel spreekt van 20 tot 40 procent verbetering. Dat zal dunne laptops zonder grafische kaart aanzienlijk interessanter maken maar vooral AMD, dat met z’n APU’s het zeker niet slechter deed dan Intel, zal een tandje moeten bijsteken.

Bovenstaande analyse is gebaseerd op de specificaties van de nieuwe Skylake-processors alsook onze ervaring met de voorgangers. We zullen de twee nieuwe chips binnenkort ook reviewen voor een finaal verdict.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business