Nieuws

Amazon verwijdert kerstversiering met foto’s van Auschwitz

Op de website van de e-commercegigant verscheen plots wel héél bizarre kerstversiering met afbeeldingen van Auschwitz.

Heel wat mensen zijn al volop in de kerststemming aan het komen. Sommige onder jullie hebben misschien al de kerstboom besteld, wie weet staat hij zelfs al in je huiskamer. Wat hang je zoal in je kerstboom? Kerstballen, slingers, een piek, … Maar kerstversiering met foto’s van Auschwitz-Birkenau, het concentratiekamp opgericht door Nazi-Duitsland waar tussen 1940 en 1945 1,1 miljoen joden om het leven kwamen,  zal je wellicht liever niet in je kerstboom hangen.

Toch kon je gisteren even allerlei producten op Amazon kopen met afbeeldingen van Auschwitz op. Dat ging om onder andere kerstversiering, maar ook flessenopeners of een muismat. Ook niet bepaald spullen die je snel als een kerstcadeau zou geven. De aanbieder van deze producten was Fcheng, een mysterieuze Chinese producent van souvenirs waar verder nauwelijks informatie over te vinden valt.

Controverse

Je kan je inbeelden dat dat voor heel wat controverse. Het was de Twitter-pagina van Auschwitz Memorial, het officiële staatsmuseum in Polen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, dat de producten onder aandacht bracht. Op Twitter noemden zij het aanbieden van dergelijke producten ‘smakeloos en respectloos’ en eisten zij dat Amazon de producten onmiddellijk zou verwijderen. Amazon leek het bericht snel op te pikken, want slechts enkele uren later lazen we op dezelfde pagina dat alles ondertussen verwijderd was.

Te vroeg gevierd zo bleek, want slechts enkele uren later was het weer van dat. Het museum liet nog eens van zich horen toen zij ontdekten dat een muismat werd verkocht met een afbeelding van het concentratiekamp, of een kerstboomhanger met een trein waarmee joden vervoerd werden.

Amazon reageerde aan BBC dat het de zaak enorm betreurt en dat alle gecontesteerde producten nu van het platform verwijderd zijn. Wie de producten probeert te zoeken, krijgt inderdaad een foutmelding te zien. Amazon voegt aan de reactie toe dat ze hun website blijven monitoren om producten die de huisregels overtreden van het platform te halen en de desbetreffende accounts te schorsen. Producten van Fcheng kunnen wel nog steeds gekocht worden. Overigens zijn die meestal maar onschuldige kitsch-souvenirs, waarvan we niet meteen denken dat je je familieleden of vrienden er veel plezier mee doet ze ééntje voor Kerstmis te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business