NFV maakt telecomproviders toekomstklaar
Telecomproviders zijn traditioneel niet de meest flexibele entiteiten, en dat wordt stilaan een probleem. Nu iedereen een smartphone in de hand heeft en mobiel internet zelfs de meest rurale gebieden van de Benelux bereikt, staat het traditionele verdienmodel van de operatoren onder druk. Wie stuurt er immers nog sms’en als ook WhatsApp bestaat.
Flexibiliteit
Combineer dat gegeven met de opkomst van het internet der dingen en de daarmee gepaard gaande machine to machine communicatie, en de klassieke telco komt voor een probleem te staan. De uitrol van nieuwe functies en applicaties is een traag proces dat gepaard gaat met de uitrol van nieuwe hardware, het testen van een nieuwe toepassing op die hardware enzoverder.
Wanneer een nieuw project eindelijk is uitgerold is het al te laat en is een kleine gezwinde operator (zoals het opkomende Join) al met de koek gaan lopen. De oplossing: meer flexibiliteit in de infrastructuur. Het antwoord volgens VMware: Network Function Virtualzation. Het zal niet verbazen dat de virtualisatiespecialist uit de VS op VMworld in Barcelona een vorm van virtualisatie naar voren schuift om een IT-probleem op te lossen. Gevirtualiseerde IT-infrastructuur helpt al menig bedrijf om efficiënt en schaalbaar te zijn, dus waarom geen telecomprovider.
Toekomstbestendig
Met de uitrol van vCloud Network Function Virtualization kunnen operatoren hun bestaande infrastructuur eenvoudig virtualiseren. “Dat kan op de bestaande hardware”, aldus Luc Costers, countrymanager voor de Benelux. Zodra een provider gebruik maakt van NFV is hij vrij om eenvoudig nieuwe toepassingen te integreren, zonder veel tijd en geld te verspillen.
Dat is belangrijk naar de toekomst toe: “Mobiele datacommunicatie gaat enkel toenemen”, verduidelijkt Boudewijn Aelbers, presales manager bij VMware. “Slimme toestellen voor de consument zijn één ding, maar bedrijven die gebruik maken van machine to machine-communicatie zullen strikte veiligheidsnormen eisen.” Door gebruik te maken van virtualisatie kan een telecomprovider snel en goedkoop inspelen op dergelijke vragen wanneer ze zich stellen, in de plaats van maanden later aan een hogere prijs. Bij VMware maken ze zich in ieder geval sterk dat de stap naar NFV z’n vruchten zal afwerpen.
Ondersteuning
Partners die applicaties ontwikkelen krijgen ter ondersteuning van het initiatief de mogelijkheid om het VMware Ready for NFV-certificaat te bemachtigen. Daarmee weten telco’s met zekerheid dat deze of gene toepassing naadloos zal werken met hun gevirtualiseerde infrastructuur.
Tot slot kondigt VMware een samenwerking met Nokia Netwoks aan. “Samen met Nokia bieden we Carrier-Grade ondersteuning”, vertelt Costers. Wanneer er zich een probleem voordoet met de gevirtualiseerde infrastructuur, dan kan een provider genieten van technische ondersteuning en hulp rechtstreeks op het gevirtualiseerde netwerk. “Zo hoeven telco’s niet te vrezen dat de stap naar NFV hen zuur zal opbreken bij een probleem.”